Türkiye'de alkolik sayısı
Bir vakıf yetkilisinin gazetelerde bir demecini okudum. Türkiye'de 4 milyon alkoliğin olduğunu, 13 milyon ise alkolle problemi olan kişi bulunduğunu iddia etmiş. Rakamlara şaşırdım ve garipsedim.
Bir kişinin alkolik olabilmesi için ortalama 10 yıl alkolü devamlı kullanması gerekir. Kişinin 20 yaşında başladığını düşünsek 30 yaşına gelince alkol bağımlısı olabileceği varsayılır.
Ülkemizde 30 yaşın üzerindeki nüfus, toplam nüfusun yüzde 60'ıdır. Bu oran ise 42 milyon 30 yaş üstü insanımız olduğunu bize gösterir. Kadınların çok az alkol kullandığını, alkol bağımlısı sayısının yok denecek kadar az olduğunu hesaba katarsak 21 milyon erkeğin risk altında olduğunu düşünürüz. Bu 21 milyon kişiden 4 milyonun alkolik olduğunu söylemek haddi aşmaktır, ülkemiz insanına hakaret ve Türk Milletini aşağılamaktır.
56 milyonluk İngiltere nüfusunun bile 700 bin kişisi alkol bağımlısıdır. Ki İngiltere'de kişi başına düşen saf alkol miktarı 14 litreyi bulmaktadır. Ülkemizde ise kişi başına düşen saf alkol tüketimi sadece 1 litre seviyesinde bulunmuştur.
Ayrıca İslamiyet alkolü yasakladığı için hiç içki içmeyen milyonlarca kişi vardır.
Demek ki ülkemizde alkolik sayısı Avrupa Birliği ülkelerine göre oldukça düşüktür. Çünkü:
u00b7 Toplumun önemli bir kesimi dini gerekçeyle hiç alkol kullanmaz. Amerikan Wall Street Journal Gazetesi için 17 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmaya katılan Türklerin yüzde 83'ü hiç içki içmediğini söylemiştir.
u00b7 Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına düşen saf alkol miktarı yıllık 9.4 litre iken Türkiye'de bu rakam 1 litre seviyesindedir.
u00b7 Ramazan ayında, bu aya saygı olarak, çok alkol kullanan kişiler bile alkol kullanmaya ara verirler. Bir ay alkolden uzak dururlar, bedenlerini dinlendirirler. Bu da alkol bağımlısı sayısını düşüren bir başka faktördür.
u00b7 Yine ülkemizde kadınlar çok az alkol kullanır. Toplum içki içen kadını hoş görmez.
Bu ve benzeri sebeplerle ülkemizde alkol bağımlısı miktarı kesinlikle 4 milyon değildir. Evet, alkol tüketim miktarı ürkütücü boyutta artmaktadır. Resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla alkolle mücadele etmek, ülkeyi saran bu tehlikeye karşı gerekli tedbirleri alarak gençlerimizi korumak şarttır. Ancak rakamları abartarak insanımızı karamsarlığa sürüklemek yanlıştır.
O zaman Türkiye'deki alkolik sayısı kaçtır denecek olursa 4 milyon hiç değil, 400 bin de değildir. Tecrübelerime ve tahminlerime dayanarak ancak 40 bin civarında alkol bağımlısı olduğunu düşünüyorum.