Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2433.47
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ekim 2016

Trump'ın Şansı Var mı?

Daha düne kadar 8 Kasım'da yapılacak Amerikan Başkanlık seçimi için heyecanı yok diyordum ya, sanki bu laf birilerinin kulağına gitmişçesine hareketlenmeler başladı.

Bilmem ki, geçtiğimiz Pazartesi mümtaz eyaletimiz, Colorado'ya gelen Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'a hazırladığım 'awarness' yani 'farkındalık' jesti bunda etkili oldu mu!

Şunu açıkça söyleyeyim, Trump'ın da sürekli şikayet ettiği 'malum basın', bu jesti gizlemek, hatta ötesine çarpıtmak için ilk andan itibaren her şeyi yaptılar!

Beni tanıdıkları halde Bloomberg'den Jennifer Jacobs, ABC'den John Santucci, Fox News'den John Snyder işi o hale getirdiler ki, 'basın bölümüne' nasıl girdiğimi sorguladılar, beteri ise Trump'a 'terörist' diye bağırdığımı bile iddia ettiler!

Hadi, tanımadınız ve de anlamadınız, CNN'den Noah Gray'e de mi sormadınız? Veya benim sizi bilgilendirmelerime niye bigane kaldınız?

Bu sorularının cevaplarını tahmin etmek kimseye zor olmasa gerek!

***

Biz gelelim asıl meseleye. Son günlerde büyük bir 'değişim' geçiren Trump, seçime bir ay kala işi bayağı ciddiye almaya başladı.

Son 1 haftada onlarca şehirde, günlük 2-3 miting yapan Trump, benim de hayretle karşıladığım inanılmaz kalabalıklar toplamaya başardı. Üstelik de daha ziyade Demokrat Parti seçmeninin olduğu yerlerde ki, haklıdır, böylesi daha önce hiç görülmemiştir!

İnsanların bu kadar ilgisini çekmesi, sadece seçim yaklaştığı için olabilir mi? Şu kadarını söyleyeyim, Türkiye'de olduğu gibi özel otobüs falan kaldırsanız ancak bu insanları böyle toplayabilirsiniz! Böyle bir şey olmuş mudur peki? Sanmam!

Üstte bahsettiğim değişimin etkisi olmuş mudur? Hani, sene başında Netanyahu ile 'sürtüştüğü' ve ancak Başkan seçilirse görüşeceğini söyleyip 26 Eylül'de Tump Tower-kulesinde ağırladığı Netanyahu'ya 'biatını' arz ettikten sonra Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını ilan etmesinde olduğu gibi değişim.

Yahut Müslümanları sınır dışı edeceğini söyleyip son günlerde 'sıcak mesajlar' verme çabası ve fakat USCMO-Amerika Müslüman Teşkilatlar Birliği başkanı Usame Cemal'in bunu 'yememesi'nde olduğu gibi. Keza Meksikalılar hakkındaki söylemlerinden 'çark' etmesi ve hemen her şeyi artık işadamı gibi değil de 'siyasetçi' gibi ele alması gibi mi yoksa?

Sanmam!

***

Peki Ağustos sonu Eylül başında $10 milyon dolarlık bütçe ayırdığı reklamlar ve bunun Ekim başından itibaren ikiye hatta üçe katlanması? Hemen her yerde, tv'lerde, internette, sosyal medya, yazılı basın, şehir içi reklam tabelalarında, yani gözünüzü açtığınız neredeyse her yerde?

Sanmam!

***

Yine başa dönüp Trump'ın insanların 'faşist ve ırkçı' hassasiyetlerini 'okşadığı' cazibesidir aslolan, bu kalabalık 'muhafazakar kısmı sürükleyen hakikat. Ve öylesine bir damar ki bu, Demokrat birçok seçmeni ve dahi kararsızları etkilemeye muktedir olmuştur. Konuşsanız, şüphesiz hemen hepsi inkar eder ha, lakin kalplerinden geçen budur!

***

Başkan ve Başkan Yardımcıları namzetlerinin ilk münazaraları yapıldı ve millet de epey 'eğlendirildi'. Bu Pazar ikinci perdesi oynanacak ve yine 'heyecanı' arttırmak için taban tabana zıt anketler açıklanacak. Ancak, dediğim gibi, Trump zaten bu heyecanı arttırmak için elinden geleni yapıyor. Ve işin kendisini sonradan çok acıtacak kısmı ise gerçekten Başkanlığı kazanacağına inanmasından dolayı böyle azimli ve gayretli! Çünkü bu, hemen hemen imkansız gibi!

Gerek seçmen, gerek 'başkaca' mahfiller kararı vermiş durumda.

Ortada olan ateşli kalabalıkların çok siyasetçi aldatması doğaldır. Trump'ın ise, bu kalabalıkları emrinde çalışan 'sadık' işçilerine benzetiyor ya, işte aldanması ondandır vesselam!