TOBB ve Tarih-i Cevdet
Bilindiği gibi sivil toplum kurumları gönüllülük esası ile çalışırlar. Yaşadıkları toplumun değerlerine yönelik etkinliklerle dinî, sosyal ve kültürel birikimlerin çoğalmasına da önderlik ederler. Ülkemizin kültürel ajandasına katkısı olan kurum ve kuruluşlarımızdan haberdar etmek, onların çalışmalarından bahsetmenin doğru olacağını düşünüyorum.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bir meslek kuruluşu olarak üyelerinin sorunlarına çözüm odaklı faaliyetler yaparken öte yandan yukarıda ifade etmeye çalıştığımız üzere değerlerimizle alakalı güzelliklere de imza atarak adından çokça söz ettirmiştir.
10 Ekim 2012 de TOBB’un kuruluşunun 60. yılı etkinlikleri çerçevesinde basımı yaptırılan Safahat kitabının tanıtım toplantısında TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, toplum hafızasının gelecek nesillere aktarılmasının önemine işaret etmiş, “Geçmişe dair tecrübelerle, geleceği dair hedeflerin bir arada sunulduğu bir yol haritası olan Safahat benim başucu kitaplarımdan birisidir” sözleri alkışlarla kesilmişti. Asıl işin kazandıktan sonra başladığını, yaşadığımız topluma olan borcun asla ödenemeyeceğinin de altını çizip, “Tarihin her döneminde yağmacılar, savaşlarda öncelikle kütüphaneleri ve arşivleri yakıp yıkmıştır. Çünkü o toplumun hafızasını yok etmeye çalışırlar. Bilirler ki hafızasını kaybetmiş bir insan nasıl hedefine ulaşamaz, hatta bir hedef sahibi olamazsa, hafızasını kaybetmiş milletler de böyledir. Cengiz Aytmatov’un Mankurtlar’ı, bunun en dehşetli örneğidir” diye başkanın sözlerini not etmiştim. Kültür ve sanat dünyasının temsilcileri ile bürokratların iştirak ettiği toplantıya katılanlara Dr. Necmeddin Turinay tarafından titiz bir çalışmayla gözen geçirilen şiirlerin hem orijinali hem de günümüz Türkçesiyle tercümesi yer alan Safahat hediye edilmişti.
TOBB’un ikinci çalışması ise Dede Korkut Kitabı ile alakalı 11 Mart 2015 de ilkinde olduğu gibi ‘İkiz Kule’ salonunda gerçekleşen toplantıda, Oğuz destanı Dede Korkut Hikâyeleri kitaplaştırıp hediye edilmişti. İki ciltlik kitabı orijinal haliyle hazırlayan Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. Atabey Kılıç veProf. Dr. Hakkı Aksoyak ile minyatürlerini hazırlayan Habibe Şimşek önderliğindeki minyatür sanatçılarına da plaket takdim töreni yapılmıştı. Hazreti Peygamber döneminde yaşadığı, Müslüman olduğu ve diğer boyları İslam’a davet ettiği söylenilen Dede Korkut kitabının hazırlanmasında çok emek verdiğinden soyadı ismimle ortak Hasan Erbay da unutulmamıştı.
TOBB’un benzeri konularda atacağı yeni adımlar olduğunu duydukça dostlarımızı arayıp tebrik ve takdir cümlelerimiz arasında yaptıkları çalışmalara sevindiğimizi ifade ediyorduk. TBMM deki vazifemiz dolayısıyla merhum Başvekil Adnan Menderes’le ilgili çalışma yapıldığını ilk öğrenenlerden olmuş, çok sevinmiştim.
25 Ekim 2017
tarihinde TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından Ahmet Cevdet Paşa’nın “Tarih-i
Cevdet” kitabını Sayın Cumhurbaşkanına takdim ettiği fotoğrafı paylaşınca dostlarımız
‘diğer kitaplarda olduğu gibi tanıtımı
yapılıp dağıtılacak’ demişlerdi. Kitaplığımızda bulunmasını
arzuladığımızdan Tarih-i Cevdet’le ilgili etkinliği beklerken, arada bir TOBB
görevlisi arkadaşlarımı da rahatsız ettiğimi söylemeliyim.
Bayram değil seyran değil misali Tarih-i Cevdet kitabı konusu nereden çıktı? İnternette dolaşırken eski kitap alım satımı yapan bir sitede satılıklar içinde görünce merak ettim. TOBB’un ambarına iki ayaklı fare mi girmiş acaba?
Sayın Hisarcıklıoğlu “Kitabın tanıtım toplantısı yapıldıktan sonra iştirak edenlere hediye edilecek” emrini verdiyse bu iş ne? Vesselam.