Türkiye Maarif Vakfı ya da Arife tarife gerek yok
Her konunun istatistik ile ifade edilerek iyi ya da kötü bulunması ülkemizdeki gereksiz gündemlerin sayısını ciddi oranda artırıyor. Bu halkaya son eklenen daire ise Maarif Vakfına ayrılan bütçe oldu.
Belki de Türkiye’de Maarif Vakfı ve misyonu üzerinde malumat sahibi olmayan binlerce insan vardır. Bu bakımdan kısaca tanımlamak gerekirse Maarif Vakfı 2016 yılında Fetönün hain darbe girişimi sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kuruldu. O zamana kadar milletin milli ve manevi duygularının istismar edilerek toplanan paraları ile birçok ülkede Amerika bayrağını dalgalandırmışlardı. İşte Maarif Vakfı, FETÖ’nün yurtdışındaki yapılanması tarafından açılan okulların Türk Milletine iadesi ve millet adına işler hale getirilmesine yönelik düşünüldü.
Amerikanın CIA’yi tarafından ülkelerde akredite edilen FETÖ’nün bu okullarında ülkelerin üst düzey yöneticilerinin, bürokratların, askerlerinin çocukları eğitim almaktaydı. Hatırı sayılır harçlar karşılığında verilen bir eğitim olmasında rağmen kale içten fethediliyor ve ülkelerdeki yayılma ve yapılanma çok daha rahat gerçekleşiyordu.
15 Temmuz sonrası FETÖ’nün illegal yapısı diğer devletler tarafından da tanınmasıyla bu ülkelerdeki yapılar ve kurumlar Türkiye Devletine teslim edildi. O dönemdeki güçlü oldukları birkaç ülkedeki devir işlemi ise daha sonraki yıllarda gerçekleşti.
Böylelikle milletin malı beytülmâle dönmüş oldu.
Şimdi bu bütçe ve sadece rakam ve istatistikten ibaret olan eleştiriler neyin nesi?
Ülkelerdeki okullar ne işe yarıyor? Neden orada okul açmak zorundayız? Okullar direk kapatılsa daha iyi olmaz mıydı?
Büyük devletlerin büyük hedefleri olur. Bu büyük hedefler gerçekleştirilirken devlet çığırtkanlık yapmaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla MEB bütçesinden 5 Milyar 702 Milyon TL bütçe sağlanması kararlaştırıldı. Mesele yapılan bu rakam. Rakam meseledir ancak neyin karşısına koyduğunuza göre değişir.
Ne işimiz var bizim Afrikalarda, Asyalarda, Uzak Doğularda teraneleri ile ne işimiz var oralarda okul açıp bu paraları harcıyoruz aynı kafalardan çıkan kısır çıkmazlar. Büyük devlet olma yolunda ilerleme Afrika açılımı, Güney Amerika diplomasisi, Uzak Doğu stratejisi, Orta Asya yakınlaşmasından geçiyor. Bunun da illa bir bedeli var, olacak.
Bu bakımlardan Maarifin durumu, tanımlanan bütçe artık bilene, görene mesabesinde bir izaha muhtaç. Bu bütçe neden verildi sorusunu anlamak pek güç hakikaten. Bu soru bu bütçe nasıl harcanıyor, neler yapılıyor? şeklinde gelse gerçekten ülke kalkınmasına katkı sunacak bir soru diye destek bile görecektir.
Birçok ülkedeki marif okullarını ziyaret etmiş, ortamlarını görmüş ve çalışmalarını yakından takip etmiş birisi olarak söyleyebilirim ki Maarif Okullarının işlevi dünyada sayılı ülkeler tarafından yürütülebilen büyük bir misyon işlevidir.
Sadece dışarıda bir takım işlevler görmek değil aynı zamanda özverili personellerinin üretmiş oldukları özel programlar ve anaokulu müfredatlarından oyun materyallerinin dizaynlarına kadar dünyanın dört bir yanından elde edilen tecrübenin ülkemize de yansıtılmasıyla sonuçlanan bir büyük projenin neyine bakmalıyız sorusu önemlidir…. Bu bakımdan Maarif Vakfı, bundan 30 yıl geriye gittiğimizde kapalıdevre yönetilen bir ülkenin dünyaya açılarak hayal bile edilemez durumlara gelişinin göstergelerinden birisidir. Ezcümle Maarifi tarife ihtiyaç yoktur.