Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.11
Gram Altın
2960.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
25 Haziran 2017

Turizmde Bayram Beklentisi

Ramazan sonrası, dört günlük bayram tatili vatandaşları heyecanlandırdığı kadar turizm sektörünü de heyecanlandırıyor. Medya Takip Merkezi (MTM) ay boyunca turizm sektöründe öne çıkan açıklamaları inceleyerek, bayram tatili öncesi sektörün nabzını tuttu.

Türk turizminin 2016 yılında yaşadığı zor dönemin ardından, bu yıl bayramı milat kabul eden sektör paydaşlarından ay boyunca rezervasyon rakamlarına ve otellerin doluluk oranlarına yönelik olumlu açıklamalar basına yansıdı. Okulların kapanmasıyla gelen dört günlük tatilin turizmde patlama yaratarak, ekonomiyi canlandırması bekleniyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy tarafından yapılan açıklama bayram tatilinin ekonomiyi canlandıracağı sinyallerini verdi. Başaran açıklamasında seyahat acenteleri vasıtasıyla dört günlük tatile çıkacak kişi sayısının yurt içine 180 bin, yurt dışına 20 bin civarında olmasını öngördüklerini belirterek, seyahatlerin 250 u2013 300 milyon liralık ekonomik büyüklük yaratmasını beklediklerini açıkladı.

Bayramların Vazgeçilmezi Bayram Şekeri

Bu rakamlar bize tatile çıkanlar ve memleketine gidenler hakkında fikir veriyor. Peki ya gitmeyenler? Bayramda bir yere gitmeyi tercih etmeyenler ev ziyaretlerine ağırlık veriyor. Tabii ki eli boş gidilmiyor. Bunların başında şeker, çikolata geliyor.

Türkiye'de geçen yıl 4,6 milyar liralık satış hacmine ulaşan şekerli ve çikolatalı mamuller pazarının, bu yıl yüzde 10 büyümesi beklenirken, bu bayramda 250 milyon liralık bayram şekerinin satılmasının beklendiği açıklandı. Interpress'in Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği(ŞEMAD) tarafından açıklanan bilgilerden derlediği verilere göre, ülkemizde bayram şekeri diye tabir edilen ürünlerin satışının bayram dönemlerinde büyük oranda artış gösterdiği tespit edildi.

Bayram dönemlerinde şeker ve çikolata satışlarının 500 milyon lira civarında olduğu belirlenirken, yıllık ortalama toplam tüketimin ise kişi başı 2,1 kilogram olduğu saptandı. Özellikle çocukların çok fazla ilgi gösterdiği bayram şekerinin yüzde 60'ının bayramlarda tüketildiği görülürken, bayram şekerinin en çok satıldığı bölgeler de belli oldu.

Bayramların vazgeçilmez ikram ürünü olan bayram şekerinin en çok satıldığı bölgelere bakıldığında ilk sırada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri geliyor. Toplam satılan bayram şekerlerinin yüzde 31'i bu bölgelerde satılırken, İç Anadolu Bölgesinde ise yüzde 21 oranında satış yapıldığı belirlendi. Marmara Bölgesinde de aynı oranda şeker satılırken, Akdeniz Bölgesinde yüzde 12, Karadeniz Bölgesinde yüzde 8 oranında bayram şekeri satıldığı görüldü. Ege Bölgesi ise yüzde 5 ile bayram şekeri satışlarında son sırada yer aldı.

Görüldüğü gibi dini bayramlar, ekonomiyi olumlu açıdan etkiliyor, hareketlilik getiriyor, sosyal ilişkiyi arttırıyor.

Bu vesileyle tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramını kutlar, sağlık, mutluluk, huzur ve barış getirmesini temenni ederim.