Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2436.90
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Ekim 2020

Toplum nasıl kurtulur?

Sahi, toplumun neden/kimden kurtarılmaya ihtiyacı var? Toplum, ne zamandan bu yana kurtarılmayı beklemektedir? Değişen insanlar mı toplum mu; toplumun canlı bir öğe olmadığını düşünürsek esas kurtarılmayı bekleyen toplum değil insanlar olmuyor mu?

Enteresan bir şekilde herkes kurtarıcı rolünde, kendisi dışındaki her şeyi değişen, kötüye giden bir noktaya konumlayan, yargılayan ve akıl dağıtan bilge kimliğini sürdürme çabası içerisinde! Toplumu yıkan yığınla sebep bulmakta ve nedense kendisi bu sebeplerin hiçbir yerinde bulunmuyor!

Peki, seni tüm bunlardan münezzeh kılan nedir? Sana toplumsal yargıçlık payesi bağışlayan erk nedir/kimdir? Senin en doğru hep doğru, hiç yanılmayan olduğunu test edip onaylayan güç hangisidir? Kimsin sen!

Toplumda o kadar çok “sen” var ki peki kötü olan “öteki” kim?

Aileyi yıkan ötekiler, toplumu bozan ötekiler, değerleri aşındıran ötekiler… ne kadar çok öteki var! Facebook’un sana verdiği hesap açma hakkına binaen mi toplum mühendisi/yargıcı oldun veya Twitter’da 240 karakter ile cümle oluşturabilme yetkinliğine sahip olman mı kendin dışındaki herkesi yanlış ilan etme imtiyazı verdi?

Sen, bir diğer sen için de öteki değil misin? Değişen, bozan, zarar veren, kötü ve yanlış olan?

Sloganlarla kurulu bir dünyada allame -i- cihan olmak pek de zor olmasa gerek! Sosyal medyanın uçsuz bucaksız ve kontrolsüz alanında bilgelik rolüne kendini oldukça kaptırmış olabilirsin de peki seni kim kurtaracak?

Toplum, aile, kadın, gençlik bozuluyor tek doğru kalan, bozulmayan, değişmeyen sensin! Herkes modernleşti, kapitalist oldu, dejenere oldu, sekülerleşti ama sen hala sapasağlam, hiç değişmeden ahlaklı, erdemli, dindar, takva ehli olarak hayatını sürdürüyorsun öyle mi?

Madem toplumsal değişime, sosyolojik etkileşimlere, akımlara, kötülüklere karşı efsunlu bir kalkanın var hepimizle bu sırrı paylaşın da bizler de sizin gibi iyi, kötülükten korunmuş, ehli takva insanlar olarak sizlerin yanında durarak neferleriniz olalım(!)

Sosyal medyada ona buna parmak sallayarak ya da gazete köşesinde, çıktığı televizyon programında neredeyse kendisi dışında kalan herkese, her düşünceye saldırarak, kötü ilan ederek toplumu kurtarma iddiasındaki çokbilmiş, kendisine hayran, gösteriş budalası tiplerden sizlere de gına gelmedi mi?

Sizlere bir sır vereyim mi; toplum eğer bozulduysa işte hep bu hırslarına yenik, eleştirisinde sınır tanımaz, etiksel değerlerden bihaber, kendisini dünyanın onuncu harikası zanneden, çamur atma stratejisi üzerinden kazanamaya çalışan çapsız, bomboş, derinliği olmayan ama kendilerini dünyanın merkezi zanneden bu tipler yüzünden bozulmuştur!

Toplumu kurtarmak için sadece bunların ıslah edilmesi, hadlerini ve çağlarını bilmelerinin sağlanması bile önemli bir mesafe kat edilmesi anlamına gelecektir!