Teşvikler Ekonomiyi Canlandıracak
En son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklanan teşvikler özellikle iş ve sanayi dünyasında olumlu karşılık buldu.
Bunun ilgili olarak geçtiğimiz Perşembe günü Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) 'Gündem Buluşmaları' toplantısında 2017 yılı beklentileri, olası riskleri ve fırsatları değerlendirdi.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar konuşmasında şu konulara değindi;
"Olumsuzluklara Karşın 2016'yı Kayıp Yıl Görmüyorum"
Tüm olumsuz gelişmelere karşın 2016'yı kayıp yıl olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Bir durağanlaşma dönemi olarak adlandırabiliriz. TÜİK'in milli gelir hesaplamalarında yaptığı revizyonla birlikte inşaat sektöründe yüzde 7.4 büyüme gerçekleştiğini görüyoruz. Bu artıştaki ana etkenin ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Orhangazi Köprüsü ile 3. Havalimanı inşaatı gibi büyük ölçekli kamu projeleri olduğunu söyleyebiliriz.
"İflas Erteleme Olmadı, Olacağını Zannetmiyorum"
İnşaat malzemesi sektöründeki firmaların birçoğu köklü firmalar. Şu ana kadar sektörde ve Türkiye İMSAD üyeleri arasından herhangi bir iflas erteleme başvurusu olmadı, yakın dönemde de olacağını zannetmiyorum. Öte yandan Alınan Toplam Yapı Ruhsatları (metrekare bazında) ilk 9 ayda yüzde 6.1 arttı. Bu veriler de gösteriyor ki, tüm gelişmelere karşın inşaat sektöründe, 2017'de de projelere devam edilecek. Ayrıca son 9 ayda alınan konut yapı ruhsatları yüzde 10.1 artarken, konut dışı bina yapı ruhsatlarında yüzde 5'lik bir gerileme olduğunu görüyoruz. Yani konut dışı yapıların inşasında 2017'de bir frene basma görebiliriz.
"Kampanyalar Ve Faiz Düşürme Doğru Hamleler"
Yılın ilk 10 ayında konut satışları yüzde 2.4 arttı. Menfur darbe girişiminin ardından, kampanyaların ve bankaların kredi oranlarını düşürmesinin, tüm yaşanan olumsuz gelişmelere karşın konut satışlarındaki hareketlilikte etkili olduğunu söyleyebiliriz.
"Afrika'daki Fırsatları Değerlendireceğiz"
Yeni pazarlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor, ancak oralardan da kısa vadede büyük ölçekli geri dönüşler beklemiyoruz. Burada en sıcak pazar Afrika. Oradaki gelişmeleri dikkatli takip edip, fırsatları iyi değerlendirmeliyiz.
"2017'de İnşaat Sektörü Yüzde 5-6 Arası Büyüyecektir"
TÜİK'in Milli Gelir Hesaplama yöntemindeki revizyona göre değerlendirecek olursak; Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 2.5'luk bir büyümeyle kapanacağını öngörüyoruz. İnşaat sektörünün ise, yılı yüzde 6-7 arasında bir büyümeyle kapatacağını düşünüyoruz. 2017 yılında ise Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3.5, inşaat sektörünün ise yüzde 5-6 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyoruz.
"2017'de Umutluyum, Teşvikler Ekonomiyi Canlandıracak"
İnşaat sektörü büyüdükçe beraberinde ekonomiyi de büyütüyor. İnşaat malzemesi sanayicileri, 2017 yılına umutla bakıyor. Hükümetin son dönemde ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı tedbirler ve teşvik paketleri önemli ve kıymetli.
Açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketleri 2017 yılında ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını da göreceğiz.