Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2433.15
BIST 100
9779.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2023

​Tüketici güven endeksi 80,1 oldu

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksi, Temmuz ayından bu yana artış eğilimindeydi. Geçen ay açıklanan Şubat verisinde de yüzde 4,3’lük artış kaydedilmişti.

Bu yükselişte asgari ücret zammı ve EYT'ye ilişkin düzenlemeler etkili olmuştu. Ancak bu verilerin önemli bir kısmı 6 Şubat 2023'ten önce derlendiği için depremin etkisi güven endeksine henüz yansımamıştı.

Dün açıklanan, Mart ayı verisi ise bir önceki aya göre yüzde 2,9 oranında azaldı; Şubat ayında 82,5 olan tüketici güven endeksi, Mart ayında 80,1 oldu.

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılmadığı da belirtilmiş.

Verinin alt detayları incelendiğinde;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu yüzde 0,8 artarken, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 5,5, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 0,5, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 3,3, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi yüzde 3,7 oranında azaldı.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 2,5, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu yüzde 5,3, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 2,7 geriledi.

Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğu yüzde 4,4, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali yüzde 11,3, gelecek 3 aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali yüzde 1,7, geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce yüzde 1,0, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti yüzde 2,3, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde ücretlerin değişimine ilişkin beklenti yüzde 0,3, gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali yüzde 8,8 geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali ise geçen aya göre yüzde 7,5 arttı.

Alt endekslerin genelinde, geçen aya göre belirgin bir gerileme olduğu görülüyor. Ana trendin son 8 aydır yükseldiği düşünüldüğünde Mart ayında bir düşüş olması olağan bir durum. Bunun yanı sıra deprem nedeniyle ortaya çıkan moral bozukluğu da geleceğe yönelik beklentileri olumsuz yönde etkiliyor.

Tüketim eğilimlerine bakıldığında da benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Elbette verilerin toplanmasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle sağlıklı bir değerlendirme yapmak zor ancak hasarlı bina sayısı göz önüne alındığında özellikle dayanıklı tüketim mallarına olan talebin gelecek 12 aylık dönemde artacağı da aşikâr.