Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye''de 2019 e-ticaret raporu

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD tarafından, Deloitte Türkiye’nin proje ortaklığı ve SimilarWeb ile İnveon’un işbirliğiyle gerçekleşen ortak bir çalışma ile "Türkiye'de 2019 E-ticaret Raporu" u açıklandı. Ülkemizdeki en kapsamlı e-ticaret rapor olan bu çalışma, 2019 yılında E-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar TL'ye ulaşıp hızla yükselen bir trend olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Araştırma, Türkiye'de satış hacimleri yüksek pazaryerleri ve e-ticaret sitelerinden 760 site baz alınarak yapıldı. sosyal medya satışları, telefon ve eposta ile verilen siparişler rapora eklenmedi.

Rapora bakıldığında göze çarpan detaylar

2019 yılında e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar TL'ye ulaştı.

Bu rakamın , 44.9 milyar TL'sini giyim, tekstil, ayakkabı vs. gibi perakende satışlar, 38.2 milyar TL'sini yasal bahis ve tatil seyahat harcamaları oluşturmaktadır.

Burada dikkat çeken unsur; perakende sektörünün bir önceki yıla göre satış hacminin yaklaşık yüzde 43 büyümüş olmasıdır. Yani giyim, ayakkabı, kozmetik, hırdavat, tekstil, ev tekstili gibi son tüketiciye yönelik ürünleri satış yapan e-ticaret sitelerinin satış hacimleri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 43 çoğalmış durumda.

2015-2019 yıllarına bakıldığında ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 35. Bu da bize göstermektedir ki istikrarlı bir büyüme var.

E-ticaret'e başlamak için kesinlikle geç değil.

2019'da perakende e-ticaretin klasik perakende ticaret içindeki hacmi yüzde 6,2 'ye ulaşmış. Bu oran yaklaşık olarak Rusya'da yüzde 7, Çin'de yüzde 28, Fransa'da yüzde 10, İngiltere'de yüzde 18 . Bu da gösteriyor ki bizim daha gidecek çok yolumuz var. Yani E-ticaret'e başlamak için kesinlikle geç değil.

Cepten Siparişler

Rapora göre cep telefonu, tablet gibi mobil cihazlardan verilen siparişler , normal bilgisayarlardan verilen siparişleri geçmiş. Cironun yüzde 60'ı mobil cihazlardan geliyor. Bu sebeple satış yapılan e-ticaret siteleri mutlaka mobil uyumlu olmalı. Müşteriniz sitenize cep telefonundan giriş yaptığında kolayca siteden alım yapabilmeli.

Pazaryerleri

Bir çok site, pazaryeri modeline geçmeye başlamış. Buradaki amaçları, hazır ellerindeki müşteriye farklı ürünler de sunarak tüm ihtiyacını karşılayıp cirolarını arttırmak.

Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda sermayesi fazla olan yada başka firmaların ürünlerini aynı çatı altında toplamayı başaran siteler daha çok satış yapacağa benziyor. Bir kaç yıl önce bazı büyük pazaryerlerinde mağaza açıp ürün sergilemek oldukça zordu. Bir çok firma kabul edilmiyordu. Fakat şimdilerde görüyoruz ki bu büyük pazaryerleri internette, sosyal medyada, platformlarında satış yapmasını isteyen firmalara ulaşmak için reklam yapıyorlar.

Sonuç olarak

Yazımın başında da belirttiğim gibi bu kıymetli çalışma 760 site araştırılarak yapıldı. Dolayısıyla ülkemizdeki tüm e-ticaret satışlarını göstermemekle birlikte sosyal medya satışlarını da baz almıyor. Fakat tüm dünyada ekonomik çalkantılar yaşanırken, geleceği gören firmaların dijital dönüşümünü hızlandırması, E-ticaret'e ağırlık vermeleri önemli bir gelişme. Bunun yanında sokaktaki vatandaşın satın alma alışkanlıklarının internet üzerine doğru kayması, bu yıl yaşadığımız Covid-19 salgını sebebiyle satın almaların internet sitelerinde rekor hacimler yapması sebebi ile e-ticaretin önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyüyeceği anlamına geliyor. Ben kendi adıma, e-ticaret ekosistemine ışık tutan bu değerli çalışmada emeği geçen herkesi kutluyorum.

Daha önce de yazdığım gibi e-ticaret artık bir alternatif değil, bir alışkanlık haline gelecek.