Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2393.49
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Eylül 2021

Toplumsal Yozlaşma (Tereddi)

Sözün hikmetlisine itibar edilmediği toplumlarda, düzen kaotik olmaya mahkûmdur. Çünkü söz, kültür ve değer ekseninde işlemektedir. Söz ve davranış arasındaki tutarlılığın kaybolduğu bizim gibi toplumlarda yozlaşma da kendiliğinden gelmektedir

Yozlaşma, kültürel ve toplumsal olarak dönüşmek demektir. Bu dönüşümün en temel özelliği tamamen olumsuz olması ve taklide dayanmasıdır.

Toplumsal dönüşüm ve teknolojik yenilikler karşısında değişim olgusunu iliklerine kadar hisseden modern insan, söz konusu değişime ayak uydurma hususunda oldukça zorlanıyor görünsede bu değişime hızla ayak uydurmakta.İnsanlığın yaşadığı bu değişim süreci değerler açısından genellikle ahlaki çözülme, değerler erozyonu ve yozlaşma olarak karşımızda en büyük sorun olarak durmakta.

Günümüzde sıklıkla tartışılan değerler kaybı, ve ahlaki yozlaşma gibi olgular artık algı olarak toplum içinde itibar görüyor.

Yozlaşma sadece ahlak ile sınırlı değil

Bireysel yozlaşma

Kültürel yozlaşma

Siyasal yozlaşma

Dini yozlaşma

Bu erozyonun en büyük yardımcıları (televizyon, sinema, internet, sosyal medya vb.) kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşabilmesi ve oluşturduğu yapay gerçeklikle izleyicilerini kolayca etki altına alabilmesi yönüyle tehlikeli bir araçtır. Gündüz kuşağında yayınlanan programların reyting uğruna, yarı kurgu hikayelerle aile ve toplum yapısına verdikleri zarar, evrensel değerlere insanlık onuruna da ayrı bir hakarettir.

İletişim araçları ve gelişen teknoloji sebebiyle ahlakın korunması gün geçtikçe zorlaşıyor. Özellikle sosyal medyanın kontrolsüz kullanılıyor olması ve özellikle tiktok vb sosyal medya ağlarının tuzaklarına ne acıdır ki ; başörtülü yurdum anadolu tipolojisinde karakterler başrol oluyor. Biz hangi ara bu kadar ağır erozyona uğradık.

Sekülerleşen Müslümanların rotalarını bulduğunu ,ama istikametlerini yitirdiğini görüyoruz. Yozlaşmanın baş aktörlerinin arkalarına Ayet-i Kerime ,önlerinde bayrak, ellerine amblemli kupa ile yaptıkları tereddi…

Burdan haykırmak istiyorum usandık, bıktık, tükendik.

Başını örtüp, vücudunu teşhir edenlerden..

Takma kirpik takan makyaj da sınır tanımayanlardan…

Abdestsiz namaz kılanlardan..

Cuma günü ibadetini mesaj olarak yazanlardan…

Oruçtan bi haber herkesten önce iftar masasına oturanlardan ..

Her mevzuyu bayrak ve ezanla istismar edenlerden ..

Yediği içtiği, gezip gördüğü her şeyi paylaşanlardan…

Hak ve batılı, rant ve ganimet olarak yaşayanlardan…

İktidarı sadece nimet olarak görenlerden..

Parayı ve dini siyasete alet edenlerden..

Müslüman görünüp , münafıklık yapanlardan..

Çağımızın yozlaşan toplumunu, Ömer Hayyam ne güzel anlatmış.

"Bir elde kadeh, bir elde Kuran; bir helaldir işimiz, bir haram. Şu yarım yamalak dünyada ne tam kâfiriz, ne tam Müslüman…