Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
25 Aralık 2020

Tüketici Güveni Aralık Ayında Değişmedi

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi; tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçer.

Özellikle tüketim ağırlıklı büyüme modelini benimseyen ekonomiler için tüketici güven endeksi önemli göstergelerden biridir.

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Aralık ayında aynı düzeyde kalarak 80,1 değerini aldı. Aralık ayı yılın son ayı olması nedeniyle endeks verisi tüketiciler nezdinde 2021 yılının nasıl geçeceği hakkında bizlere fikir veriyor.

0-200 aralığında değer alan tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

Son bir yıla ait grafiğe baktığımızda endeksin 78-83 arasında bir değer aldığını ve yatay seyir izlediğini görüyoruz.

Eski seriye göre ise endeks değeri Aralık ayında yüzde 4 oranında arttı.

Tüketici güven endeksini etkileyen pek çok faktör olsa da belirleyici unsurlar enflasyon, faiz oranları, tüketime yönelik yasal düzenlemeler, döviz kuru olarak karşımıza çıkıyor. Bunların etkisi alt endekslerde daha net görülüyor.

Detayları incelersek; Aralık ayında en fazla artışın gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali alt endeksinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu alt endeks değerinin yükselmesi, faiz oranlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Öte yandan pandemi sürecinde tüketicilerin özellikle hizmet sektörü kapsamındaki bazı harcama kalemlerini azaltması da tasarrufu olumlu etkileyen faktörlerden biri oldu.

Tüketim harcamalarının düşmesi ile tasarruflar artıyor. Artan tasarrufların da yatırıma pozitif katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Rakamsal olarak ifade edersek gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi Kasım ayında 28,6 iken, Aralık ayında yüzde 16,2 oranında artarak 33,2 oldu.

Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğu endeksi Kasım ayında 65,9 iken, Aralık ayında yüzde 5,4 oranında artarak 69,4 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Kasım ayında 66,6 iken, Aralık ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 66,1 oldu.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi Kasım ayında 79,0 iken, Aralık ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 78,9 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum endeksi Kasım ayında 61,1 iken, Aralık ayında yüzde 0,3 oranında azalarak 60,9 oldu.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi Kasım ayında 78,7 iken, Aralık ayında yüzde 5,2 oranında artarak 82,9 oldu.

Hanenin maddi durumu alt endeksinde hem mevcut dönemde hem de gelecek yıla ait beklentilerde sınırlı da olsa bir düşüş gerçekleşmiş. Ancak 2021 yılına ait genel ekonomik durumla ilgili beklentilerin olumlu yönde değiştiğini belirgin bir şekilde görebiliyoruz.