Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2426.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2016

Trump'ın Balonu Biraz Erken Söndü(rüldü)

Evet, Amerikan seçimlerinin heyecanı neredeyse kalmadı. Kazanan da netleşti artık. Trump 'Yenilendim' derken aslında 'yenildim' demiş oldu...
Yazı yazmak hiçbir zaman kolay değildir. Çünkü 'Söz ağızdan çıkana dek, sen ona hakimsindir, ama ağızdan çıktıktan kelli artık o sana hakimdir!' veczinin asıl muhatabı 'yazıdır'.
Sözü söyler, işine gelmedi mi kıvırırsın, ancak yazı öyle değildir. Artık zabıtlı ve kayıtlıdır. Yüzyıllar geçse üstünden yine de ona mahkumsundur ve o yüzden en uygun düşen 'söz uçar yazı kalır' gerçeğidir.
Bu lakırdıyı takmayanların dünyasına düşmüsseniz hele, işte orda ne söz ne yazı anlam değil bir utançdır!
Etrafınızda gördüğünüz bu tür iğrençliklerden kaçmak için en iyi yol 'görmezden' gelmektir. Aksi halde hiçbir işe yaramayan serzenişiniz size menfi bir hücum olarak geri döner, ve hakkı savunuyorum derken batıl ilan ediliverirsiniz.
Kiminin 'hödüklük', kiminin 'paçozluk' yaftası vurduğu davranış biçimi üstencilik ve köktencilikle aynı mesabedir.
Bu durumun tesellisi, hassaten memleket coğrafyamızda meşhum bir kişiliğin öne çıkarak herşeye rağmen dirayet göstermesidir. Bu derin felsefenin içinde nice FETÖ gibi sapık ve sapkın figür veya diğer ifadeyle 'figüran' varsa da, Erdoğan gibi hakikatli liderin de olmasıdır.
Hani 'sağlama' cinsinden olaya yaklaşırsınız da, 'düşmanın övdüğünden sakınmak, yerdiğine yanaşmak' bu işin en basit tesbitidir. O minvalde, zaten tüm Batı her şekilde Erdoğan'a yükleniyor ve FETÖ'yü kolllayıp, koruyorsa ötesini aramak ahmaklığın ötesinde, hıyanettir işte!
Sözü ne ara Trump'a getirmeli?
En hafif ifadeyle 'siyaset malülü' bir adam çıkıp 'işadamı' mantığıyla, bir anlamda 'düz mantık', siyah-beyaz ekseninde olaylara bakınca, gördüğü 'grinin elli tonunda' boğulma tehlikesi yaşıyor' özeti! Üstelik, aynı mantıkla 'hatanın neresinden dönersem kar' kafası, arkasına aldığı rüzgarı gerisin geriye dirence dönüştürüyor.
Hasılı Amerikan derin devleti en az bir 4 sene daha 'ılımlı' siyaset taraftarı olduğunu net şekilde ortaya koymuştur!
Hataya zorladıkları Trump'ın 'hırçın ve hoyrat' çıkışları kendi partisinde bile tepki çekince kendisine geri adımlar attırmaya başladı ve bu davranışı son anketlerde kendi seçmeninin dahi desteğini çekmesine yol açtığı ortaya çıktı.
Başlangıçda hiç ihtimal verilmeyen Trump'a çok güzel çıkış yakalatıldı ve bu sayede gerçek Cumhuriyetçi, siyaseti ve devlet adamlığını bilen adaylar Cruz, Kasich, Rubio, Carson hatta kardeş Bush bir şekilde elendi ve Trump tek başına Cumhuriyetçileri 'bitirdi'!
Öte tarafta Clinton ise, zaten 16 yıldır bu iş için hazırlanıyordu ve adım adım Amerikan siyasetiyle hareket ederek Başkanlığa emin olarak ilerletiliyor.
FETÖ bağlantısı bile aslında bunun 'acı' bir parçası. Ve asıl acıtan tarafın Clinton'ın buna rıza noktasında bir iradesinin bile olamaması.
İşte dünyayı yöneten bir ülkenin başkan namzetlerinin bu hallerini düşünüp Erdoğan'ı değerlendirmek en doğru tahlildir.
Bir ipucu benden. Türkiye'de cinnet nöbetiyle ihtilal teşebbüsünün Amerikan iç siyaset oyunlarının bir uzantısı olduğu, buna direnen Erdoğan'a karşı neler yapılabileceğinin vücut bulmuş halidir!
@yusufserce twitter.com/yusufserce