Travma Ve Spor
Çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Dış ve iç kaynaklı travmalar toplumu ve bireyi yakından etkiliyor. Dış kaynaklar cemiyetimizin kuvvetlenmesini ve söz sahibi olmasını istemiyorlar. Bunu dış devlet sözcülerinin demeçlerinden ve tutumlarından anlıyoruz. Yayın organları ile toplumumuzu yaylım ateşine tutuyorlar. Maksat toplumun ortak aklında ve duygularında tahribat meydana getirmektir.
Gerçekten 15 Temmuz günü toplumumuz çok muazzam ve acıklı bir travma yaşadı. İçimizden ama aklını ve gönlünü başkalarının emrine vermiş bir grup kalkışmada bulundu. Meclis bombalandı, devletimizin önemli kurumları ateş altına alındı. Tanklarla, toplarla Türk halkının üzerine ateş açıldı. Bu eylemleri hiçbir şekilde açıklamak mümkün değildir. Çok sayıda şehidimiz ve yaralımız var, ocaklar söndü.
Pekiyi bu yaşadıklarımız bizde ne gibi tablolar ortaya çıkarır? Kısa ve uzun vadede ortaya çıkan tablonun Travma Sonrası Stres bozukluğu(TSSB) olduğunu not edelim. Bu bozuklukta neler görülür:
Doğrudan örseleyici olayları yaşama
Başkalarının başına gelen olayları, doğrudan doğruya görme(bunlara tanıklık etme).
Bir aile yakınının ya da yakın bir arkadaşının başına örseleyici olaylar geldiğini öğrenme.
Aile bireylerinin ya da arkadaşının gerçek ölümü ya da ölüm olasılığı kaba güç ile ya da kaza sonucu olmuş olmalıdır.
Örseleyici olaylarının sevimsiz ayrıntıları ile yineleyici bir biçimde ya da aşırı bir düzeyde karşı karşıya kalma.
Örseleyici olayların yineleyici, istemsiz ve irade dışı gelen, sıkıntı veren anıları.
Örseleyici olaylarla ilgili rüyalar görme.
Yukarıdaki belirtiler toplumun her kesiminde ve herkeste görülebilir. Böyle bir toplumda yaşayan insanlar kendilerini işlerine veremezler, günlük hayatını sürdürmekte zorluk çekerler. Çocuklar korku yaşayarak uykuları kaçar, uykusuzluk çekerler.
Travma sonucu öğrenciler ders çalışmada güçlük çekerler, kendilerini derslerine veremezler, dikkatleri dağılır, kısaca öğrenme zorluğu hissederler.
Toplumun hayat kalitesini düşüren bu travma tablosunun giderilmesi mümkün müdür? Elbette mümkündür. Tıbbi yardım gerekirse alınır. Biz tıp dışı bir çare olarak fiziksel aktiviteyi ve sporu öneriyoruz.
Spor ile bireydeki gerginlik azalır, uyku bozukluğu düzelir, konsantrasyon güçlüğü ortadan kalkar. Spor ile kaslardaki gerginlikler, titremelerin giderilme şansı yüksektir.
Spor ile zihinsel gevşeklik ortaya çıkar. Kişi spor ile kendini daha rahat hisseder. Var ise tansiyon yüksekliği diyabet ile ilgili problemleri düzene girer. Kişiler arası ilişkileri düzene girer çünkü kendisini mutlu ve dinç hissetme şansını yakalamıştır. Dostluk ilişkileri artar. Komşuları ile bağlarının arttığını görmek mümkündür.
Seyirci olmamak kaydı ile spor bireysel ve gruplar halinde yapılır. Spor kişiye "aidiyet" hissi verir. Belli bir takıma ait olmanın gururunu yaşamak spor sayesinde mümkündür. Futbolu bu kategoriye sokmuyoruz, zira futbolbir göster sanatıdır. Futbolun sağlığa hiçbir yararı yoktur, aksine insanları hareketsizliğe yönlendirmektedir.
Tavsiyemiz toplumumuzu spora teşvik etmektir. Toplu halde yürüyüşler yapılabilir. Televizyon karşısında kültür-fizik yapılabilir.
Sonuç: "Travmanın ortaya çıkardığı zararları spor ile atlatmak mümkündür."