Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
37.79
Gram Altın
2799.54
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ağustos 2024

​Toplumun holiganlaşması

Düşünme, duyarlı olma, duygulu olma ve düş kurma yeteneklerini kaybeden bireyler, şiddete ve tüketmeye eğilimli holiganlara dönüşüyor. Holiganizm denilen tipin ve tutumun ana özelliği, yıkıcı ve akıl düşmanı olmasıdır. İnsanlığa, bireye, medeniyete ve topluma karşı her türlü yıkıcı ve tahrip edici davranışı gerekli gören holiganizm, toplum, demokrasi, hukuk ve barış karşıtı her türlü haydutvari tutum ve davranışı ifade eden bir vahşet halidir.

Holiganizm, sadece futbol ve miting gibi toplumsal ve sportif aktivitelerle ortaya çıkan bir zihniyet, tutum, pozisyon ve kimlik değildir. Holiganizm, siyasette, kültürde, medyada, sanal alemde, dini hayatta, sokakta, kısacası hayatın her alanında karşımıza çıkan tehlikeli bir tutumdur. Özgürlük, hak, onur ve sorumluluk sahibi bireyler olmayı başaramayan kişiler, kolay bir şekilde holiganlaşmaktadırlar. Bir takımın, dinin, siyasi partinin, mezhebin, tarikatın, grubun, derneğin akılsız, duyarsız ve düşüncesiz fanatik bir taraftarı olmak, holiganlıktır. Kişiler, kendi hayatlarını akıllarını kullanarak şekillendirmek, kendi bireysel hak ve özgürlüklerini, özgürce ve sorumlulukla kullanmak yerine, herhangi bir kolektif kimliğin fanatik taraftarı, yani holiganı olarak aidiyet ve benlik değeri ihtiyaçlarını tatmin etmeye çalışmaktadırlar.

Holiganlar, ait oldukları siyasi partiyi, lideri, dini, derneği, tarikatı, mezhebi, ideolojiyi, bütün varlıklarıyla desteklerler. Ait oldukları dini, siyasi partiyi, inancı, mezhebi, kimliği ve kültürü bütün varlıklarıyla destekleyen holiganlar, onların hakimiyeti için sonuna kadar kavga etmeye, savaşmaya, ölmeye ve öldürmeye hazırdırlar. Holiganlar, kendi takımlarının, inançlarının, dinlerinin, siyasi ideolojilerinin, partileri hakim oluncaya kadar onların uğrunda savaşma motivasyonu içindedirler. Holiganlar, gözü dönmüş bir kesin inançlılar güruhudur. Fanatik taraftarlığını yaptıkları kimliğin ve yapının hakimiyeti için her türlü desteği ve şiddeti yapmak, holiganlığınana özelliğidir.

Holiganlar, taraftarı oldukları takımın, dinin, mezhebin, kültürün, ideolojinin, kabilenin, en üstün olduğuna inanırlar. Holiganizm, eninde sonunda zaferin ve üstünlüğün kendi taraflarında olduğuna inanırlar. Kendi spor takımlarının yenilmesi, destekledikleri siyasi partinin seçimden başarıyla çıkmaması, bağlı oldukları liderin zaaflarının ortaya çıkması, inandıkları inancın veya ideolojinin eleştirilmesi, bir holiganın hiçbir şekilde tahammül edeceği bir durum değildir. Holigan, taraftarı olduğu takımın, kimliğin veya inancın üstünlüğünün kayıtsız şartsız, şeksiz şüphesiz kabul edilmesini ve tanınmasını dayatmaktadır. Holigan, taraftarı olduğu şeye inanmanın, onu üstün yapmaya yeterli olduğu yanılsaması içindedir.

Holiganizm, kabilecidir. Fanatik taraftar olarak holigan, sadece kendi takımına, dinine, mezhebine, tarikatına, cinsiyetine, şehrine, partisine, ideolojisine mensup taraftarları sevmekte, onları değerli görmektedir. Holigan, kendi kabilesine veya klanına mensup olmayan herkesten nefret etmekte, onları düşman, rakip ve öteki olarak görmektedir. Holigan için futbol, siyaset, din ve eğitim, savaştan başka bir şey değildir. Holigan için hayat, inanmadan, savaştan ve zaferden ibarettir. Holigan, günlük hayatın en rutin aktivitesini bile savaşçı bir mopotivasyonla yerine getirmektedir. Oy verme, bir siyasi parti mitingine katılma, dini, siyasal veya toplumsal bir lideri karşılama, bir spor karşılaşmasına katılmak gibi aktiviteler holigan tarafından birer savaş eylemi olarak görülmektedir.

Holiganlar, birey olarak insan onurunu, özgürlüğünü ve haklarını inkar ederler. Bireysel insan onurunu ve haklarını inkar etmelerine rağmen holiganlar, taraftarı oldukları partinin, ırkın, milletin, ideolojinin, dinin, takımın, cinsiyetin, ailenin veya grubun onurunu korumak için ayağa kalktıklarını ve mücadele ettiklerini iddia ederler. Taraftarı oldukları şeyin onurunu kurtarmak için verdikleri sözde ve sahte mücadelenin kendilerini kahraman, değerli ve üstün yaptığı şeklinde bir kuruntu içindedirler. Holiganlık, insan onurunu sahte ve sözde onurlara kurban vermektir. Özgür, onurlu ve akıllı bireyler olmak yerine bağımlı, değersiz ve düşüncesiz fanatik taraftarlardan oluşan güruhların dünya genelinde çoğalması, insanlığı bir bütün olarak tehdit etmekte, demokrasiye, özgürlüğe, hukuka, çoğulculuğa ve barışa dayalı insani bir hayat sürmenin imkanlarını ve kaynaklarını ortadan kaldırmaktadır.