Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2497.11
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Mart 2020

Türkiye’den Duyulmamış Önlemler

Türkiye her geçen yerli ve milli atılımlarda önemli gelişmeler kat ederken ülkenin korona önlemleri yönetiminindeki başarısı dünyanın dilinde.Korona virüsün yayılması ile birlikte Avrupa tam anlamıyla her yönden dağılırken, Çin verdiği ağır kayıplardan sonra toparlanmaya çalışıyor. Bununla birlikte Türkiye bir dizi sağlık önlemlerini devreye koydu.

  1. Milli İmkanlar Devreye Girdi

Avrupa, Çin , ABD ve korona virüs sıkıntısı ile başa çıkmaya çalışan diğer ülkeler ekipman, sağlık personeli ve lojistik destek sıkıntısı çekerken, Türkiye olacakları çok önceden ön görerek önlemlerini ona göre aldı. Özellikle milli olarak üretilen tıbbi ekipman ve maskelerin yeteri kadar üretilmesi ve stoklanması Türkiye’nin bu konuda ciddiyetini ve gücünü göstermiş oldu.

  1. Planlamalar ve kordinasyon

Virüs henüz Türkiye’ye sıçramadan sınır kontrollerininin sıkılaştırması ve gereken tedbirlerin alınması yeni planların devamını oluşturdu. Özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bu işin üzerinde bizzat durması ve Cumhurbaşkanlığı ile ortaya koyduğu koordinasyon taktire şayan. Bu durum korona virüs ile ilgili yeni planlamaların ve sağlık atılımlarının habercisi olabilir. Uzmanlara göre Türkiye şu an durumu en iyi yöneten ve planlayan ülkeler arasında.

  1. Topluluk Planlamaları

Sağlık bakanlığının Umre dönüşü 21 bin vatandaşımız için yaptığı planlamalar Türkiye’nin hem sağlık kontrolündeki titizliğini hem de hastalığı kontrol altına çabasını gözler önüne sermektedir. Avrupa ve ABD’ye göre daha hızlı davranan Türkiye şimdi vatandaşların bir araya gelip toplandıkları alanlar üzerine sağlık planlamaları yapmakta.

  1. Avrupa Çok Geç Kaldı

Korona Virüstan en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya’da hayat durma noktasına gelirken, diğer Avrupa ülkeleri tedbir almakta maalesef çok geciktiler. İtalya’da yaşananlardan ders almayan birçok Avrupa ülkesi okulları yeni yeni tatil ederken birçok etkinliği korona virüslü hasta sayısı yüksek rakamlara ulaştıktan sonra iptal etti. Nüfusun çok yaşlı olduğu Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde ölü sayısının daha da artması bekleniyor.

Korona Virüsün en ilginç etkisi ise, Schengen anlaşması doğrultusunda Avrupa ülkeleri arasında seneler önce kalkmış olan sınırların tekrar hayata geçirilmesi. Uygulamayı ilk başlatan Polonya ve Çekya gibi birliği yeni üyeleri olurken, kurucu üyeler de uygulamaya sonradan dahil oldu. Bu ülkeler arasında sınır geçişlerinde kontroller tekrar başlatıldı ve Korona Virüsü Avrupa’yı şimdiden böldü…