Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2433.15
BIST 100
9779.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Aralık 2022

Tüketici Güven Endeksi 75,6 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında azaldı; Kasım ayında 76,6 olan endeks, Aralık ayında 75,6 oldu.

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksinde en düşük seviye geçtiğimiz Haziran ayında kaydedilmişti. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zamdan sonra ise endeks 5 ay kesintisiz olarak yükseldi. Bu nedenle yılın son ayında bir düşüş bekleniyordu. Geçmiş verilere bakıldığında, güven endekslerini etkileyen göstergelerin mevcut dönemdeki etkisinin azaldığını görüyoruz. Örneğin faiz oranının tek haneye inmesinin, döviz kurlarının yatay seyretmesinin ve borsadaki yüksek getiri oranlarının endekse olumlu yönde yansıması beklenirken enflasyondaki mevcut durum bu tabloyu tersine çeviriyor. 2023 asgari ücret zammı ve enflasyondaki yıllık artışın baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda düşmeye devam etmesi ise endeksin tekrar yükseleceğine işaret ediyor.

Alt endekslere bakıldığında;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu bir önceki aya göre yüzde 1,5, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 0,6, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 5,3, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 4,0 oranında azaldı.

Görüldüğü üzere tüketicilerin hem genel ekonomiye hem de hanenin maddi durumuna dair değerlendirmeleri ve beklentileri bir önceki aya göre negatif yönde değişmiş. Bu tabloya rağmen tüketim eğilimlerinin ise pozitif yönde olduğu görülüyor. Bu artışta yılsonu indirimlerinin de etkisi olduğu söylenebilir.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 2,4, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu yüzde 13,5, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise yüzde 0,7 oranında arttı. Asgari ücret zammına ilişkin yüksek beklenti ve enflasyonun düşüş eğilimine girmesi ilgili alt endekslerde artışa neden oldu.

Gelecek 3 aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimalinin de yüzde 5 artması bu durumu teyit ediyor.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti ise yüzde 1,5 arttı. Bu endeksin artması da tüketici fiyatlarında düşüş beklentisini gösteriyor.

Gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali bir önceki aya göre yüzde 14,6 oranında azaldı. Yakın zamanda konut kredi oranlarıyla ilgili bir kampanya açıklanacak. Bu kampanyanın konut piyasasını canlandıracağı tahmin edilirken ilgili endeksteki bu düşüş dikkat çekiyor.