Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 May 2021

TÜFE'deki Artış Aylık Yüzde 1,68 Oldu

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 16,19, aylık ise yüzde 1,08 oranında artmıştı. Mart ayının son haftasında yükseliş eğilimine giren döviz kurları nedeniyle TÜFE beklentisi aylık bazda yaklaşık yüzde 1,8’lere kadar çıkmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,14 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 13,70 oldu.

Açıklanan verilerin beklentilerin altında kaldığı görülüyor. Bunun bir nedeni gıda fiyatlarının beklenenden daha olumlu gelmesidir. Diğer yandan da döviz kurlarındaki hareketlilik devam etmedi ve Nisan ayı nispeten daha sakin geçti.

Bunun yanı sıra Mart ayında kademeli ve kontrollü normalleşme kararı alınmış ancak vaka sayılarındaki artış nedeniyle Nisan ayında kısıtlamalar tekrar arttırılmıştı. Bu kısıtlamalar da hizmet sektörüne olan talebi belirli bir ölçüde düşürdü. Böylelikle başta lokanta-oteller ve eğlence-kültür olmak üzere hizmet sektörü kapsamında yer alan ana harcama grupları hem yıllık hem de aylık bazda genel ortalamanın altında kaldı. Hatırlanacağı üzere Mart ayında hizmet sektörüne ait ana gruplardaki fiyat artışı, yüzde 1,08 olarak açıklanan aylık TÜFE’nin üzerinde gerçekleşmişti.

Çekirdek enflasyona ait verilere bakıldığında; işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,11 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 13,82 artış gerçekleşti.

Döviz kurlarındaki değişimden daha çok çekirdek enflasyon oranları etkileniyor. Bir süredir çekirdek enflasyonun manşet enflasyonun üzerinde seyrettiği görülüyor.

Nisan ayında aylık artışın yüksek olduğu gruplar, yüzde 7,57 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2,13 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 2,09 ile eğitim oldu. Giyim ve ayakkabı grubundaki artış mevsim değişikliğinden kaynaklanıyor. Buna ilaveten pandemi döneminde talebi ciddi oranda düşen giyim ve ayakkabı grubuna ait fiyatlar uzun bir süredir sabit kalmıştı. Nisan ayına ait verilerde gecikmeli bir artış olduğunu görüyoruz.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,31 ile ulaştırma, yüzde 22,27 ile ev eşyası ve yüzde 19,20 ile sağlık oldu.

Yılın başından bu yana yapılan enflasyon tahminleri TÜFE'nin Nisan ayında tepe noktayı göreceği ve ardından yaz mevsiminin de etkisiyle düşeceği yönündeydi. Ancak hem içte hem de küresel çapta yaşanan gelişmeler enflasyon beklentilerini büyük oranda bozdu. Döviz kuru ve maliyet baskısı nedeniyle tüketici fiyatlarındaki düşüş sonbahara doğru başlayabilir.