TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU UYARDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Küresel finansman iklimi değişiyor. ABD Merkez Bankası(FED) her sene piyasaya yaklaşık 1 trilyon dolar veriyordu. Ama bu dönem sona eriyor. FED piyasaya verdiği parayı azaltıp tamamen sonlandıracak. Hem şirketlerimiz hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli, daha temkinli hareket etmek zorunda. Kamu ve özel sektör olarak, bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacağımıza birlikte odaklanmalıyız" dedi.
Hisarcıklıoğluayrıca enerjide dışa bağımlı ülke olmaktan çıkmaya odaklanılması, girişimciliğin cazip hale getirilerek gençlerin girişimci olmaya yönlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Uyarılar dikkate alınmalı.
FED'in para musluklarını kısmasından en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Çünkü yabancı fonlar olmadan ekonominin çarkları dönmüyor.
Piyasalar alt üst oluyor.
İHRACATTA KARLAR ERİYOR
2013 yılı ilk 1000 ihracatçıya ilişkin rapor, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından kamuoyuna açıklandı.
İlk 1000 ihracatçınıntoplam ihracatı geçen seneye göre yüzde 2,4 artarak 90,4 milyar dolara ulaştı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Karlılık oranları geçen yıla göre yarı yarıya azalarak son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Bunu bir alarm olarak görüyoruz" dedi.
Büyükekşi,"İlk 500 içindeki firmaların ortalama karlılığı yüzde 6,35'den 4,25'e, ikinci 500'de ortalama karlılık yüzde 5,82' den yüzde 3,97' ye geriledi " diye konuştu.
İhracattaki artışın yüzde 2,4 gibi son derece düşük olması, diğer yandan karlılık oranlarının yüzde 50 azalarak yüzde 4'lere inmesi, Büyükekşi'nin altını çizdiği gibi ihracat için alarmdır.
Gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Aksi halde ekonominin yumuşak karnı cari açık derdinden kurtulamayız.
MOODY'S'TEN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yayımladığı raporda, yüksek enflasyonun Türkiye'nin kredi notu üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.
Türkiye ile birlikte Rusya'nın da analiz edildiği raporda, Türkiye'nin büyüme hızının Rusya'dan hızlı olduğu, ancak geçmişteki büyüme oranlarıyla kıyaslandığında düşük kaldığına dikkat çekildi.
Raporda, "Moody's Türkiye'de enflasyonun yılın geri kalanında da yüksek kalmasını bekliyor.
''Bu durum büyümeyi yavaşlatarak daha sıkı para politikası riskini beraberinde getirmeye ek olarak, ülkenin ve kurumsal şirketlerin kredi notu üzerinde negatif etki oluşturuyor" denildi.
Sinirlenmeden uyarılara kulak verip enflasyonu düşürmek için daha fazla çaba sarf edelim.
Dünyada enflasyonu en yüksek ülkeler liginden çıkmak zorundayız.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ ÜCRETİNİ KİM ÖDEMELİ?
Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasında maden ocağını denetlemekle görevli iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin firma sahibi tarafından ödenmesi ve sözleşmeyle işverene bağlı olması, denetimlerin gerektiği şekilde yapılmadığı gerçeğini gözler önüne serdi.
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Ölüm riskinin fazla olduğu sektörlerde hala iş güvenliği istenilen düzeye getirilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ilgili firma tarafından ödenmesi. 'Parayı veren düdüğü çalar' mantığıyla hareket edilmesidir" dedi.
Üzerinde durulması gereken bir durum.
Gerçekten de firmayı denetleyen güvenlik uzmanının, ücretini ödeyen firma karşısında objektif davranmasını beklemek mantık dışı.
O yüzden bu ilişkinin değiştirilerek ücretin başka kaynaklardan ödenmesinin yolları aranmalıdır.