Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2491.46
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Şubat 2023

Türkiye Tek Yürek Oldu

Bugün asrın felaketi olarak kabul edilen 06 Şubat Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinin 12.günü. Zaman her şeyin ilacıdır denir ancak acılar öyle büyük ki zaman algımız da bozuldu. Tüm Türkiye olarak depremin meydana geldiği ilk andan beri derin bir hüzün içerisindeyiz. Acılar hâlâ taze. Hepimiz elimizdeki imkânlarla yardım etmeye çalıştık ve etmeye de devam ediyoruz. Ancak depremin yıkıcı etkisi göz önüne alındığında bireysel yardımlara ilaveten çok daha büyük bir organizasyona ihtiyacımız olduğu da aşikârdı.

Bu amaçla geçtiğimiz Çarşamba akşamı Türkiye Tek Yürek adı altında tarihi bir bağış kampanyası düzenlendi.

Öncelikle emeği geçen tüm ekibi, sorumluluk sahibi sanatçılarımızı ve elbette bağış yapanları kutluyoruz.

Programı izlerken birkaç saat bile olsa buruk bir sevinç yaşadık. Bir yandan minik kardeşlerimiz kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarını gönderirken diğer yandan ülkemizin önde gelen kurum ve kuruluşları yüklü miktarlarda bağış yaptı. Milyonlarca izleyicinin de kısa mesajla destek verdiği bu yardımlaşma gecesinde tüm ülke, programın adı gibi tek yürek oldu.

Elbette hiçbir para yitip giden canlarımızı geri getirmeyecek ancak böyle büyük çapta düzenlenen bağış etkinlikleri, sağ kalan vatandaşlarımıza hem maddi hem de manevi yönden teselli olacaktır.

Yaralara bir nebze merhem olacak olan bu anlamlı programı izlerken ne yazık ki pek çok kişinin aklında hep bir keşke vardı.

Hatırlarsanız bundan 3 yıl önce Elazığ’da 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen bu depremde 41 vatandaşımız vefat ederken, 1607 kişi de yaralanmıştı. O tarihten bu yana saygın bilim insanlarımız Maraş için uyarılarda bulundu.

Keşke bu bağış paraları 3 yıl önce toplansaydı da riskli bölgelerdeki binalarımız güçlendirilseydi.

Olan oldu artık.

Öte yandan dillendirmeye bile korktuğumuz olası Marmara Depremi de henüz gerçekleşmedi. Asla acıları karşılaştırma gibi bir niyetimiz yok. Sadece rakamsal olarak ifade edersek, Maraş depreminde 13 milyon vatandaşımız etkilenirken 33 binden fazla binanın ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Marmara Bölgesinde ise 26 milyon 650 bin kişi yaşıyor. Sadece İstanbul’un nüfusu 16 milyon iken sirkülasyonla birlikte bu sayı 20 milyona kadar çıkıyor.

Ülke genelindeki ekonomik faaliyetlerin büyük bölümünün bu bölgede gerçekleştiğini ise hatırlatmamıza gerek yok.

Deprem uzmanları yine uyarıyor. Aynı acıların tekrar yaşanmaması ve yine keşke dememek için bugünden harekete geçmemiz lazım.

Hiçbir şey yapılmıyor diyemeyiz elbette. Son yıllarda binlerce bina yenilendi veya güçlendirildi. Ama bazı bürokratik engellerden ve konut sahiplerinin kişisel hırslarından dolayı işler olması gerektiği hızda ilerleyemiyor.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere giden canlarımızı geri getiremeyiz ancak yaşanan bu büyük felaketten ders çıkarabiliriz. Başta merkezi yönetim ve belediyeler olmak üzere tüm kurum ve kişilere iş düşüyor. Çünkü hepimiz sorumluyuz. Umuyoruz ki bir-iki ay sonra yaşananlar unutulmaz.