Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Şubat 2019

Tıbbi Ürün ve Hizmet Alımları 7,5 Milyar TL Oldu

Tıbbi Tedarik Kongresi ; Sağlık Bakanlığı, SGK, üniversiteler, özel sağlık kuruluşları ile tıbbi tedarik sektörünün önemli sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve katılımlarıyla bu hafta içinde gerçekleşti.

Sağlık sektöründe, kaynakları verimli kullanarak kaliteli ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunmak, Türk medikal endüstrisinin ihracat kapasitesini geliştirmek ve ekonomiye katma değer sağlamak amacı ile düzenlenen kongrede yeni teknolojiler ve başarılı uygulamalar paylaşıldı.

Sağlığın dünya ölçeğinde 10 trilyon doların üzerinde hacimlere ulaşan ve hatta savunma sanayinden bile daha öncelikli politika konusu olarak devlet ekonomilerine yön verecek bir alan haline geldiğini ifade eden Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdulvahit Sözüer, “Sağlık hizmeti ihraç eden bir ülke konumunda olan ülkemizde tıbbi tedarikte yerlileşme ve millileşme hamlesi de olmazsa olmaz bir stratejidir. Sağlık hizmeti ihraç ederken tıbbi tedarik yönünden büyük oranda ithalatçı pozisyonunda kalma paradoksunu bu strateji ile ortadan kaldıracağız” dedi.

Kamu İhale Kurulu (KİK) 2. Başkanı Şinasi Candan ise konuşmasında sayısal verileri paylaştı. 2018 yılı itibariyle 4734 sayılı Kanun kapsamındaki alımlar, GSYH’nın yüzde 7’sini toplam kamu harcamalarının ise yüzde 30’unu aşmış. Bu yıl içerisinde istisna alımları hariç toplam tutarı 175 milyar TL’ye ulaşan 77.568 adet ihale yapılmış ve bu ihalelerin yüzde 43’ünü mal alım ihaleleri oluşturmuş. Mal alımlarını sırasıyla yüzde 31 ile hizmet alımı, yüzde 26 ile yapım işi ihaleleri takip etmiş. Tıbbi ürün ve hizmet alımlarının toplam tutarı ise 7,5 milyar TL’ye ulaşmış.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Arslan ise Türkiye’de yapılacak üretimin uygun maliyet ve kalitede olmasının özel sektörde sürdürülebilir, nitelikli ve hasta güvenliği merkezli hizmet sunumu için bir fırsat olacağını söyledi.

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, “Son 7-8 yıldır ciddi sıkıntılarla, birbirimize destek olarak finansal sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz. Kaynaklar gerçekten kıt. Kıt kaynakları doğru kullanma sanatını beceremiyoruz. Finansal sürdürülebilirlik dediğimiz zaman da bu doğru satın almadan başlıyor. Eğer satın almayı, tedariki doğru yapmazsak finansal sürdürülebilirliği sağlamak mümkün değil” diye konuştu.

Üniversite Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk Özsarı, Değer bazlı ödeme, değer bazlı dinamik fiyatlama, Sağlık Market gibi konular aslında hepimizin ortak paydasını oluşturuyor. Bu ortak paydayı tıbbi tedarik dediğiniz konu ile birleştirdiğinizde gerçekten ülkemizde sağlık hizmetlerinin üretimi için gerekli tüm faktörlerinin son kullanıcıya gidişine kadar olan her türlü safhayı kapsamış oluyorsunuz.” diye konuştu.

Diğer oturumlarda ise tedarik zinciri yönetiminde halkaların güçlendirilmesi, kişisel verileri koruma kanunu, tıbbi tedarikte yerelleşme ve millileşme kapsamında teşvikler ve uygulamalar gibi sektörü ilgilendiren tüm konular kapsamlı olarak ele alındı.