Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.13
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Nisan 2023

​Tüketici güven endeksi yüzde 9,2 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 9,2 oranında arttı. Mart ayında 80,1 olan endeks, Nisan ayında 87,5 oldu.

Tüketici eğilim anketi Şubat ve Mart aylarında deprem felaketinden etkilenen şehirlerimizde yapılmamıştı. Yine de geçen ay endekste yüzde 2,9 oranında düşüş gerçekleşmişti. Nisan ayı için ise depremden etkilenen bölgeler dahil 81 ilde tüketici eğilim anketi uygulaması gerçekleştirilmiş. Buna rağmen bir ayda yüzde 9,2’lik artış dikkat çekiyor.

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksini etkileyen başlıca unsurlara bakıldığında; enflasyonun Ekim ayından bu yana düşüş eğiliminde olduğu ve dolar kurunun sakin bir seyir izlediği görülüyor. Buna ilaveten EYT düzenlemesi, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar da tüketimi artıran diğer unsurlar oldu.

Alt endeksler incelendiğinde;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu bir önceki aya göre yüzde 4,6, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 12,8, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 7,5, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 14,7 oranında arttı.

Görüldüğü üzere tüketiciler geçen aya göre, hem mevcut hem de önümüzdeki 12 aylık dönem için olumlu görüş bildirmiş.

Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi ise geçen aya göre yüzde 13 artmış. Bu endeksin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini gösteriyor. Deprem nedeniyle büyüme hızında bir yavaşlama olacağı tahmin ediliyordu. Büyümedeki bu yavaşlamanın doğal olarak istihdam verilerine de olumsuz yönde yansıması bekleniyordu. Ancak beklentiler farklı bir tablo çiziyor.

Tüketim eğilimlerine bakıldığında ise iç talepteki canlılığın devam ettiği görülüyor.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi bir önceki aya göre yüzde 4,4, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu yüzde 17,6 ve geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 4,5 arttı.

Gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali yüzde 15,7, gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali ise yüzde 19,2 arttı. Fiyat artışlarına rağmen konut ve otomobile olan talebin güçlü olduğu görülüyor. Her ne kadar enflasyonda son birkaç aydır gözle görülür bir düşüş kaydedilse de hâlâ faiz oranlarının oldukça üzerinde seyrediyor. Birikimlerini enflasyon karşısında korumak isteyenler tüketime ve fiziki varlıklara yöneliyorlar.

Sonuç olarak, Nisan ayında tüketici güven endeksi belirgin bir şekilde yükselirken, tüm alt endekslerde de artış kaydedildi. Bu olumlu tablonun seçim sonuçlarına nasıl yansıyacağını göreceğiz.

Not: Tüm İslâm âleminin Ramazan Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan