Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Türkiye'de ve dünyada internet ve sosyal medya istatistikleri 2022

Sosyal medya ve internet kullanımı her geçen gün artıyor. Gerek Türkiye’de, gerekse de dünyada dijital medya kullanım istatistikleri bu bilginin doğruluğunu açık bir şekilde gözler önüne seriyor. We Are Social ve Hootsuite’in birlikte 2022 yılının Temmuz ayında yayınladığı “Dijital 2022 Küresel İstatistik Raporu”, dünya çapında dijital teknolojilerin benimsendiğini ortaya koymaktadır.

Verilere göz atacak olduğumuzda sosyal medya ve internet kullanımındaki artış son derece dikkat çekicidir. BM'nin nüfus verilerine göre Temmuz 2022'de dünyada 7,98 milyar insanın yaşadığı görülmektedir. Bu rakamın geçen yıla oranla 66 milyon (+yüzde 0,8) arttığı anlaşılmaktadır. Mobil iletişim teknolojilerinin tüm dünya genelinde artması da verilere yansımaktadır. Küresel mobil kullanıcı sayısı 2022'nin üçüncü çeyreğinin başlangıcında 5,34 milyara ulaşmış ve bugün kullanılan cep telefonlarının yaklaşık 5'te 4'ünü akıllı telefonlar oluşturmuştur. Küresel mobil kullanıcı sayısı geçen yılın bu zamanlarından bu yana 93 milyonluk bir artış göstermiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere dünyadaki toplam nüfusunun neredeyse yüzde 67'si artık bir çeşit cep telefonu kullanmaktadır. Mobil kullanıcı sayısındaki artış internet kullanıcılarındaki artışı da tetiklemiştir. İnternet kullanıcıları son 12 ayda yüzde 3,7 artarak Temmuz 2022'de 5,03 milyar seviyelerine ulaşmıştır. Yıllık 178 milyonluk yeni kullanıcı artışı, küresel internet penetrasyonunu ise yüzde 63,1 seviyelerine çıkarmıştır. İnternet kullanıcıları paralelinde sosyal medya kullanıcılarında da gözle görülür bir artış yaşandığı istatistiklerle tespit edilmektedir. Sosyal medya kullanıcıları geçen yıla oranla 227 milyonluk bir artış göstererek Temmuz 2022'nin başlarında 4,70 milyara ulaşmıştır. Küresel sosyal medya kullanıcı tabanı son 12 ayda yüzde 5'ten fazla artış göstermiş ve dünyanın toplam nüfusunun yüzde 59’una denk düşmüştür.

COVID-19 pandemisinin dijital büyüme ve kullanıcı sayısındaki artış noktasındaki rolü de yine geçtiğimiz yıllardaki verilerle kıyas yapıldığında ortaya çıkmaktadır. Dijital teknolojilerin kullanımı özellikle kullanıcıların mobile olan ilgisini arttırmış, sosyal medya ve internet kullanımı hareket halindeyken yaygınlaşmıştır. Buna ek olarak bilgisayarlar dünyadaki internet faaliyetlerinde önemli bir rol üstlenmeye devam etmektedir. Stacounter'ın açıkladığı verilere göre dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar da internet ve sosyal medyaya erişim noktasında hali hazırda tercih edilmektedir. Bilgisayarlar, Japonya'nın yanı sıra Batı ve Kuzey Avrupa'nın çoğunda internete erişmenin en popüler yolu olarak görülmektedir. Dünya nüfusunun yüzde 82’si haberler dijital ortamdan almaktadır. Bu veriler geleneksel mecralardan haber alımının azaldığını ortaya koymaktadır. Özellikle 18-24 yaş arası katılımcıların neredeyse üçte ikisi sosyal medyayı haber kaynağı olarak kullanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Sosyal Ağ Haritası verilerine göre; Türkiye’de de internet ve sosyal medya kullanımı bir hayli yüksektir. İstatistiklere göre Türkiye’de internet erişim oranı yüzde 93,1’dir. Mobil internet kullanım oranı yüzde 31,2 iken, kablosuz ağ üzerinden internete erişim oranı ise yüzde 9,5’tur. Hem mobil internet, hem de Wi-fi üzerinden internete erişen kullanıcıların oranı yüzde 59,3’tur. Evde internet bağlantısı olan kullanıcı oranı yüzde 79,9’dur. İnternet kullanıcıların yüzde 35,6’sı 2-4 saat aralığında internette vakit geçirmekte iken, 0-2 saat diyenlerin oranı yüzde 21,8, 4-6 saat diyenlerin oranı yüzde 22,6’dır. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 76,7’si giyim-tekstil-ayakkabı-aksesuar aldığını, yüzde 28,5’i kozmetik-güzellik ürünlerini tercih ettiğini, yüzde %26,9’u ise elektronik ürünleri satın aldığını belirtmiştir.

Türkiye’de sosyal medya kullanımı ise neredeyse rekor seviyededir. Nüfusun yüzde 98,8’i sosyal medya kullanıcısıdır. En yoğun kullanılan sosyal medya mecrası ise yüzde 81,4’lük oranıyla WhatsApp’tır. WhatsApp’ı yüzde 74,6’lık oranıyla Instagram takip etmektedir. Facebook kullanım yüzdesi 38,3; YouTube yüzde 32,5; Twitter ise yüzde %23,2’dir. Nüfusun yüzde 19,4’ı 0-1 saat; yüzde 40,4’ı 1-2 saat; yüzde 28,6’sı 2-4 saat; yüzde 7,6’sı 4-6 saat; yüzde 4’ü ise 6 saatten fazla sosyal medyada vakit geçirdiğini ifade etmektedir. Türkiye’deki cihaz sahipliği değerlendirildiğinde ise nüfusun yüzde 92,7’sinin akıllı telefona sahip olduğu, yüzde 40,6’sının televizyonunun bulunduğu, yüzde 34,6’sının akıllı TV’sinin olduğu, yüzde 28’inin ise dizi üstü bilgisayarının olduğu görülmektedir.

Sosyal medya ve internet kullanıcı sayısının her geçen gün arttığı günümüzde sosyalleşmenin azaldığını da ifade edebilmek mümkündür. Yüz yüze iletişimin yerini alan sanal iletişim zaman zaman dijital bağımlılığa da sebebiyet verebilmektedir. Rapor sonuçları ve elde edilen veriler değerlendirildiğinde gerek Türkiye’de, gerekse de dünyada sosyal medyanın etkisinin daha da artacağı ve kullanıcı sayısının yükseleceğini söyleyebilmek mümkündür.