Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2439.72
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ocak 2023

Türkçe Yüzyılı

Dil, kültür ve medeniyet şuurunun toplumda yerleşmesi ve gelişmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile 2008 yılında "Dilimiz Kimliğimizdir" düsturuyla Ekrem Erdem tarafından İstanbul’da kurulan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, dili milli bir mesele olarak her türlü siyasi ve ideolojik düşüncelerin üstünde tutmuş, Türkçenin gelişmesini ve zenginleşmesini savunmuş, medeniyet ve kültürün taşıyıcısı olan dili bir araştırma sebebi değil, birleştirme unsuru görmüş, dil konusunda yapılan bütün iyi niyetli çalışmaları desteklemiştir.

21 şubesiyle faaliyetlerine devam eden Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kardelen Çocuk, Olağan Şiir, Olağan Hikâye, Dil ve Edebiyat ve Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi ile edebiyat, kültür, akademik ve sanat alanlarında yayın hayatına devam etmektedir. Konferanslar, söyleşiler, yarışmalar, kitap okumaları, şuralar ve daha birçok çalışmasıyla edebiyat alanında faaliyetlerini sürdüren Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği her yıl şubelerle birlikte farklı illerde İstişare ve Eğitim Toplantıları düzenlemektedir.

“Türkiye’nin İkinci Asrı”nda dil ve kültür politikalarını geliştirmek üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği ve Gaziantep Valiliğinin destekleriyle Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin (TDED) 7’nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Güneydoğu Anadolu Bölgesinin incisi, Türkiye’nin ise altıncısı büyük bir kent olan Gaziantep’ te yapıldı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin 21 şubesinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ülkeler ve milletler için dilin önemi, dilde yaşanan bozulmalar ve alınacak önlemler, Türkçe’nin serüveni, modern hayatın getirdiği yenilikler ile bilim ve sanatın gelişmesinde dilin zayıflamaması için gereklilikler üzerine duruldu.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, gelecek yüzyıl Türkiye Yüzyılı olduğu kadar Türkçenin de yüzyılı olacaktır diyerek ekonomide ve teknolojideki gelişmişlik kadar milletleri millet yapan, medeniyetleri inşa eden, gelenek ve göreneklerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan dilin de korunması ve geliştirilmesi gerektiğine değindi. Çünkü güçlü medeniyetler, güçlü dil ile inşa edilebilir. Onun için yüksek seviyede bir kültüre sahip olmak gerekir. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin, Gaziantep’in medeniyet, kültür, vicdan, merhamet vasıflarıyla özel bir şehir olduğunu, toplantının şehre çok yakıştığını vurguladı. Gaziantep Valisi Davut Gül ise konuşmasında teknolojinin gelişmesi ayrı bir gündemi oluşturduğunu söyleyerek, Gaziantep’te kitap okuma projesi başlattıklarını, bütün okullarda kütüphaneler kurulduğunu, çocuklar kitaba erişebilsin ve nitelikli kitaplar bulunsun diye çalıştıklarını dile getirdi.

Nüfusu, kültürü ve ekonomik potansiyeli ile tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşim sahası ve uğrak yeri olmuş tarihi bir şehir olan Gaziantep’te gezerken tarihin azameti ve zamanın modernliğini aynı anda yaşama fırsatını yakaladık. Zeugma Mozaik Müzesi, Panorama 25 Aralık Müzesi, Kültür Yolu Gezisi (Gaziantep Kalesi ve Çevresi), Hamam Müzesi, Mutfak Müzesi, Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı ziyareti ile devam eden program Tarihi Tahmis Kahvesi’nde Menengiç Kahvesi ile sonlandı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğine, Genel Başkan Ekrem Erdem’e, 21 şubesiyle Türkçe sevdalılarına, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e, Gaziantep Valisi Davut Gül’e teşekkürler.

“İnsanın en güzel süsü yüzüdür

Yüzünde en güzel sözü gözüdür

Ehl-i dil olanın özü sözüdür

Dili namusudur, sözü özüdür.”