Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Haziran 2021

Türk asrı Afganistan'da açılacak

Batı’nın hakim olduğu 20. Yüzyıldaki dengeler hızla değişiyor. Kurdukları düzen yürütülemediği için hükümranlıklarını sürdürmek için savunma birliği olan NATO’ya bile siyasi misyonlar yüklemeye çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde 21. Yüzyılın dengeleri şekilleniyor.

Önümüzdeki yüzyılda G-7 ve NATO zirvesinde belirtildiği gibi Çin liderliği alabilecek yegane güç olarak gösteriliyor. Çin bunu yaparken de NATO’nun karşısına askeri güç ile çıkmıyor, 140 ülke ile kurduğu ekonomik ilişkilere ve bu ülkelerde yaptığı 6 trilyon dolarlık yatırıma güveniyor. En önemli yatırımı ise Bir kuşak bir yol projesi.

Bir kuşak bir yol projesi her ne kadar Çin projesi olarak görülse de, Türk dünyasının geleceğini belirleyecek bir proje olarak karşımızda duruyor. Pakistan-Afganistan koridoru üzerinden Azerbaycan-Türkiye birlikteliği dünyaya yep yeni bir ticari merkez sunacak. Doğu Türkistan’dan başlayan Avrupa içlerine kadar (Macaristan-Bosno-Kosova) ilerleyecek bu merkezin ekonomik büyüklüğü 5 trilyon doların üzerinde. Askeri gücü olmayan, sadece ekonomik sömürü ile ayakta duran AB’nin bu güç karşısında durma şansı ise çok zayıf.

Şuşa anlaşması ile bölgedeki dengeleri tamamen değiştiren Türkiye-Azerbaycan ittifakı, Afganistan’da huzur ve istikrarın sağlanması durumunda barış koridorunu Pakistan üzerinden pasifike kadar uzatacak. Ekonomik işbirliğinin askeri işbirliği ile taçlanması ise bölgede muazzam bir güç oluşturacak.

Türk Konseyi’nin, Birleşik Türk Devletleri Projesi’ne evrilme süreci hızla ilerliyor. Bu sürecin merkezi ise hiç kuşkusuz Afganistan olacaktır. Uluslararası dünya düzenini elinde tutmak isteyen ABD’nin kuralsız çatışma teorisi öyle veya böyle kendisini vuracaktır.

ABD, NATO’yu kalkan yaparak Afganistan’a yaptığı kirli operasyonda mağlubiyetini ilan etti. Ve çekilme kararı aldı. Afganistan coğrafyası denildiğinde, Peştun, Beluç, Hazara, Tacik, Özbek, Aymak, Pşai, Pamirii, Tükmen, Kırgız gibi daha nice kavim ve soyların yaşadığı bir bölge. Afganistan’da 20 ile 40 arasında dil ve lehçe konuşuluyor. Yeraltı zenginlikleri bakımından, kömür, demir, altın, bakır, kurşun, berilyum, lityum, çinko gibi 3 trilyon dolarlık bir servetin üzerinde oturuyor. Bugüne ABD, insan ve uyuşturucu kaçakçılığını bu bölgeden organize ettiği gibi, Özellikle pil endüstrisi, uçak gövde kaplaması, uzay sanayiinde kullandığı lityumu da el altından burdan sağladı.

Afganistan’a 2 trilyon dolar harcayan ABD’nin burada kalma şansı ise tükendi. 7 Ekim 2001’de başlatılan Savaş’ta en 26 bin masum çocuk ABD uçakları tarafından atılan bombalarla öldürüldü. Amerikalıların öldürdüğü masum sivil sayısı Taliban savaşçılarının en az on katı. ABD, Afganistan’dan çekilirken, Kabil Havalimanı’nın kontrolünü ise Türkiye’ye teslim etmek istiyor. Türkiye bu konuda sorumluluk almaktan çekinmiyor. ABD’nin çekilmesi sonrasında bölgenin imarı ve huzuru için Türkiye’nin ve Pakistan’ın yapacak çok şeyi var. Rusya ve Çin Afganistan’da Türk askeri istemeseler bile, yerel güçlerin Türkiye’nin hakemliğine ihtiyacı var. Türkiye-Azerbaycan, Afganistan-Pakistan koridorunun güvenli hale gelmesi Çin’in de hayır diyemeyeceği bir husus. Pakistan’ın içinde olacağı bir barış gücüne Taliban karşı çıkamaz. Bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrar ise, Türk coğrafyasında çarpan etkisi yaparak, yepyeni bir güç odağı ortaya çıkartır. Kim ne derse desin, 21. Yüzyıl Türk çağı olacaktır. Kapısı’da Afganistan’dan aralanacaktır. Vesselam…..