Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
2993.90
BIST 100
9394.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
25 Kasım 2022

​Tüketici Güven Endeksi 76,6 oldu

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksi son 5 aydır artıyor. Kasım ayındaki artış bir önceki aya göre sınırlı kalsa da yükseliş eğiliminin devam etmesini olumlu olarak değerlendirebiliriz.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında arttı; Ekim ayında 76,2 olan endeks, Kasım ayında 76,6 oldu.

Alt endeksler incelendiğinde;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu alt endeksi yüzde 1,5, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum alt endeksi yüzde 3,9, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi alt endeksi yüzde 3,4 artarken, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi alt endeksi yüzde 0,5 azaldı.

Verilerden de anlaşılacağı üzere tüketicilerin, genel ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri ve beklentileri olumlu yönde seyrediyor. Her ne kadar diğer finansal yatırım araçlarının reel getirisinin eksi olması borsaya olan ilginin artmasına neden olsa da borsadaki pozitif görünüm ve yatırımcı sayısının 3 milyonu geçmesi ekonomiye olan güvenin arttığını gösteriyor.

Öncü göstergeler yılın ikinci yarısında iç talebin yavaşlayacağına işaret ediyordu. Faiz oranları indirilse de kredi kullanımının sınırlandırılması, enflasyon ve düşen alım gücü, tüketim eğilimlerine de yansımaya devam ediyor.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksi yüzde 1,2, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksi yüzde 1,2, gelecek 3 aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali alt endeksi yüzde 5,9 geriledi.

Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce yüzde 11,2 geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti ise yüzde 4,5 oranında azaldı.

Bu iki alt endeksteki düşüş, tüketici fiyatlarında artış yaşandığı düşüncesini gösterirken, önümüzdeki bir yıl içinde tüketici fiyatlarında artış beklentisinin de güçlendiğine işaret ediyor. Baz etkisi nedeniyle bu yılın son iki ayında enflasyonda düşüş bekleniyor. Enflasyonun düşmesi fiyatların azalmasını değil artış hızının yavaşlayacağını gösteriyor. Beklentilerin bu yönde oluşması, salgın yüzünden uzun bir süredir Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki açılan farkın daha kısa bir zamanda kapanmasına neden olabilir. Bu da enflasyondaki düşüşü sınırlayacaktır.

Gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali alt endeksi ise yüzde 5,5 oranında arttı. Konut satışları son aylarda belirgin bir şekilde gerilese de tüketicilerin konut satın alma isteğinin devam ettiğini görüyoruz.