Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2474.23
BIST 100
9530.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2020

Türkiye’den yeni hamleler ve Fransa’nın B Planı

Doğu Akdeniz ve Libya konusunda öne çıkan Avrupa ülkesi Fransa Türkiye’nin Libya’da güçlenmesi ile birlikte taktik değiştirdi. Libya’da Hafter güçlerini destekleyen Fransa’nın hayalleri Türkiye’nin enerji ve askeri alanlardaki hamleleri yapması ile boşa gitti. Bu durum Fransa’nın Libya’da yeni taktik arayışlarının önünü açtı.

B planına doğru

Doğu Akdeniz’de Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya ve İsrail ile başlatılan EastMed projesinin Türkiye’nin Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasından sonra çıkmaz bir yola girdiğini anlayan Fransa bu plandan vazgeçip B planına yöneldi. Bu plana göre Fransa, Mısır üzerinden sıvılaştırılmış gaz planını hayata geçirmeye çalışacak. Mısır’ın ise halihazırda iki büyük tesisi var ancak bunları aktif edilemiyor. Fransa ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın desteği ile Libya’nın önemli bölümlerinde hakimiyet elde etmeyi planlıyor. Arap medyasında son dönemde bu yöndeki haberler gittikçe artarken değiştirilen taktik dile getirilmeye başlandı.

Fransa ve Mısır ortaklığı

Fransa petrol şirketleri için Doğu Akdeniz’de çıkarılan gazı sıvılaştırma tesislerine aktarıp sonrasında gemiler ile Akdeniz’de nakletmek isterken Mısır ile birlikte hareket etmesi planlanıyor. Sisi tarafından yönetilen Mısır’ın ise birçok komşusu ile arası bozuk. Bu kadar sorunun içerisinde Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ağzına bakıp bölgede Türkiye karşıtı bir politika izleyerek başını daha da derde sokacağı kesin. Libya’ya askeri müdahalede bulunma tehditleri savuran Sisi kendisini destekler gibi görünmeyen ABD’nin dışında da desteğe ihtiyaç duyacağı belli. Fakat Libya’nın iki komşusu Cezayir ve Fas böyle biri girişimi desteklemeyeceklerini yineliyor. Bu durumların Mısır’ı zorda bırakması işten bile değil.

Türkiye’den yeni hamleler

Suriye ve Irak’ta olduğu gibi Libya’nın da toprak bütünlüğünü her defasında savunan Türkiye, Fransa’nın aksine bölgede barışı ve istikrarı sağlayan adımlar atmaya çalışıyor. Libya halkının ayağa kalkması için elinden geleni yapan Türkiye hem kendi menfaatlerini korumaya çalışıyor hem de Libya halkına destek oluyor. Aralık ayında Türkiye ve Azerbaycan arasında tamamlanan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattının senede 16 milyar metreküp doğal gaz taşıması hedefleniyor. Bu hatta ise 31 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı projesi de ilave edilmesi bekleniyor. Ayrıca Doğu Akdeniz’de petrol arayamaya devam eden Türkiye eğer bunda başarılı olursa burada bulunan petrol yataklarında da üretime başlayacak. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye’ye petrol arama lisanslarını vermiş durumda.