Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2447.65
BIST 100
9922.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2014

Tüm Çabalar İnsanlar Duysun İçin mi ?

Abdullah bin Abbas'dan:

u2013 Her kim yaptığı hayırlı amelleri insanlara işittirirse, Allah da onun (gizlediği günahlarını) işittirir. Kim riya yaparsa, Allah da onun içyüzünü açığa çıkarır.

[Müslim/Zühd 46 (2985)]

* * *

Allah, kullarının yaptıkları iyilikleri ihlasla, sırf Allah rızası için yapmalarını ister.

Yaptığı iyilikleri insanlara duyurmaya çalışan ve yaptıklarını insanlara sergileyerek gösteriş (riyakarlık) yapan kişileri ise sevmez. Onlara niyetlerinin tam tersiyle muamele eder. Kötülüklerini ve olumsuz taraflarını ortaya çıkarır.

* * *

Yaptıklarını insanlara duyurma, insanların gözüne girme, kendini alkışlatma, takdir ve tebriklerini işitme arzusu, insan fıtratındaki beğenilme ve takdir edilme güdüsünün, maksadını aşmış halidir.

Çünkü Allah bu güdüyü, insana kendini Rabbine sevdirmesi ve beğendirmesi için vermiştir. Ama niyette ve hedefte sapma olunca, kendini Allah'a beğendirme güdüsü, insanlara yönelmekte; kötü ahlaktan olan riyakarlık ve kendini gösterme duygusu şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Rabbimiz, insana verdiği hiçbir duygunun ve iç güdünün yanlış yerde kullanılmasına razı olmaz. Bu yanlışlığı yapanlar da çoğu zaman maksatların aksi ile cezalandırılır.

Nitekim, yaptığı iyilikleri insanlara duyurmaya, göstermeye ve dilden dile hakkında konuşulmasına çok istekli olan kullarını, Allah, yaptıkları gizli kötülükleri ortaya çıkararak dillere sakız eder. İyiliğinin konuşulmasını isteyen kişi, bir anda yaptığı kötülüklerin ve yanlışların konuşulduğu bir kimse olarak bulur kendini. Bu, Allah'ın ona bir uyarısıdır. Aklını başına alıp duygularını terbiye etmezse, bu uyarı, bir cezaya döner...

Sözün kısası: İnsan hiçbir iyiliğini nefsine maledip de insanlara göstermeye ve duyurmaya kalkışmamalıdır. Bedelini, hatalarının ve gizli günahlarının ortaya çıkmasıyla öder.