Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2441.66
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2022

Terör başlamadan bitsin…

Toplumların en çok ihtiyacı olan duyguları, birbirlerine karşı olan muhabbet ve hürmetleridir. Beraberinde ise yüksek dayanışma ve haksızlığa uğramama duygusu gelir. Bu duygular topluma yeterince yerleşmemişse o toplumda terörün en âlâsını görürsünüz.

Teröre daha ortaya çıkmadan mani olabilmenin yolu da bellidir, usulleri de bellidir. Siz yeter ki bu yolu takip edin, bu usullere riayet edin. Takip edin ki ülkeniz bir cehennem ateşinin içerisine düşmesin. Riayet edin ki ateş, neredeyse her eve, genç yaşlı, kadın erkek ayırmaksızın herkese düşmesin. Hatta hamile kadınlara, kundaktaki bebeklere düşmesin.

İnsan ve insanlığa zarar veren, toplum ve ülkelerin en belalısı olan terörün artık bin bir çeşidi var. Biyolojik terör, dijital/sanal terör, silahlı terör, ekonomik terör,.. bunlardan bazıları. Bu tür terörle devletler yıkmaya çalışıyor, toplumların muhabbet ve hürmet edebini, toplumların dayanışma kültürü ve güzel ahlakını yok etmeye çalışıyorlar.

Terör unsurları bunları yaparken aklıselim toplum ve ülkeler de boş durmuyor,. Nush ile kötek ile düzeltme yolunu tercih ediyor. Kötek bir tercihtir ancak tek başına asla yeterli değildir. Sürekli bölmeye çalışan, huzuru ve barışı sabote eden, cana kıyan terör unsurları elbette ki sert güç ile muhatap edilmelidir. Adaletin gereği budur.

Lakin durum, bu raddeye gelmeden, terör daha ortaya çıkmadan mani olabilmek isteniyorsa çocukluktan başlayan en uygun yöntemlerle en iyi eğitim usulleriyle muhabbet, hürmet, dayanışma, birlik, akıl ve doğru bilgi konusunda insanlar eğitilmelidir.

Bunlar yapılmayınca bölücü olan eylemlere nasihat işlemez, yanlış sözlere akli delil getirmek çare olmaz. Nasihat ve akli deliller sadece nefs terbiyesi yapabilen ve koza örmemiş, aklını kullanabilecek durumda olan birey ve toplumlar için işe yarar bir yöntemdir.

Bireyin toplumun içerisinde en önemli ahlaki görevi, fitne çıkarmamaktır. Birbirini sevmesi ve birbirine hürmet etmesi fitneye mani olacak güzel hasletlerdendir. Ancak birey, fitne çıkarmaya başladığı andan itibaren çıkan ateşin toplumda değmediği bir Allah kulu kalmaz.

Toplumun devlet içerisinde en önemli ahlaki görevi, birliği bozmamaktır. Toplum kendi içerisinde dayanışmayı arttırdığı, beraberliğe verdiği önem kadar güzel hasletler yaşıyordur.

Devletin ülke içerisindeki en önemli ahlaki görevi, adaleti hâkim kılıp herkese maddi manevi hak ettiğini vermektir. Devlet, yaptığı tüm icraatlarıyla tebaasında haksızlığa uğrama duygusu oluşturmuyorsa kurumsal güzel hasletleri vardır demektir.

Böyle güzel işleyen bir düzen olunca insan ve toplum yeterince ve iyi bir şekilde bir olabilir. O zaman toplumun içerisinden ne ırkçı terör PKK ne din maskeli terör FETÖ ne de bunların türevi, benzeri bir örgüt oluşur. Ne de bunlar insan devşirebilirler.

Binaenaleyh üstün yetenekli siyasetçiler, din adamları, sosyal bilimciler, bir an bile boşluk vermeden ülkesinin insan ve toplum nefsini kontrol eder. İnsan ve toplum, sevgi ve muhabbette, dayanışma ve maddi-manevi hak ettiğini almada herhangi bir koza örmeden, duruma müdahil olurlar. Eğer olmazsa bilirler ki kozalar örülmeden, nefsler kapalı hale gelmeden yakılan ateş toplumun ve ülkenin ortasına düşerse asla kolay kolay sönmez.

O yüzden birbirini seven, birbirine hürmette kusur etmeyen toplumlar iç ve dış parçalayıcılar tarafından kavgaya tutuşturulamaz, bölünemez. Sevgiyi, hürmeti kaybetmeden nefs terbiyesi yapıp dayanışma içerisinde olan, maddi ve manevi haksızlığa uğramadığına inanan, birlik üzere yaşayan toplumlara iç ve dış parçalayıcılar ne yaparsa yapsın terör örgütü kurduramaz, terörist yapamaz. Öyleyse terör başlamadan bitsin isteniliyorsa olacak olan budur, yapılacak olan budur.