Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.43
Gram Altın
2965.62
BIST 100
9683.79
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Ağustos 2022

Türkiye Suriye rejimiyle görüşmeli mi?

Ne yazık ki Türkiye, sürekli olarak çatışmaların yaşandığı bir coğrafyada bulunmaktadır. Barış ve istikrarın neredeyse hiç bulunmadığı bir bölgede bulunmanın Türkiye için oluşturduğu riskleri herhalde kimse inkâr edemez.

Türkiye, bu riskleri ortadan kaldırmanın yollarını aramak zorundaydı. Nitekim Soçi dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’yle ilgili olarak gazetecilere ‘’devletler arasında küskünlük olmaz’’ açıklaması bu arayışı göstermektedir.

Tarihi olayların doğru kavranması ve topluma doğru anlatılması hem iktidarın hem de muhalefetin ortak sorumluluğudur. Sayın Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin Suriye politikasını sadece Esad’la görüşmesine sıkıştırması, son derece yüzeysel bir yaklaşımdır.

Devlet dediğimiz siyasal yapı, ortaya çıktığı tarihten bugüne kadar en temel konusu güvenlik olmuştur. Bir insanın en temel amacı nasıl ki hayata kalmaksa, bir devletin de en temel amacı varlığını devam ettirmektir.

Bu bağlamda hem Suriye’nin devlet olarak varlığını devam ettirebilmesi hem de toprak bütünlüğünü koruyabilmesi ancak vatandaşlarının topraklarına geri dönmesiyle mümkündür. Zira Suriye için en büyük tehdit İsrail’dir. Şu anda stratejik öneme sahip Suriye toprağı olan Golan Tepeleri İsrail’in işgali altındadır.

Bu nedenle Suriyelilerin ülkelerine dönmesini sağlamak sadece Türkiye ve Suriye için değil bölgenin geleceği ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Suriyeliler topraklarını terk ettikçe İsrail’in önü açılmaktadır.

Ancak Suriye halkının topraklarına dönmeleri için can ve mal güvenliğini sağlayacak bir güvencenin verilmesi gerekir. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘’Temennim odur ki önümüzdeki dönemle ilgili Suriye’de hem anayasa bir an önce yapılır hem de halkın bu noktadaki sıkıntılarını giderecek adımlar atılır’’ dedi.

Suriyeli mültecileri topraklarına geri göndermek için eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti Suriye rejimi ile görüşmesi gerekiyorsa görüşür. Bana göre görüşmesinde hiçbir mahsuru yoktur. Yukarda da değindiğim gibi Suriye toprakları işgalci İsrail’in tehdidi altındadır.

Kapitalist ABD 15 bin km mesafeden gelip Komünist PKK terör örgütünün uzantısına silah veriyorsa, Türkiye sınır komşusu neden görüşmesin? ABD Suriye’yi bölmek ve İsrail’e alan açmak için terör örgütlerini destekliyor. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak için hâlâ meşru kabul edilen Suriye rejimle görüşmesi son derece normaldir.

***

Türkiye’nin Suriye rejimi ile görüşmesine itiraz edenler olabilir. Ancak onlara uluslararası sistemde dengelerin hızla değiştiğini hatırlatmak isterim. Eski algılarla yeni olgular anlaşılamaz. Küresel ölçekte aktörler arası rekabet, sürekli nitelik değiştirmektedir. ABD, İsrail’i geçen yıl CENTOM’un yetki alanına dâhil etti.

Uluslararası sistemde eşi görülmemiş derecede rekabet ile iş birliği iç içe geçmiştir. Hiçbir şey sonsuza kadar aynı kalmamakta, sürekli değişip dönüşmektedir. O hâlde Türkiye neden Suriye politikasını değiştir meşin?

Sosyal medyada bazıları diyor ki: ‘’efendim eli kanlı Esad’la Türkiye nasıl görüşür?’’ İyi de Amerikan’ın, İsrail’in, Rusya’nın, Fransa’nın eli çok mu temiz? Bu bakış açısıyla mevcut uluslararası sistemde dış politika olmaz.

Netice itibariyle dış politika: Devletlerin siyasal bir etki yaratmak amacıyla dış çevresine yönelttiği siyasal nitelikli tutum ve davranışlar bütünüdür. Temel amaç dışınızda kalan aktörlerin davranışlarını etkileyerek hak ve menfaatlerinizi kurumaktır. Bu temel ilkeler doğrultusunda Türkiye, İsrail’e ilişkilerini geliştiriyorsa, Suriye ile neden görüşmesin?