Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2306.53
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Mart 2022

Türk Kırım

Emperyalist ülke Rusya’nın Ukrayna’daki kanlı işgali,dünyanın gözü önünde devam ediyor. Ülkelerin çoğu saldırıya karşı. Her zaman mazlumların yanında duran Türkiye, devleti ve milletiyle masum Ukraynalıları destekliyor. Türk Kızılay’ı insani desteğe başlarken, İHH gibi kuruluşlarımız da yardım için kolları sıvadı. Dualarımız, bombardımana maruz kalan sivillerle beraber. İnsanlarımız, katledilen çocuklar, kadınlar, yaşlılar için gözyaşı döküyor.

Ukrayna ile ateşkes müzakerelerine başlayan Rusların barış için ileri sürdüğü üç şartın ilki “Kırım’da Rus egemenliğinin tanınması” oldu. Ukrayna kabul eder mi, etmez. O ederse Türkiye sessiz kalmaz. Zira Kırım bizim Karadeniz’deki göz bebeğimizdir. Kırım’da yaşayan Müslüman Türk’ün sevgisi yüreğimizde, ışığı gönlümüzdedir. Bu kardeşliğimiz asırlar geçse de sürüyor.

Bolşevikler tarafından 1937’de kurşuna dizilip şehit edilen Azerbaycan Türkü AhmedCevad, Türk bayrağı için “Çırpınırdın Karadeniz, / Bakıp Türk’ün bayrağına… / Âhdiyerdin hiç ölmezdim / Düşebilsem ayağına.” Uğruna şiirler yazılan bu şanlı bayrak, Azerbaycan’da, Türkiye’de, Kırım’da dalgalanıyor.

Osmanlı Cihan Devleti’nin mavi vatanında iki deniz kalemiz vardı. Akdeniz’de Kıbrıs, Karadeniz’de Kırım. Coğrafyamızın iki yiğit muhafızı. Osmanlı idaresindeki hanedanın Kırım temsilcileri, her zaman teyakkuz hâlindeydi. Ola ki Devlet-i Aliyyezora düşerse Kırım Hanı gelip “Devlet-ebedmüddet”e sahip çıkacaktır. Ruslar hep tedirgindi, Kırım’a hiç nefes aldırmadı.

1917’den sonra dünyanın başına bela olan SSCB, Kırım’daki Müslüman Türklere, 19 Mayıs 1944 tarihinden itibaren insanlık dışı baskı uyguladı. Bu zulüm, 1956 senesine kadar devam etti. Eli kanlı, gözü dönmüş, Hitler’in ikizi Stalin’in, kardeşlerimize yaptığı kıyım unutulmadı. Bu vahşeti büyük romancı Cengiz Dağcı yazdı. Yazarımızın Ötüken Neşriyat tarafından edebiyatımıza kazandırılan, bugüne kadar defalarca basılan O Topraklar Bizimdi, Yurdunu Kaybeden Adam ve diğer eserleri, Kırım’daki büyük hicranı, felaketi anlatır.

Bir gece evlerinden ansızın alınıp sürgüne gönderilen insanlara sadece iki saat süre verilmişti. Eşyalarını alamadan apar topar yola çıkarıldılar. Bu haksızlığa itiraz edenler tereddüt edilmeden acımasızca katledildi. 420 binden fazla Müslüman Kırım Türkü gayrı insani bir şekilde yük vagonlarına tıkılarak uzak yerlere, Sibirya’ya ve Asya’nın farklı ülkelerine gönderildi. Yolda eziyet edildi, işkence yapıldı. Komünistlerin eza cefası sonucunda çoğu yollarda hastalandı ve hayata veda etti. Bu korkunç vahşet, romanlara filmlere konu oldu.

Ülkelerin sınırlarını, eli kanlı diktatörler çizemez. Toprakların hudutlarını zalim devletler tayin edemez. Bugün Kırım’ın hakiki sahipleri, bir asırdır vatanlarından uzaklarda yaşasa da yine yürekleri o mübarek memleket için atıyor. Türküler Kırım için seslendiriliyor, maniler Kırım için söyleniyor. Ninniler Kırım için mırıldanıyor. Şarkılar Kırım için terennüm ediliyor. Ağıtlar Kırım için yakılıyor. Şiirler Kırım için yazılıyor. Hoyratlar Kırım için dilleniyor. “Serhat Türküsü”ndene deniyordu: “Kırım’dan gelirim gelirim, / Adım da Sinan’dır hey aman aman. / Kılıcımın suyu yâr suyu, / Kandır da dumandır hey.”

Bunu hiç kimse unutmasın: “Ey Güzel Kırım” bizim için sadece hüzünlü ve lirik bir şarkı sözü değil, yüreklerimizde yer etmiş bitmez ümit, tükenmez inanç, sönmez çerağ ve ebedî idealdir. Gün gelir, devran döner Kırım’a çöreklenenler pılını pırtısını alıp kaçar. Moskof ne zaman Müslüman Türk’ü yenmiş ki? Unutmayın ‘Vefalı Türk’ gider, hakkını söke söke alır, böyle biline!

Dört bir yanımız ateş çemberi... Suriye, Karabağ, Akdeniz, Libya ve şimdi de Ukrayna. Ortada durumu belirsiz Kırım var. Bu dert bizi yaralar, acısı içimizi karalar elbet. Cengiz Dağcı’nın eserleri okullarımızda çocuklarımıza okutulmalı. Vakıflar, dernekler, belediyeler romanlarını gençlere hediye etmeli. Kırım kitapları ellerimizden, kardeşlerimize dualarımız dudaklarımızdan eksik olmamalıdır. Rabbim vatanımızı, Türk-İslam dünyasını, ‘Güzel Kırım’ı korusun.

Kırım gerçeğini anlatan kitaplar arasında Kırım Ateşi’ni de tavsiye ediyorum. “Bir İşgalin Anatomisi” olan Ötüken imzalı eseri, Gönül Şamilkızı kaleme aldı. Kırım tarihinin dönem dönem anlatıldığı kitap, bu çilekeş ülkede yaşananları teferruatlı olarak dile getiriyor. Kırım’ın efsane lideri Mustafa AbdülcemilKırımoğlu’na ve bütün Kırımlılara selam olsun. Yazımızı AhmedCevad’ın mısralarıyla bitirelim: “Dost elinden esen yeller, / Bana şiir, selâm söyler. / Olsun bizim bütün eller, / Kurban Türk’ün bayrağına!..”

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan