Dolar (USD)
35.25
Euro (EUR)
36.75
Gram Altın
2966.85
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Ağustos 2024

​Terörün yeni hedefi; Irak'taki enerji hatları

Terör örgütü DEAŞ ve PKK'nın bölgedeki petrol sahaları, petrol hatları ve elektrik nakil hatları gibi enerji alanlarına yönelik terör eylemleri Irak’ın uluslararası anlamda anlaşmalar yapmasına açık bir tehdit oluşturmaktadır.

Irak’taki terör örgütü PKK varlığının enerji hatlarına yönelik eylem hazırlıkları içerisinde oldukları Irak’ta yakalanan terör örgütü mensuplarının ifadelerinden anlaşılmakta. Özellikle Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının hedef alındığı biliniyor. Terör örgütünün Irak’taki enerji nakil hatlarını tehdit etmesinin temelinde bölgede enerji kontrolünü merkezi hükümete bırakılmak istenmemesi olduğu bir gerçek.

Anadolu Ajansında çıkan bir haberde DEAŞ ve PKK eylemlerine bir artış söz konusu olduğu anlaşılıyor. Habere göre; DEAŞ’ın 2024’ün ilk 6 ayında 153 saldırıyı üstlendiğini, bu sayının 2023’ün aynı dönemindeki saldırı sayısının 2 katı olduğunu belirtti. Diğer yandan PKK’nın saldırılarına bakıldığında, örgütün özellikle son 6 aylık süreç içerisinde Irak’taki farklı vilayetlerde kundaklama eylemlerini öncelediği anlaşılıyor.

Bu durum bölgesel anlamda bir tehdit oluştursa da özellikle Türkiye’nin Irak ile imzaladığı Türkiye Irak Kalkınma yolu projesi ve terörle mücadele anlaşmasının sahadaki karşılığını açıklaması anlamında kritik bir sonuç olarak karşımızda duruyor.

Iraklı yetkililerin özellikle PKK militanlarının Bağdat’ta da terör eylemleri ve farklı vilayetlerdeki petrol rafineleri ile elektrik taşıma hatlarını da hedef almayı planladıklarını açıklamaları bölge halkı ve Iraklı yetkililer üzerinde bir baskı oluşturarak FAW Limanı ve Kalkınma Yolu Projesinin rafa kaldırılması yolunda bir mesaj olduğunu gözler önüne seriyor.

Irak’ı Avrupa pazarlarına ulaştırması beklenen Faw Limanı ile bu limana entegre olacak şekilde yapımı planlanan 1.200 kilometrelik kara ve demiryolunu içerecek Kalkınma Yolu Projesinin güvenliğini sağlamak, Irak için beklenen yatırımlar ve projelere dönük uluslararası işbirlikleri için oldukça önemli.

Tabi sadece Türkiye değil, 2014 yılında DAEŞ tehdidi nedeni ile bölgeden çekilen BP Irak hükümeti ile yeni bir anlaşma yaparak yeniden bölgede faaliyetlerine başladı.

Elbette ABD’nin Irak işgali ve sonrasında üçe bölünmüşlüğün getirdiği başıbozukluğun enerjiye bağımlı ekonomik gelişmenin durmasına sebep olduğunu ifade etmemiz gerekiyor.

Buradan anlaşılmaktadır ki; Yurt dışı gelirlerinin ana kaynağını enerjinin oluşturduğu Irak devleti için güvenlik son derece önemli bir başlık konumunda.

BP’nin yeniden Kerkük’te varlık gösterecek olması Irak ekonomisine nefes aldıracak gibi duruyor. Tabi terörden başını kaldıracak olurlarsa…

Durum böyle olunca da Türkiye’nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. 15 Temmuz sonrası sınırlarının ötesinden terörün kaynağından imha planını hayata geçiren Türkiye her fırsatta şunu dile getiriyordu;

Bizim mücadelemiz sadece ülke güvenliğimize değil komşu ülkelerin güvenliğine de mutlak katkı sağlamaktadır. Evet bu son derece kritik söylem bugün taraflarca daha iyi anlaşılmış durumda. Türkiye’nin önemi bir kez daha kamuoyunda anlaşılmaktadır.

Tabi şu gerçeği göz ardı etmememiz gerekiyor. Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği terör harekatları terör unsurlarının Irak’ın kuzeyine sıkışmasına ve kendilerine bölgede yeni yaşam alanları açmaya çalışmalarına neden oldu.

Bu durumu belgeleri ile ortaya koyan Türkiye ile terör işbirliği yapmaktan başka çaresi olmadığını fark eden Irak Türkiye’nin terörle mücadele tecrübesinden istifade etme gayretinde.

Bölgesinde her anlamda istikrar için vaz geçilmez bir ülke olan Türkiye bu kez Irak enerji hatları ve kalkınması yolunda nefes olacak gibi duruyor.

Yeter ki biz bölgede batı emperyalizminin değil tarih birliğimizin olduğu ülkelerle siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliklerimizi artırma gayretinde olalım.