Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
37.87
Gram Altın
2802.04
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 May 2019

Tokat’ın şiiri…

Şehirler ruhlarını, tarihiyle mi, coğrafyasıyla mı, yoksa varlık hazinelerinden ilham alan insanlarının oluşturduğu özelliklerle mi besler? Bir şehrin aynası, onun insan gönlündeki hatırasını şerh eden kelimeler midir? Kaç gönül okumaya gelir de bir şehri, okumayı öğrenerek döner ondan?

Tokat’ın ince bir bahar ile süslenen samimi güzelliğini ben ilk kez 2014’te gördüm yakinen. Şiirin bahtıma armağan ettiği iki kültür ve edebiyat fedaisi ile ilk kez o zaman, o program vesilesiyle karşılaşma imkânı buldum. Mustafa Uçurum ve Ali Bal… Şehirlerinin kültürel gelişimine katkı sunmak amacıyla –başta zamanlarını olmak üzere-tüm imkânlarını seferber eden samimi, muhabbet ehli, gönüllerini ellerine alıp da gezebilen iki şair… Yakın zaman önce yeni bir etkinlik için yine, samimi bir davet geldi Ali Bal’dan... Ramazan’dan hemen önce Tokat’a bir şiir tınısı bırakmak istediğini söyleyen bu lirik daveti emir telakki ettik. Çok kısa bir zaman içerisinde organize edilen ve beşincisi düzenlenen Anadolu’dan Nağmeler Şiir Şöleni, Tokat Valiliği, Tokat Millî Eğitim Müdürlüğü, Tokat Eğitim Bir-Sen ve 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’nin destekleriyle 3 Mayıs 2019, saat 20.30’da gerçekleştirildi.

Program, 3 Mayıs sabahında, Ali Bal ve Mustafa Uçurum’un rehberliğinde, katılımcı şairlerin Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Bünyamin Şahin’i ziyaretleriyle başladı. Rektörümüz, kelimenin varlığına önem veren sıcakkanlı, hoşsohbet, misafirperver bir entelektüel… İkinci, üçüncü dilin insan için öneminden bahsederken, kelime bilgisinin karar vermedeki etkilerinden “ne kadar çok kelâm, o kadar çok zihin” diyerek söz etti. Şiir ve roman okumayan çocukların zihinsel gelişimlerinin zayıf olacağını, hayvanlara özgü bir durum olan homurdanmaya günümüz gençliğinin de yakalandığını anlattı. Kuran’ın yüksek bir metin olduğunu, varoluşun temelinde isimlendirmenin bulunduğunu, olan her şeyin bir ismi olduğunu söyledi. Şiirde aruz veznini sevdiğini söyleyerek aruzdaki akıcılığa vurgu yaptı. Şairler arasında hâlen aruz yazan olup olmadığını sordu. Böylece, aruz üzerine güzel bir hasbihal ortamı oluştu. Üniversitedeki sohbete iştirak eden bir diğer isim de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Gökçe idi. Cuma vaktinden sonra şair ve yazarlar 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’ne konuşmacı olarak girdiler ve gençlerle hasbihal ederek kitaplarını imzaladılar. Hemen burada 15 Temmuz Şehitler Lisesi’nin nazik, saygılı, ilgili ve uzattığım sorulara hayranlık bırakacak cevaplar veren öğrenci ve öğretmenlerini de yâd etmek isterim. Edebiyat öğretmenlerimiz şiirle rabıta kuran genç ve gayretli insanlar… Sonra talebeler… Melisa, İrem, Kürşat, Büşra, Rabia ve edebiyatla alakası olmadığını söylediği hâlde cümleleriyle bende bir hayranlık bırakan kıvırcık saçlı, kömür gözlü, ince hâlli genç kardeşim… Hepinizin bahtı da yolu da açık olsun. Okul programının ardından Eğitim Bir Sen ziyareti gerçekleştirildi. Tokat 1 No’lu şube başkanımız Şaban Ceylan, edebiyata, kültür ve sanata her zaman önem verdiklerini, asıl vazifemizin nesil yetiştirmek olduğunu ve bunun nesilleri yönlendirecek ve onların yollarında işaret olabilecek çalışmalar yapmakla sağlanabileceğini, meşhur olmak için değil, meşruiyeti olan işler yapmakla kalıcılık oluşturulabileceğini, bu maksatla sendikanın birinci katını gençlik merkezi yapmayı amaçladıklarını ve doğru adam yetiştirmek istediklerini kaydetti. Tokat’ta ciddi faaliyetler yapan Ali Bal ve Mustafa Uçurum Beyefendilere her zaman destek olacaklarının altını çizdi.

Akşam 20.30’da Deveciler Hanı’nda gerçekleştirilen program, büyük bir katılım oranı ve ilgiyle karşılık buldu. Programa Tokat GOP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Sulusaray Belediye Başkanı Necmettin Coruk, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdullah Taştan, Tokat Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Şaban Ceylan, Millî eğitim şube müdürleri ve daire amirleri iştirak etti. Program öncesi Reşadiye’de yaşanan trafik kazası sebebiyle Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu organizasyonun ev sahibine mesajlarını ileterek üzüntülerini arz etti. Tokat Valimiz Dr. Ozan Balcı da aynı sebepten programa katılım sağlayamadığı için üzüntü duyan isimler arasındaydı. Ani rahatsızlığı dolayısıyla programa ciddi anlamda destek sağlayan ve Eğitim Tokat Projesi’nin şiir programlarına da büyük önem veren il millî eğitim müdürümüze geçmiş olsun dileklerimizi iletmiş olalım.

Akşam Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bölümünde öğretim görevliliği yapan Muhammed Avşar şiire ve araştırma tezinin konusu olan Âşık Eşref Tonbuloğlu’na dair bir konuşma yaparak çalışmasını seslendirdi. Âşık Eşref Tonbuloğlu ise kazada ölen ve yaralananlara hürmeten şiirlerini yalnızca sözlü sunmak inceliğinde bulundu. Gecede sahne alan isimler arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilal Tırnakçı, Filiz Geç, Mehmet Tepe, Meryem Kılıç, Mustafa Uçurum, Nadir Aşçı, Selçuk Küpçük ve Ali Bal vardı.

Tokat, zamana bir şiir daha bıraktı…

Selam ile