Türkçenin Şairleri Bursa'da
“Şairler aklî bilgi ve tecrübe açısından biz sıradan insanların efendisidirler; çünkü onlar bilimin erişemediği derelerden su içerler” diyen Sigmund Freud’un sözünden sonra yazımıza başlayalım.
Tam otuz yıl önce Türkçe coğrafyasının kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına, nerede yaşarsa yaşasın ve Türkçe'nin hangi alt grubunu kullanırsa kullansın Türkçe yazan şairleri bir araya getirerek hasreti bitirip kucaklaştıran Türkiye Yazarlar Birliği’dir.
İlk olarak 21 Mayıs 1992’de Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Bursa’da başladığında Türkçe, Türk şiiri ve Türk toplulukları için yeni bir dönem başlamıştır diyebiliriz.Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Almatı/Kazakistan, Aşgabad/Türkmenistan, Girne/Kıbrıs, Strazburg/Fransa, Akmescid/Kırım, Üsküp/Kuzey Makedonya, Bakü/Azerbaycan, Prizren /Kosova, Kazan/Tataristan, Bişkek/Kırgızistan, Türkistan/Kazakistan, Edirne-Gümülcine-İskeçe-Kırcaali ve sonuncusu İstanbul’da yapıldı.
Klasiklerimizin çoğunlukla manzum yazılmasından cesaretle şiirin edebiyatımızda ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bursa’da başlayan şiir şölenimizde iletişim teknolojisindeki gelişmelere rağmen, Türkçe yazan şairlerimizin birbirlerini tanımadıklarını görünce şaşırmıştım. Medeniyetimizin yükselme dönemlerinde şairlerimizin çokluğu ile övünürken, şiir kitaplarının baskı sayılarınındüşmesine anlam veremediğimi belirtmek isterim.
Nerede yaşarsa yaşasın ve hangi Türk lehçesi ile ürün verirse versin, Türkçe yazan şairler bir araya getirilmiş, karşılıklı tanıma ve tanıtma sürecine katkıda bulunmak gayesiyle tertiplenen şölenlerde edebiyatımızda önemli yerleri olan Mevlâna, Yunus Emre, Fuzulî, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi Tanpınar, Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa, Sezai Karakoç, Cengiz Aytmatov, Abay, Ahmet Yesevî, Genceli Nizamî, Abdülhak Hamid Tarhan, E.J. Wilkinson Gibb, Yahya Kemal Bayatlı, Hüseyin Cavid, Ahmet Haşim, Gazi Bora Giray ve Şehriyâr adına ödülleri katılan şairler arasında seçilenlere takdim ettiler. Her şölende üç büyük şair adına altın rölyeflerinin yer aldığı, ebru ve tezhip sanatının özgün tasarımlarıyla altın varaklı çerçeveli beratlar dostumuz Bekir S. Soysal tarafından özenle hazırlandığını belirtelim.
Şiirin meselelerinin tartışıldığı atölye çalışmalarında iseGelenekten Geleceğe Şiir, Şiir ve Coğrafya, Şekilden Muhtevaya Şiir, Şiirde Yeniliğin Sınırları, Şiirde Anlam Sorunu, Şiirde Dil ve Biçim Sorunları, Şiirin Teknoloji ile İmtihanı, Lirik Şiirin Sorunları, 21. yüzyılda Hece Şiiri ve Şiirde Millet Bağı, Coğrafyadan Şiire ve Şiirde Yerellik ve Evrensellik başlıklarıyla değerlendirmeler yapıldı. Gerçekleştirildiği her ülkede büyük ilgi gören, Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Dünyasından şairlerin ilgiyle takip ettikleri şölenin 30. yıl anısına “Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni” birincisinde olduğu gibi 13-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde başlayacak 16 Ekim 2022 de de Konya’da Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğinde tamamlanacak.
30 sene önce Bursa'da başlayan yolculuk kendine hasatmosferi ve hatırlatmalarla hafızamda yerini almıştı. O gün TYB tarafından hazırlanan deriden mamul bordo renkli el çantamızı saklıyoruz. Yedi iklim, dört bucaktan şairlerin‘Evveline, ahirine Bismillah’ ile 1992 deki mekânlarda ilk şölene katkı ve katılım sağlayacak olanlara ve’s-selam.