Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.14
Gram Altın
2965.14
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Temmuz 2017

Türkiye'de sivil toplum kuruluşları

Türkiye'de sivil toplum kuruluşları çoğalıyor. Ama aralarında öyleleri var ki, onlar tarihu00ee kökleriyle aziz milletimizin bağrından çıkmış ve seneleri, bazıları yüzyılı geride bırakmışlardır. İşte o efsane kuruluşlardan biri de Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)'dir. Kuruluşu 14 Aralık 1916. Asırlık kurum. 101 yaşında. "Türk Talebe Cemiyeti" olarak kurulan ve bugün yine öğrencilerimizin, gençlerimizin en çok rağbet etti bir mekan olarak Cağaloğlu'ndaki tarihu00ee binada devam eden bir irfan ocağı. Bugün artık dede diyebileceğimiz, yaşı 70 civarındaki bir çok kültür, sanat, ilim ve edebiyat adamı ile görüştüğümüzde, "Biz MTTB'de yetiştik. Başta üstat Necip Fazıl olmak üzere bir çok büyüğümüzü orada dinledik, onlardan istifade ettik, feyz aldık." diyorlar. Bu nasıl bir irfan merkezidir ki, çerağı yüzyıldır yanıyor. 1960'lı yıllardan itibaren Rasim Cinisli, Burhaneddin Kayıhan ve İsmail Kahraman gibi efsane isimlerin başkanlık yaptığı kuruluş, yerli / milli çizgisiyle göz doldurmaya devam ediyor.

MTTB aziz milletimizin yüzakı müesseselerindendir. Türkiye'nin en önemli gençlik hareketi olarak muteberdir. Sadece mesleki eğitimiyle yetinmeyerek, ülke meselelerine kafa yoran gençler için sorumluluk yüklenmeyi, ekip çalışmasını, araştırmayı, paylaşmayı, heyecanı öğreten bir akademidir MTTB. Türkiye'mizde de Yüksek öğrenim gençliğini ülke çapında temsil eden bu en büyük teşkilat, tarihu00ee özelliklerini ve kimliğini bugün de hakkıyla koruyor. Türkiye'nin bir çok ilinde şube açan, Çatı isimli bir dergiyi kültür hayatımıza kazandıran kuruluş, medeniyet odaklı kültür sanat faaliyetleriyle giderek yeniden temayüz ediyor. Büyük bir heyecanla yeni dönemde hizmetlerine başlayan MTTB'li gençler, çeşitli toplantılar, paneller, kurslar, seminerler ile Cağaloğlu'ndaki mekanı eski fonksiyonuna kavuşturuyor, dinamizm dolu bir fikir, sanat ve kültür merkezi haline getiriyor. İsmail Emrah Karayel'in Genel Başkanı olduğu MTTB, sahip olduğu büyük misyonu yeniden canlandırmak için geceli gündüzlü çalışıyor. Yerli ve milli anlayışın temel ve köklü müessesesi MTTB, bugün mühim bir toplantıya daha ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'de heyecan had safhada. Zira FETÖ İhanet Hareketi ve Türkiye düşmanı dış güçler tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe ve işgal hareketinin yıldönümü yaklaşıyor. Birinci yılını dolduran ihanet olayına dair ardarda kitaplar yazılırken 41 yazar da Yeniden İstiklal adlı eserde buluştular. Aralarında Türkiye genelinde tanınan, sevilen ve okunan bir çok yazarın bulunduğu kitapta yazarlar cesaretle düşüncelerini dile getirip 15 Temmuz'da yaşananları ve yaşadıklarını yazılarında ve şiirlerinde dile getirdiler.

Yazar Elif Sönmezışık tarafından hazırlanan ve Mihrabad Yayınları'nca neşredilen Yeniden İstiklal kitabının tanıtım toplantısı, bugün (8 Temmuz Cumartesi) günü saat 14.00'te başlayacak. Cağaloğlu'nda MTTB Genel Merkezi'nin büyük konferans salonunda gerçekleşecek toplantıda, kitapta yazısı bulunan yazarlar da hazır bulunacak ve konuşacak. 15 Temmuz'la ilgili bir belgesel filmin gösterileceği programı, Cihat Zafer sunacak. "15 Temmuz Destanı"nın hatıralar eşliğinde anlatılacağı günde, direniş gecesi ile istiklal ve vatan nöbetlerinden seçilen fotoğraflar sergilenecek. Şehitlerimizin rahmetle yad edileceği programa, şehit yakınları ile gazilerin de katılması bekleniyor.

Damla Yayın Grubu bünyesinde kurulan Mihrabad Yayınları'nın düzenlediği programda kitapta adı geçen yazarlar yapacakları kısa konuşmalarla duygu ve düşüncelerini dile getirecekler. Şairler ise şiirlerini okuyacaklar. Kültür, sanat, edebiyat, siyaset ve yayın dünyasından bir çok şahsiyetin katılmasının beklendiği toplantının ardından Yeniden İstiklal kitabında yer alan 41 yazarın özlü sözlerinden ve fotoğraflarından meydana gelen sergi ile "15 Temmuz Destanı Fotoğrafları Sergisi" gezilecek. Duygu yüklü anma programına katılımın serbest olacağı belirtildi. MTTB Genel Merkezi, Cağaloğlu'nda, Babıali Caddesi Numara 17 adresinde hizmet veriyor.

Yeniden İstiklal kitabında, edebiyat dünyasının şu seçkin yazarların yazı ve şiirleri yer alıyor: Ali Erkan Kavaklı, Ayla Ağabegüm, Belma Aksun, Bestami Yazgan, Can Kemal Özer, Cemalettin Tül, Cihat Zafer, Dursun Ali Taşçı, Fatma Pekşen, Gülcan Tezcan, Gürbüz Azak, Harun Çolak, Harun Yöndem, Hasan Basri Bilgin, İhsan Kabil, İsmail Bilgin, Leyla İpekçi, Mehmet Kamil Berse, Mehmet Nuri Yardım, Mehmet Uyar, Metin Önal Mengüşoğlu, Muhterem Yüceyılmaz, Murat Başaran, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum, Nuh Albayrak, Nurettin Durman, Osman Kibar, Recep Seyhan, Sabahat Emir, Sadık Söztutan, Sadık Yalsızuçanlar, Selvigül Şahin, Serdar Üstündağ, Süleyman Karakulluk, Şakir Kurtulmuş, Şeref Akbaba, Üstün İnanç, Vehbi Vakkasoğlu, Yusuf Dursun, Zafer Bilgi.