Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Ekim 2016

Türkiye ezberleri bozuyor!

Başbakan Yıldırım, Cumartesi günü, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde gazetelerin ekonomi müdürleri ve yöneticileri ile bir araya geldi.

Yıllardır televizyonda izlediğim Başbakan Yıldırım'ın rahat, doğal, esprili, kendinden emin, kısa ve net konuşma üslubunun, onun fıtri bir özelliği olduğunu gördüm.

Hani siyaset akademilerinden veya PR stratejistlerinden öğrenilecek bir "hitabet projesi" kesinlikle değil. İki saati aşkın bir süre, aile ortamında yapılan sohbetlerde tecrübeli bir büyüğümüzü dinlerken ki heyecan ve merakla dinledim Başbakan Yıldırım'ı.

***

Sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Hatta yakın zamanda geçtiğim Osmangazi Köprüsü'ndeki düşük trafiği de sordum. Bunun köprü geçiş ücretiyle ilgili olduğunun söylendiğini, halkın mesela Kurban Bayramı'nda köprüyü kullanmak yerine Eskihisar'da feribot kuyruğunda beklediğini, geçişin ucuzlama ihtimalinin olup olmadığını sordum.

Bir kere şu andaki Osmangazi geçişleri, öngörülenden bile fazlaymış. Her şeyin planlandığı gibi gittiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, "Zaman ekonomisi diye bir şey var. En pahalı hizmet olmayan hizmettir" diyerek feribot kuyruğunda beklemek yerine kısa sürede köprüden geçmenin artısının daha büyük olduğunu ifade etti.

***

Şahsen büyük keyif aldığım bu muhabbette Başbakan Yıldırım, ekonomi ağırlıklı olarak önemli açıklamalar yaptı, sorularımıza bazen bizleri kahkaha nöbetine sokan esprili cevaplar verdi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Maliye Bakanı Naci Ağbal da sohbete katılarak gazetecilere detaylı bilgiler verdiler.

Sohbetin detaylarını ve Başbakan'ın açıklamalarını gazetemizde geniş şekilde okuyacaksanız.

***

Notlarımdan, Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından bazı satır başlıklarını, buraya özetliyorum:

EN BÜYÜK REFORM; BAŞKANLIK!

-Başkanlık, en büyük yapısal refordmdur. Çünkü istikrarı ilelebet kalıcı hale getiriyor. Bakın ABD'ye, bir Cumhuriyetçiler bir Demokratlar Başkan çıkarıyor ama kazanan hep ülke oluyor. İstikrarsızlık yok. Başkanlığa karşı çıkma nedeni özgüven eksikliği. E kardeşim, sizde AK Parti gibi çalışın siz de iktidara gelin!

TÜRKİYE EZBERLERİ BOZUYOR

-Dünyada Türkiye'ye karşı özel bir ilgi var. Çünkü küresel haksızlıkları diye getirerek ezber bozan tek ülke Türkiye. Türkiye aleyhine propagandaların kaynağı ise maalesef yine Türkiye'den bir kısım çevreler. Sürekli Türkiye aleyhine yalan haberlerle dışarıyı besliyorlar.

TÜRKİYE'NİN BAŞKENTLERİ

-Türkiye'nin resmi başkenti Ankara, ticaretin başkenti İstanbul, turizmin başkenti de Antalya ve İzmir'dir. İzmir'e torpil geçeyim, İzmir İstiklal savaşımızın başladığı ve bağımsızlığımızın ilan edildiği şehirdir.

SİLAH YERİNE KANUN(!)

-Bir kişinin işlediği suçun cezasını bir ülkeye kesemezsiniz. ABD'nin Suudi Arabistan'la ilgili aldığı 11 Eylül karar, silah zoruyla yapılacak şeyin kanunla yapılmasıdır. Obama'nın direnci de işe yaramadı. Yatırımcı güven ister. Körfez yatırımcısı yeni adresler arayacaktır.

ERDOĞAN HAKLI ÇIKTI

-Dünyada 2008'den beri küresel ekonomik kriz devam ediyor, güven bunalımı sürüyor. Çin ve Hindistan'ın da yavaş yavaş dermanı kesiliyor. Cumhurbaşkanımız Erdoğan o dönem "Teğet geçecek" dedi ve haklı çıktı, Türkiye süreci çok iyi yönetti.

DOLAR'DAN BİZE NE?

-Bize ne doların çıkmasından inmesinden. Ekonomimizin temelleri çok sağlam ve ekonomiyi sadece doların seyrine bağlamak çok yanlış. Dolardan ziyade biz kasamıza ne doluyor ona bakalım. Ekonomimizle ilgili zerre şüphemiz yok. Dışarıdan saldırılarla diz çökmez!

FETÖ'CÜLERİ HALLEDİP DEVAM ETTİK

-FETÖ'cüler darbe yaparken biz reformlar hazırlıyorduk. Biz ülke için çalışırken onlar da ülkeyi yıkmak için çalışıyormuş. Sonra çalışmamıza ara verip onların işini halledip yine yola devam ettik. Doğu ve Güneydoğu yatırım projemiz ezber bozan bir projedir.

YILLIK GSMH, BUGÜN BİR KÖPRÜ PARASI

-Osmangazi Körfez Geçiş Köprüsü ve otoyol projesinin maliyeti 9 milyar dolar. Bugün bir köprü parası olan 9 milyar dolar 1950 yılında Türkiye'nin 1 yıllık gayrisafi milli hasılası (GSMH) idi. Varın geldiğimiz noktayı siz hesap edin. 19 yıl sonra köprü tamamen devletin olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü de 8 yıl sonra devlete geçecek.

İŞTE KAYNAK!

-3,7 milyon kişi vergi borcunu yapılandırmak için başvurdu. Bu insanların yapılandırdığı kamuya olan vergi borçlarının tutarı 27 milyar dolar. İstanbul 3. Havalimanından 25 yılda alacağımız para 26,5 milyar Avro. Sadece bu parayı çevir dolara, cari açığa denk geliyor.

MEDVEDEV'LE BULUŞACAĞIM

-Rusya ile henüz uçak krizi öncesindeki duruma gelmedik. Yakın bir zamanda Medvedev'le bir araya gelip savunma ve ekonomi konularında işbirliğimizi konuşacağız.