Togg'un ne olduğunu anladınız mı?
Tarihten günümüze çok önem verdiğimiz ve hatırladığımız ve dahi resmi olarak yad ettiğimiz günler vardır.
Artık 27 Aralık’ta değer atfettiğimiz günlerden.
Çünkü; ilk defa 27 Aralık 2019 tarihinde fikri ve sınai hakları bize ait olan yerli ve milli, yüzde 100 elektrikli otomobilimiz pardon akıllı cihazımız TOGG tanıtıldı.
Tanıtım gününe kadar ‘Biz yapamayız’ aşağılık kompleksi damarlarında gezen büyük bir kitle ‘dudak büküyordu.’
Son dudak bükücüleri; “Olmaz, yapamayız, yapamazlar, otomobil üretmek kim biz kim?, yine rezil olacağız, daha fabrika ortada yok, biz bu lafları çok duyduk” gibi bir sürü olumsuz düşünceyi, kelimelere döküp dillerinden saldılar evrene.
Hatırlatma girizgahını fazla uzatmayayım.
Nihayetinde 27 Aralık 2019’da hareket eden prototip sahneye çıktı ve herkesin ağzı açık kaldı.
Tabi ‘dudak bükenler’ asli görevlerini ifa etmeye devam etti.
Her neyse!
Avrupa’nın en temiz tesisi
İki yıl sonra yine bir 27 Aralık gününde bu sefer sadece gazetecilere özel bir toplantı tertip edildi.
1 milyon 200 bin metrekare açık alan üzerine inşa edilen ‘Togg Gemlik Tesisleri’nde düzenlenen toplantı, üretim hattı kurulumu başlamış olan gövde binasında gerçekleştirildi.
Togg’u üretecek olan 250 robottan 62’si de hemen yanı başımızda kurulmayı bekliyordu.
Bu tesis, 5 gr/m2 den daha az ‘uçucu organik bileşik’ üreterek Avrupa’nın en temiz tesisi olacak.
Siro, yerli batarya üretecek
Togg CEO’su Gürcan Karakaş’ın şu cümlesi hâlâ kulaklarımda: “Yazın bir kenara; Avrupa yatırımlarını arttırmazsa, bugünkü çip krizi gibi ‘küresel batarya’ krizi olacak.”
Bu sebeple Siro’dan bahsetmeden olmaz.
Siro, Togg ve dünyanın en önemli batarya üreticilerinden Farasis ile yüzde 50 ortaklıkla kurulan enerji depolama çözümleri üretecek olan şirket.
Siro, Togg tesisinin yanı başında kurulacak olan fabrikada yerli batarya hücresi, modülü ve paketi üretecek. Bu bataryanın yazılımını da yerli mühendislerimiz geliştirecek.
Artık son dudak bükücüler bile olumlu düşünüyor
Olumlu, olumsuz eleştirilerin girdabında Togg, CEO’su Gürcan Karakaş yönetimi ve bugün itibarıyla 469’u mühendis yaklaşık 700 çalışanıyla yollara çıkmak için hazırlanıyor.
Bu kadronun da otomotiv sektöründeki iş tecrübesi ortalama 12 yıl.
Projedeki bu salâhiyet verilen insanlar, Togg’un hayata geçmesi açısından son dudak bükücüleri bile olumlu düşünmeye sevk etti.
Avrupa’da kullanıcı araştırma merkezi kuruldu
Malum olduğu üzere her üründe olduğu gibi otomobiller de kullanıcı tecrübelerine ve isteklerine göre üretiliyor.
Togg da Türkiye’nin, Türk milletinin beklentilerini olduğu kadar, Avrupalı kullanıcıların da beklentilerini karşılamak için Stutgart’ta kullanıcı araştırma merkezi ‘Togg Europe’u kurdu.
Bu, Togg’u küresel bir oyuncu yapma yolunda önemli bir adım.
- Elektrikli araçlar için en önemli detaylardan biri de şarj istasyonları.
Bu alandaki boşluk kalmasını istemeyen Togg, hızlı ve yaygın alt yapı oluşumuna destek için Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri A.Ş.’nin hazırlıklarına başladı.
‘Kullanıcı Deneyimi Ağı’ yeterli olacak
Hepimiz merak ediyoruz Togg satışa çıktığında nereden alacağız?
Öyle büyük plazalarda konuşlanan geleneksel bayi sistemi olmayacak. Sürekli servis ihtiyacı olmayacağı için ‘kullanıcı deneyimi ağı’ yeterli olacağı düşünülüyor.
Zira bu araçların temel ihtiyacı yazılım. Yazılıma müdahale de uzaktan yapılabilecek.
Toplantıda bir çok şey konuşuldu ve bir çok soru cevabını buldu.
Ve çok önemli olduğunu düşündüğüm ve özellikle not aldığım kısımları yazmaya çalıştım.
Şimdi ise yazının başlığına konu olan kısmı paylaşacağım.
Otomobili dijital dünyayla birleştiriyoruz
Bizzat, Gürcan Karakaş’a şu soruyu sordum: “Togg’u ABD’de düzenlenecek CES Fuarı’na götürürken, ‘Dijital konvoy’ ile herkesi bu yolculuğa davet ettiniz. Bu adımla Togg metaverse giriş yaptı diyebilir miyiz?”
Karakaş’ın cevabı: “27 aralık 2019’tan bu yana biz bunu kullanıyoruz temsili olarak. Son iki aydır metaverse diye meşhur oldu. Bizim bahsettiğimiz dünya fiziksel dünyanın, dijital dünyanın bütün deneyimlerinin birleştiği, otomobilin akıllı cihaza dönüştüğü, oturma odası veya ofis gibi yaşam alanına dönüştüğü ve bu odalarda neler yapabiliyorsak, aynısını yapabileceğimiz üçüncü bir alan olarak ortaya çıkıyor. Bir kısmımız buna metaverse der, bir kısmımız başka bir şey der. Netice itibarıyla metaverse dijital dünyayla bütünleşmektir.
Bütünsel baktığımızda bizim çalışmalarımızın hepsi; akıllı cihazımızın, mobilite ekosistemimizin dijital dünyanın içerisinde önemli bir merkez olması ve kendi kendini besleyerek büyüyecek bir yapıya dönüşmesi. Ve o büyümesiyle beraber bir çok start-up’ı kendi bünyesine alarak geniş imkanlar ile yeni hizmet alanları oluşturması.”
Evet. Şimdi anladınız mı Togg’un bir otomobil değil, akıllı bir cihaz olduğunu. Türkiye otomotiv sektörünü dijital dünyaya taşıyan bir ekosistemin öncüsü olduğunu.
Sağlıkla kalın.