Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
3055.40
BIST 100
10022.07
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
19 Ağustos 2016

Teröre De Lanet Teröriste De

Üst akıl tarihinde ilk defa tüm cepheleriyle harekete geçerek gerçekleştirdiği bir darbede mağlubiyet yaşadı. El aleme rezil oldu. Dünyadaki uyuyan hücrelerine yıkılmadım ayaktayım mesajı vermek kastıyla, ülkemizde son çırpınışlarını yapmaktadır. 15 Temmuz destanından sonraki terör saldırıları, bu çırpınışların parçalarıdır. Dünyadaki sömürgelerine de gözdağı vermektedir. "Darbe olmasa da başka B C planlarımız vardır. Depreşmeyin, sömürülmeye razı olun, Türkiye gibi itiraz etmeye kalkarsanız, rahat yüzü göstermeyiz" demek istiyorlar.

Zalimler yenileceklerdir. Bu Allah (cc) ın vadidir. Allah (cc) ın vadi asla şaşmaz. Allah (cc) Kur'an'ı Kerim de geçmiş kavimler ve zalimlerin helak edilenlerinden sadece numunelik bazı örnekler verir. Tüm bu örneklerde çok ders ve ibretler var. Zalimlere ihtar ve gözdağı, mazlumlara ise müjde, destek ve teselli olması en önemli derslerdir.

İnadına safları sıklaştıralım, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirelim. Göreceğiz ki zafer uzak değildir. Şehitlerimize Allah (cc) tan rahmet, yaralılarımıza acil ve hayırlı şifalar, yakınlarına ve tüm halkımıza sabır ve metanet dileklerimle asıl konuma devam etmek istiyorum.

Şura'sız Şaşkın Ümmet 2

İstişare ile ilgili bazı Hadis-i Şerifler:

Bu konuyla ilgili olarak gelen rivayetler, Resulullah (sav) ın ve ashabının (r.anhum) hayatlarında istişarenin önemli bir yer tuttuğunu gösterir. Öyle ki, bu mevzuda gelen hadislere dayanarak Resulullah (sav) ın etrafındakilerle istişare etmeden bir karara varmadığı, bir icraatta bulunmadığı bile söylenebilir. Bir rivayette şöyle der: "Müslümanların fikrini almadan "emir" tayin etseydim, İbnu Ümmi Abd'i tayin ederdim"
(İbn Sa'd, Tabakatu'l-Kübra, Beyrut, 1960, 3/154; Tirmizu00ee, Humus, hadis no: 1966, Menakıb 380).
"Müsteşar (kendisiyle istişare edilen kişi) güvenilen bir kimse (olmalı) dır." (Ebu00fb Davud, Edeb 114; Tirmizu00ee, Zühd 39, Edeb 57; İbn Mace, Edeb 37)
"Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin." (İbn Mace, Edeb 37) "Azm, görüş sahipleriyle istişare etmek ve onların görüşlerine uymaktır." (İbn Kesu00eer, Tefsir I/420) "Kim bilmeden fetva verirse, yapılan işin günahı, o fetva verene gider. Kim Müslüman kardeşine bile bile yanlış yol gösterirse, ona hıyanet etmiş olur." (Ebu00fb Davud, İlm 8, hadis no: 3657) "Kişiye bildiği bir şey sorulduğu zaman onu gizlerse; Allah, Kıyamet günü o kimseyi ateşten bir gemle bağlar." (Ebu00fb Davud, İlm, Babu Kerahiyyeti Me'i'-llm) Resulullah (sav) Ebubekir ve Ömer (ra) için: "Siz bir danışmada oy birliğine varırsanız, ben size aykırı hareket etmem." demiştir. (Ahmed bin Hanbel, 5/227)
"İstihare eden aldanmaz, istişare eden pişman olmaz, iktisat eden (tutumlu harcayan) yoksul olmaz." (Taberanu00ee, el-Camiu's-Sağu00eer, Keşfu'l-Hafa, 2/242)
Bu rivayetin senedinde çok zayıf bir kişi vardır. Hadis zayıf olmakla birlikte, ruhu ve anlamı itibarıyla doğrudur. Enes (ra): "Arkadaşları ile istişarede Hz. Peygamber kadar ileri giden bir başkasını görmedim" der
(Tirmizu00ee, Cihad 34)
Ömer (ra), Peygamberimiz'in müslümanlarla alakalı bir meselenin istişaresi için Ebu00fb Bekir (ra) ile birçok geceler boyu başbaşa kaldıklarını bazen bu istişarelere kendisinin de katıldığını belirtir
(Hakim en-Nisaburu00ee, el-Müstedrek, Haydarabad, Deken 1335 baskısından ofset, 2, 227)
Suyu00fbtu00ee, Resulullah (sav) ın diğer insanlardan farklı olan husu00fbsiyetlerini belirtirken, bu özelliklerden biri olarak "istişare yapma mecbu00fbriyeti"ni de zikreder. Bu mecbu00fbriyeti delillendirme sadedinde Hz. Peygamber'den: "Allah bana farzları yapmamı emrettiği gibi, (istişare yoluyla) insanları iyi idare etmemi (müdaretu'nnas) de emretti" hadisini kaydeder. (Suyu00fbtu00ee, Hasaisu'l-Kübra, Kahire, 1967, s. 125; Kütüb-i Sitte, 16/127)

İstişareyle ilgili nebevi tavsiyeler:

  • İstişare eden nadim (pişman) olmaz.
  • Bir Müslüman diğer bir Müslüman üzerindeki haklarından biri de ondan tavsiye(bir hususta fikir vermesini) talep ettiği zaman kendisine tavsiyede bulunmasıdır.
  • Kardeşiniz birinizden bir şey soracak olsa, ona mutlaka yol gösterin.
  • Kendi görüşünü beğenen dalalete düşer, kendi aklıyla istiğna eden kayar.
  • Allah (cc) bana farzları yapmamı emrettiği gibi, istişare yoluyla insanları iyi idare etmemi dahi emretti.
  • Bir millet, istişare yaptığı müddetçe zillete düşmez.
  • Müşavere pişmanlığa karşı bir kale, kınanmaya karşı da emniyettir.
  • İşleriniz aranızda istişare ile yürürse, yerin üstü sizin için yerin altından hayırlıdır.
  • İstişare eden kimseler, işin iyisine ulaşırlar.
  • Resulullah (sav), Ömer ile Ebubekir'e (ra) hitaben şöyle buyurmuşlardır: "Eğer siz bir fikirde ittifak etmiş olsanız, size asla muhalefet etmem."

Şurayı esas almak yerine, şahıs merkezli yürüyen oluşumlar, her olumsuzluğa hedeftirler. Şahıs, bu doğru yarın eğilebilir. Bu gün sağ yarın ölüdür. Artı şahıs merkezli yapılara nüfuz edip yönlendirmek veya lider şahsın zaaflarından istifade edip kontrol altına almak her zaman mümkündür. Şahıs merkezli grup ve cemiyetlerin olumsuzluklarını bahane edip şura esaslı çalışan cemaatlere saldırmak, bindiğimiz dalı kesmektir. Vatanın savunma hatlarını hedef almaktır. Lütfen daha dikkatu2026 Selamu2026 Duau2026