Türkiye'deki Şirketlerin İk Karnesi
Personel yönetim yazılımı Kolay İK, Türkiye'deki şirketlerin insan kaynakları (İK) ve personel yönetimi alanındaki yetkinliklerini ölçebilmesi için bir test aracı tasarladı.
ikraporu.com adresinde ücretsiz olarak kullanıma sunulan testte; işe alımdan iç iletişime, özlük dosyalarından şirket içi eğitimlere, performans yönetiminden bordrolamaya kadar pek çok soru yöneltildi. Testi tamamlayan şirketler, bu alandaki uygulamalarının başarılı olup olmadığı konusunda bir değerlendirmeye ulaştı.
15 Mart'tan itibaren toplam 553 şirketin uyguladığı test sonuçlarına göre, "Dijital İK 2017 | İnsan Kaynakları Dijitalleşme Raporu" hazırlandı. Buna göre, Türkiye'deki şirketler İK uygulamalarında genel olarak başarılı olmaya çok yakın. İK ve personel yönetimi süreçlerinin dijitalleşmesi konusunda ise halen kat edilmesi gereken önemli bir mesafe bulunuyor.
Dijital İK 2017 raporu vesilesiyle bir açıklama yapan Kolay İK Kurucu Ortağı Efecan Erdur, "Şirketlerin %54'ü, İK ve personel yönetimi için yazılım kullanmıyor. Oysa 250 çalışanı olan ve personel yönetim yazılımı kullanmayan bir KOBİ'nin yıllık mesai kaybı 500 saat. Bu şirkette yılda ortalama 375 hatalı işlem yapılıyor. Tüm bunların şirkete yarattığı ortalama zarar ise yılda 80.555 TL" dedi.
Kolay İK'nın ikraporu.com adresindeki testini uygulayan şirketlerin %77'sini, 250'ye kadar çalışanı bulunan KOBİ'ler oluşturuyor. Şirketlerin yarısı 0-12 yaş aralığında yer alıyor ki ülkemizde ortalama şirket ömrü 12 yıl.
En az 2 yıl süreyle şirkette görev alanların oranı %41. Şirketlerin %35'inin İK yöneticisi bulunmuyor. Bu şirketlerde İK süreçleri, %60 oranında şirket sahibi ya da genel müdür tarafından takip ediliyor. İK yöneticisi bulunan şirketlerde, rapor edilen kişi %84 oranında şirket sahibi ya da genel müdür. Şirketlerin %42'sinin İK kadrosu var, bunların %33'ü 1-5 kişilik ekiplerden oluşuyor.
Dijital İK 2017 raporuna göre, şirketlerin yaklaşık %30'u, işe alımda çalışanlarının referansına başvuruyor. Danışmanlık firmalarıyla çalışanların oranı ise %12. Şirketlerin %39'unda bordrolama için kurum dışından hizmet alınıyor.
Şirketlerin yalnızca yarısı performans değerlendirmesi yapıyor. Her 10 şirketten 3'ünde çalışanlar eğitim programlarına katılmıyor. %32'si yılda 1 kez, %39'u ise yılda 3 kez eğitimlere katılıyor. Her 10 şirketten 5'i, çalışanlarına yönelik iletişim çalışmaları yapıyor. Bunların 4'ü kurum dışından profesyonel destek alıyor.
Bu raporda verilen bilgiler, günümüzün rekabetçi koşullarında bilgi teknolojilerinin etkin şekilde kullanılmasının önemine bir kez daha işaret etmektedir.
KOBİ'lerin ihtiyaçlarına uygun İK yazılımları, şirketlere zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacaktır