Dolar (USD)
35.36
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
3025.10
BIST 100
9938.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 May 2021

Teslimiyetin Adı: Oruç

Sahurla başlayan iftarla ödüllendirilen kutsal yolculuk olan oruç ibadetinin, Yüce Allah'ın bizzat kendisi tarafından mükâfatının verileceğinin müjdesi ruha ayrı bir huzur katıyor.

Dünyanın bütün nimetlerini elinin tersi ile iterek yalnızca Allah rızası için yerine getirilen ibadettir oruç. Zengininden fakirine, en rütbelisinden rütbesizine, müdüründen hizmetlisine, büyüğünden küçüğüne Müslümanların aynı huşu ve huzur ile yerine getirmeye gayret gösterdiği ibadetlerden biridir oruç. Herkesin karşılıklı halleştiği, birbirinin halinden anladığı ibadettir oruç. Yüce Allah’a karşı tam bir teslimiyetin vücut bulmuş halidir.

Aynı yerde bulunanların aynı anda başlayıp aynı süre zarfında yerine getirdikleri ibadet olan oruç, halden anlamayı, garibanı tanımayı, o kadar varlığın içinde yokluğunun ne demek olduğunu bize gösteren ibadettir. Yardımlaşmanın, paylaşmanın vesilesidir. Bunların hepsinin üstüne nefse sabrı öğretendir. Allah’ın rızasını kazanmak için kendi nefsini dizginleyip, arzularına gem vurmaktır oruç. Bir vakte kadar ihtiyaçlarını ötelemek, halden anlamak, hali vakti yerinde olsa dahi yokluğun ne olduğunu anlayabilmektir oruç.

Hayat başlı başına uzun metrajlı bir koşu ise bu koşunun temposunun sırrı gizlidir oruçta. O tempoyu bir anlığına olsun dizginleyen iradedir oruç.

Bir gün öncesine kadar rutin hayat kaideleri içerisinde yaşamaya devam ederken sahur vakti ile niyet ettikten sonra iftara kadar nefis ile ruh arasına perde çekmenin adıdır oruç. Namaza dururken iftitah (başlangıç) tekbiri ile her şeyi arkasında bırakarak nasıl huzura duruyorsa insan, imsak ile de iftara kadar nefsî ihtiyaçlarını öteleyerek huzura duruyor. Sadece Allah’ın rızası ve hoşnutluğunu kazanmak gayretiyle bunu yaparken sabrı kendisine yoldaş ediniyor insan. Bu anlamda sabrın anahtarıdır oruç. Canı tez insanların bile sabırlı olmasına vesiledir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) de “Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır.” buyurarak bu konuya dikkat çekmiştir.

Oruç, hem mideyi, hem de ruhu dinlendirir. Malın zekâtı mal ile olurken, bedenin zekâtı oruç ile olur. On bir ay durmaksızın çalışan midenin istirahati, sağlığın kaynağıdır oruç.

Oruç sadece ağızdan girene değil, ağızdan çıkana dikkat edilmesi gereken bir ibadettir. Ahlâkın tesis edilmesinin nişanesidir. Yüce Allah, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara Sûresi, 183. Ayet) ayetinde buyurduğu üzere insanın sadece yeme içmeden kendini alıkoymasını değil, aynı zaman da günahtan ve kötü davranışlar yoluyla Allah’a karşı gelmekten sakınmaları için de oruç ibadetini farz kılmıştır. Rabbim tuttuğumuz oruçlardan razı olsun.

Elveda Ey Ramazan!

Ramazan, Hicrî takvimin Şaban’dan sonra Şevval’den önceki dokuzuncu ayıdır. Terim olarak “Yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur” anlamına gelen Ramazan kelimesi, adeta on bir ay boyunca işlemiş olduğumuz günahları rahmetiyle temizleyip arınmamıza vesile olan bir yağmur misalidir. On bir ayın ve gönlümüzün sultanı Ramazan, cennet kapılarının anahtarı, cehennem kapılarının kilidi olarak yüreğindeki güzellikleri bize sunmak ve ruhumuzu arındırmak için en huzurlu haliyle manevi iklimimize bir rahmet gibi geliyor ve gidişiyle de gönlümüzde bir burukluk bırakıyor.

Ramazan, ilk vahiy ile başlayan süreçte Kadir gecesiyle ruhumuzun aydınlanmasına, en kutlu mağaradan nurun saçılmasına vesile olan Kur’an Ayı olarak üşüyen ruhumuzu örten tertemiz bir örtüdür. Sıcaklığıyla içimizi ısıtan ve bizi esfeli safilinden (aşağıların aşağısından) yücelere ulaştıran bir Burak oluverir Ramazan. Reyyan kapılarını aralayan en kutlu yolculuğun yoldaşı ve Yaratan Rabbimizin adıyla okumayı kendisinden öğrendiğimiz aydır Ramazan. İçinde bulundurduğu Kadir gecesinin kadrini, kıymetini bildiğimiz, meleklerin saf saf yeryüzünü aydınlattığı zamanı içinde barındıran ve gönlümüze hoş gelen Ramazana şimdi veda vaktine duruyor zaman.

“Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? Kadir gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Sûresi)

Bin aydan daha hayırlı olan geceyi bağrında barındıran Ramazan, sükûnet ile geldi ve aynı sükûneti ile gidiyor şimdi. Ömrümüzün karanlığını tan yeri ağarması misali aydınlatıp ruhumuzu, gitmeye durdu Ramazan. Ardından gelen bayram ile teskin edip gönlümüzü gidiyor şimdi Ramazan. Elveda ey Ramazan!

Buruk bir halde Mübarek Ramazan’a veda ederken dünyanın ve hepimizin imtihanı olan virüs illetinden arınmış ve sağlıklı, huzurlu bir şekilde yeniden kavuşmak dileğiyle hepinizin Mübarek Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Bayram tadında mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler sizlerle olsun.

Selam, dua ve muhabbetle.