Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2424.46
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Ocak 2022

​Tüketici Güven Endeksi Yüzde 6,2 arttı

Tüketici güven endeksi; tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçer. Akademik çalışmalar tüketici güven endeksi ile seçim sonuçları arasında yüksek ve pozitif bir korelasyon olduğunu gösteriyor. Diğer bir ifadeyle tüketici güven endeksindeki artış mevcut yönetimin gelecek seçimlerde oyunun artacağına işaret ediyor. Bu yüzden bu veriyi önümüzdeki dönem daha yakından takip edeceğiz.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında arttı; Aralık ayında 68,9 olan endeks, Ocak ayında 73,2 oldu.

Uzmanlar ekonomik görünümü değerlendirmek için büyüme, sanayi üretimi, ihracat, cari açık gibi pek çok makroekonomik göstergeyi kullanırken, halkın geniş kesimi ise daha çok döviz kuru, enflasyon ve istihdam verilerine bakar. Söz konusu bu veriler ise geçtiğimiz yılın son aylarında çok da bir iyi tablo çizmedi. Tüketici güven endeksine de yansıyan bu durum neticesinde endeks değeri son üç aydır geriliyordu.

Ocak ayında ise beklentiler endeksin artacağı yönündeydi. Tüketici güveninde artışa neden olan en önemli unsur hiç kuşkusuz döviz kurlarındaki istikrar oldu. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir zam yapılması da Ocak ayı güven endeksini yükselten nedenler arasında yer aldı. Öte yandan en son açıklanan işgücü istatistiklerindeki 228 bin kişilik aylık istihdam artışı da umut verici bir gösterge olmuştu.

Verinin detayına bakıldığında;

Bir önceki aya göre geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu alt endeksi yüzde 3,6, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi alt endeksi yüzde 9,3, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum alt endeksi yüzde 4,9, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi alt endeksi yüzde 11,8 oranında artmış.

Görüldüğü üzere ankete katılanların hem genel ekonomiye hem de kendi durumlarına dair beklentilerinde olumlu yönde düzelme var.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksi yüzde 0,6, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksi yüzde 1,4 artarken, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu alt endeksi ise yüzde 5,4 oranında geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali alt endeksinin yüzde 26,2 ve gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali alt endeksinin yüzde 5,7 oranında azalması da mevcut faiz oranlarının konut veya otomobil satın almak için istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor.