Terör ve spor
Terör olayları çok eski zamanlardan beri mevcuttur. Terör milletlerin geleceklerine, mutluluğuna ipotek koyar. Teröristler gaddarca toplumu ezmekte, öldürmekte: cemiyete korku ve dehşet iklimi sunmaktadırlar. Teröristler bulundukları yerlerde ayrım gözetmeden gözünü kırpmadan, acımasızca cinayet işlemektedirler. Bunları yapanların birlikte ve planlı çalıştıkları, belli bir disiplin için hareket ettikleri anlaşılmaktadır.
Korku içerikli haber yayan, dehşet meydana getiren, zorlayarak görüşlerini kabul ettiren suçlu tipine terörist adı verilir. Terörist ülkenin politikasını değiştirmek için, endişe oluşturmak için yasa dışı şiddet kullanır. Terörist amacına ulaşmak amacı ile korku, umutsuzluk, yıkım iklimi meydana getirmek için çaba gösterir. Teröristler sivilleri ve kamu görevlilerini hedef gösterir. Teröristlere göre tarafsız insan yoktur ve olamaz.
Terör ortamı yaygınlaşırsa yöneticiler sağlıklı kara alamazlar ve doğru düşünemezler. Kronikleşen terör toplumun ve devletin bütün kurumlarını oyalar, problemlerini içinden çıkılmaz duruma getirir. Bu kaotik ortam terörün aradığı bir vasıtatır.
Terör tedirginliği ve kuşkusu bir toplumu oyalarsa kalkınma ve ilerleme gecikir. Endişe içindeki toplumun insanları gelecekle ilgili planlamalar yapamaz. Sonuçta gerekli olan girişimcilik ruhu ölmekte, terörün yoğunlaştığı bölgelerde işsizlik çığ gibi büyümektedir. Terör örgütlerinin istediği ortamda kaos, karmaşa ve belirsizlik vardır. Kargaşa ortamı kalkınmayı, umutları ve mutluluğu yok eder.
Teröristler ve terör örgütleri propagandaya, reklama ağırlık verir. Eylemlerinin kamuoyunda karşılık bulmasına özellikle dikkat ederler. Etkinliklerin ve düşüncelerinin kamuoyuna duyurulmasına yol açabilecek her türlü yolu denerler, her çeşit eyleme katılırlar. Terör örgütleri için hiçbir etik ve yasal kural geçerli değildir. Önemli olan onlar için halkın üzerinde istedikleri etkiyi bırakmaktır.
İntihar saldırısı terör hareketleri içinde önemli bir yere sahiptir. İntihar bombacılarında intikam ve nefret duyguları ileri derecede yoğunlaşmıştır ve bu da onları eyleme sevk eder. İntihar bombacısı büyük stres içindedir, öç almak isteyebilir, ekonomik zorluklar içinde olabilir, işbirlikçi damgası ile suçlanabilir. Hedefini yok etmek için, sistematik olarak kendini ortadan kaldırmaya programlanmış tedhişçinin deşifre olduğu bir an vardır.
Terör örgütleri, teröristler için hiçlikten kurtulma ve tatmin edilmemiş beklentilerini gerçekleştirme aracı olma işlevi görmektedir. Canlı bombacılar özendirilir, beyinleri yıkanır, silik kalmış kişilikleri ön plana çıkarılır, olası adaylar motive edilir. Teröristler eylem öncesinde uyuşturucu madde kullanabilirler ve böylece daha cesaretli olurlar. Canlı bombalar için, içinde yaşadıkları zorluklardan, sefaletten ve yasadışı örgüt psikolojisinin dayattığı gerginliklerden kurtulma ve kaçma isteğinin önemli bir etken olduğu unutulmamalıdır.
Terörün önlenmesinde sporun rolü vardır. Spor insanlara bir topluma ait olmanın gururunu verir. Güçlü cemaat bağlarının zayıfladığı, birincil ilişkilerin daraldığı dünyada spor yakın ilişkileri yeniden kurma fırsatları sunar. Spor kişiye aidiyet hissi verir. Günümüzde çocukları ve gençleri sosyalleştirme, yetişkinleri "yeniden sosyalleştirme" süreçlerinde spordan etkin bir şekilde yararlanılmaktadır. Eğitim propramlarında spora daha geriş yer verme yönünde eğilimler dikkat çekicidir.
İnsanlar günümüzde, büyük şehirlerde "kalabalık içinde yalnızlaşma" gibi önemli bir problemi yaşamaktadırlar. Kentlerde birbirini tanımayan insanlar, spor sayesinde birbirini tanımaktadırlar. Sporun getirdiği tanışma, dostluğa, yakınlığa dönüşmektedir. Teröre bulaşmaya aday gençlere bir meşguliyet sunulmuş olmaktadır. Spor gençler arasında sohbetin konusu olmaya devam etmektedir. Sportif faaliyetlerin, yeni toplumsal ilişkilerin, yeni dostlukların kurulması ya da pekiştirilmesi gibi bir işlev de üstlendiği dikkati çekmektedir.
Terörist eğlenceden, hazdan ve mutluluktan mahrumdur. Halbuki spor, her şeyden önce haz, eğlence ve mutluluk sağlamanın aracıdır. Terörist spor sayesinde bunu elde edebilir. Terörist ve herkes için spor "haz arayış yolu" olarak algılanabilir. Terörist ve teröre bulaşan genç, spor yaparak statü kazanabilir. Toplum içinde itibar görür, dikey hareketlilik kazanır. Spor sayesinde insanlar sağlık, mutluluk ve başarı kazandığı dikkati çekmektedir.
Spor ulus-devletlerin uluslararası rekabetin, güç gösterisinin ve toplumsal birlik ve dayanışma sağlamanın bir aracıdır. Sporun siyasal bir araç haline gelmesi eski değildir. Devletlerin ulusal spor politikaları olagelmiştir. Sportif etkinlik beraberinde estetikleşmeyi de getirir. Uluslararası arenalarda milletler sportif yarışmalara gençlerle katılıp kendisini gösteriyorlar. Önemli olan gençlerin önünü açmaktır.
Teröre karşı eğitim, ekonomi ve toplumla ilgili önlemler mutlaka alınmalıdır. Kaynaşmayı temin edecek yollar arasında spor çok önemli yer tutar. Kitle sporu olarak futbol önem arz eder. Seyirci olarak gençleri meşgul etme, oyalama aracıdır. Ama birey olarak, gençlerin sporla ilgilenmesi teşvik edilmelidir. Sokak çocukları, boş ve işsiz gençler yüzme, tenis, atletizm, uzakdoğu sporları gibi alanlara yönlendirilmelidir. Gençler psikosoyal ve bedensel açıdan gelişmesini spor ile sürdürecektir.
Sonuç: "Sporun terörü önlemede etkin bir yol olduğu kesindir."