Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Kasım 2023

​Türkiye Maarif Vakfı III. İstanbul Eğitim Zirvesi

Yarın (17 Kasım) Türkiye Maarif Vakfı III. İstanbul Eğitim Zirvesi’ne davet edildim. Dünyanın seçkin eğitimcileri, III. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde buluşacak ve burada çok önemli meseleler konuşulacak.

Ana teması "Eğitimde Değişimi Yönetmek” olan bu zirveye üç ülkeden eğitim bakanları ve altı kıtadan eğitim uzmanları katılacak.

Türkiye Maarif Vakfının ev sahipliğinde yapılacak olan bu büyük zirveye ayrıca Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Bilindiği gibi Türkiye Maarif Vakfı, 17/06/2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kuruldu. Vakıf, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Millî Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip olan tek kuruluştur.

Vakıf esasen, her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin faaliyet yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Bugün 52 ülkede bulunan 441 okul, 1 üniversite, 23 eğitim merkezi ve 37 yurt binasında toplam 51.289 öğrenci ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu anlamda hakikaten önemli işlere imza atıyor. Bilirsiniz vaktiyle FETÖ, yurtdışında çok etkindi. Farklı ülkelerde kurduğu okulların hangi amaca hizmet ettiğini acı tecrübeyle şahit olduk.

Şimdi ise bu ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti adına faaliyet yürüten bir vakfımız var.

Gelelim zirveye;

17-18 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan bu büyük zirvede, yapay zekâ, biyoteknoloji, dijitalleşme ve eğitimde insan odaklı yaklaşımlar ele alınacak.

"Türkiye'nin Eğitim Yüzyılı", "Yarının Eğitim Dünyasında Teknoloji" ve "Okul Yöneticileri" gibi ana başlıklarda uzmanlar görüşlerini paylaşacak.

Panellerde eğitim paradigması, eleştirel düşünme, sürdürülebilirlik ve mekânın öğretici rolü de masaya yatırılacak.

Uluslararası camiadan Charles Fadel, Prof. Dr. Lee Chi Kin John, Prof. Dr. Douglas Hartman, Prof. Dr. Charles Reigeluth gibi akademisyenlerin yanı sıra Türkiye'den Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Ökten, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli de yer alacak.

İlaveten Malezya Eski Milli Eğitim Bakanı, Prof. Dr. Maszlee bin Malik. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı, Giorgi Amilakhvari.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti İlk, Orta ve Teknik Eğitim Bakanı, Tony MWABA KAZADI. Nijerya Federal Cumhuriyeti Yobe Eyalet Hükümeti, Yobe Eyalet Başkanı, Mai Mala BUNI.

Malezya Milli Eğitim Bakanlığı, Fadhlina Binti Sidek ve Eğitim Bakanı Saray Bosna, Naida Hota Muminovic gibi isimler de zirvede olacak.

Görüldüğü gibi dünyanın birçok farklı bölgesinden alanında uzman yönetici, bürokrat ve akademisyen bu zirvede görüşlerini dile getirecek.

Yarının eğitim dünyasında, eğitimde değişimin nasıl yönetileceği, eğitim teknolojilerinin ve dijitalleşmenin okul ortamına etkileri ve dijitalleşme çağında düşünme yeteneklerinin korunması gibi başlıklarda neler konuşulacak neler tartışılacak en önemlisi neler tavsiye edilecek bizzat yerinde izleyerek notlar alacağım.

Elbette bu notlar üzerine de ayrıca görüşlerimi yine buradan değerlendireceğim.

Bugünün eğitim sorunu aşmadan yarının dijital okul ortamının nasıl tesis edileceğini, yapay zekanın rolünü ve kuşkusuz insan olarak varlığımızın bundan nasıl etkileneceği gibi konularda, politikacıların ve sektör liderlerinin bahsi geçen bu değişimleri şekillendirmek için nasıl stratejiler geliştireceklerini yerinde takip edeceğim.

Bu konudaki düşüncelerimi ve eleştirilerimi de bizzat zirveden sonra kaleme alacağım.

Böyle önemli bir zirveye ev sahipliği yaptığı için Maarif Vakfı’nı tebrik ederim.