Toplum ve Ahlak
Kıymetli sanatkâr ve yazar Cahit Eriş’in Gülhane Yayınları’ndan yeni çıkan “İlmihal” üstbaşlıklı İslâm’da İman ve İbadetler ile İslâm’da Toplum ve Ahlak adlı iki eserinden bahsedeceğim ama önce “okumak nedir?” sorusu üzerinde biraz durmak istiyorum.
Niçin bazıları için okumak zaruri bir ihtiyaç, kimisi için ise gereksiz bir meşgaledir. Hâlbuki hayatı dolu dolu yaşamak için okumalıyız, hem maziyi anlamak hem de geleceğe hazırlık yapmak için de... Kendimizi, nefsimizi ve çevremizi sorgulamak için kezâ... Bilgi edinmek, eksiğimizi görmek, manen, fikren donanmak ve çevremize faydalı olabilmek için kitaplara sarılmalıyız. Başka? Dilimizi, zihnimizi, aklımızı, hafızamızı, neslimizi muhafaza etmek için de okumalıyız. Hakikatleri yakalayabilmek, projeler üretebilmek ve isabetli, doğru kararlar verebilmek için de düzenli okumak mecburiyetindeyiz.
Kimisi bu kadim eylemi, sadece edebî eser okumaktan ibaret sanıyor. Hayır! Her zevke, meşrebe ve keyfe göre, her mizaca ve fıtrata uygun, her ilimde ve konuda okunacak çok değerli kitaplar vardır. Envai çeşit, türlü türlü kitaplar... Velhasıl erdemli olabilmek, faziletli hayata erişebilmek ve iyilikler dünyasında yaşayabilmek için de okumayı kendimize şiar edinmeliyiz.
Cahit Eriş’in eserlerini inceleyince şunu hissettim. İnsan biraz da durumdan vazife çıkarabilen ve taşın altına elini sokabilendir. Meselâ yazarımız bir ressam, hattat, işadamı olduğu hâlde uzun yıllardan beri dinî alanlarda araştırmalar yapıyor ve topluma faydalı eserler kazandırıyor. İddiasız bir münevver kendisi. Kitaplarını inceleyince samimiyetini görüyorsunuz. Allah rızası için harcanmış koca bir ömür ve ortaya çıkan nadide eserler...
Yazar, eserin önsözünde, “ilmihal” kelimesi üzerinde duruyor. Bir çok ilim adamının bu sahada eserler kaleme aldıklarını ifade eden Cahit Eriş, “Amacım, İslâm’ın temeli olan bir ilmihali, her kesimden halkımızın kolayca okuyup anlayacağı, sözlüklere ve başka kaynaklara bakmaya gerek kalmaksızın faydalanacağı, bir ilmihal’de ilgi duydukları konulara kolayca ulaşmalarına yardımcı olmaktır.” diyor. Birinci bölümde “din ve dinin özellikleri”ni okuyoruz. Ardından “Akaid-İmanî Bilgiler” geliyor. Bir fıtrat dini olan İslâm’ı ana hatlarıyla okuyucularına anlatan yazar, “Fıkıh” ta temel bilgileri aktarıyor. “İslâm’da Temizlik”, “Namaz”, “Oruç”, “Zekât”, “Hac ve Umre” ile “Hazret-i Peygamber’in İbadet Hayatı” birbirini takip eden kısımlar. Dinin en ağır zannedilen meseleleri yalın bir ifade ve akıcı bir dil ile okura sunuluyor.
İkinci kitap “İslâm’da Toplum ve Ahlak” ismini taşıyor. Burada da “Kurban”, “Kefâretler”, “Adak ve Yeminler”, “Haramlar ve Helaller”, “Aile Hayatı ve Evlilik”, “İslâm’da Siyasal Hayat”, “İslâm’da Çalışma Hayatı”, “İslâm’da Hukukî ve Ticari Hayat”, “İslâm’da Sosyal Hayat” gibi günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız meselelerin dinimize göre nasıl çözüleceği anlatılıyor. Kitaplarla haşir neşir olmayan vatandaşların da rahatlıkla okuyup anlayabileği bir dil ile en girift ve karmaşık meseleler izah ediliyor. Yazımızı, eserin sonundaki dua ile bitirelim: “İslâmî bir toplumda yaşamayı, çalışmayı ve ahlâkî bilgileri kavrayarak, yaratanın emirlerine, Hazreti Peygamber (s.a.v.)’in sünnetine uymanın yollarını öğreten kurallar, bu kitapta özetlenmiş bulunmaktadır. Yüce Rabbim bu kitapta bulunan ilâhî emirleri okuyup anlamayı, onlara uyarak peygamberî bir hayat yaşamayı bize nasip etsin, âmin...” (Ensar Neşriyat, tel. 0 212 491 19 03 web: www.ensarnesriyat.com.tr)