Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.23
Gram Altın
2963.68
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Ekim 2016

Tüketen değil üreten kadına ihtiyacımız var

Geçtiğimiz Salı günü Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) yeni ofisinin açılışına gittim.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, dernek olarak tüketen değil üreten kadınları teşvik ettiklerini belirterek, "Türkiye'de 8 milyon kadın çalışan var ve bunların sadece 100 bin kadarı girişimci." dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise törende yaptığı konuşmasında başarı hikayesine ilişkin detayları paylaştı.

Girişimcinin gerçekten de girişimci bir kişiliğe sahip olması gerektiğini belirten Zorlu, "Ben bu konuda şanslı insanlardan biriyim. Çünkü doğduğum ve büyüdüğüm ortam öyleydi. KOBİ tezgahları arasında yetiştim. O yıllarda her evin bir odasında dokuma tezgahları olurdu. Annem de bir girişimciydi ve beni de öyle yetiştirdi. Şu an 96 yaşında. Kendisinde hala girişimcilik kalıntılarına rastlar ve hissedersiniz. Evimizin içindeki düzeni, yaşayış tarzını bize annem öğretmiştir" diye konuştu.

Kadın girişimciler ile başarının sırrını da paylaşan Zorlu, "Dürüst çalışkan, çalışkan dürüst. Başarının sırrı budur. Çalışkansınız, ama dürüst değilseniz bir işe yaramaz. Dürüstseniz, ancak çalışkan değilseniz bu da aynı şekilde. Verdiğiniz sözü, yapacağınız kaliteyi ve dürüstlüğünüzü her zaman önde tutmalısınız. Ailemden aldığım en büyük servet güvendir. Her zaman önce ülkem ve ailem, sonra da kurumumu düşünürüm. Ülkenizi düşünmezseniz aile de kuramazsınız. Üretebilirsem ve ülkeme katkı sağlayabilirsem mutlu oluyorum" dedi.

Vestel'in 7 yıldır Türkiye ihracatına önemli katkılar sağladığını ve 18 yıldır da kendi sektöründe lider olduğunu açıklayan Zorlu, "Bugün 2,5 milyar dolar ihracat yapıyoruz ve pazarımızın yüzde 80'ini Avrupa oluşturuyor" dedi.

Çalışmayan insanın miskin olduğunu vurgulayan Zorlu, "Çalış ki; kafan zinde olsun. Ben çok çalıştığım için hiçbir zaman rahatsız olmadım. Esas çalışmıyorsam kendimi rahatsız hissederim. Bir insan çalışıyorsa onun yolunu açmak lazım. Ben buna inanan biriyim. Şans elbette ki olacak, ama önce sen bunu kalbinde hissedeceksin ve orası hep temiz olacak" şeklinde konuştu.

Genç yaşlarda hep yenilikler yaptığını ve hepsinde de para kazandığını kaydeden Zorlu, "Kaliteye çok önem verdim. Kötüyü yapmaya alışmadım. Görmek ve gördüğünü uygulamak önemlidir. Hayal kurdum, ama hiçbir zaman hayalci olmadım. Hayallerimi birer birer gerçekleştirdim" dedi.

Türkiye'nin ilk emprime çarşafını ve ilk nevresimini kendisinin yaptığını açıklayan Ahmet Nazif Zorlu, "Önemli olan herkesin yaptığını değil, farklı şeyleri yapmaktır. Genç girişimci adaylarında bunu çok sık görüyorum. Bir anda Google, Apple olmak istiyorlar, ama bu tabi kolay olmuyor. Onlara bunu öğretmemiz lazım. 7 milyar nüfuslu dünyamızda bunun gibi ancak 3 tane çıkabildi. Yenilikten hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz" dedi. Ahmet Nazif Zorlu, devletin politikalarının da çok önemli olduğunu ve devletin de girişimcileri desteklemesi gerektiğini belirtti.

[email protected]