Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2427.59
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Mart 2023

​Terazin şaşmasın

İnsanoğlu yaratılışı gereği duygu ve inançları olan bir varlıktır. Duyguları olmadan gönlünü, inançları olmadan kalbini anlayamaz. Kendisine doğuştan verilen meziyetler ve akıl nimeti olmadan edep ve ahlakını, edep ve ahlakı olmadan da insan oluşunu tamamlayamaz.

Bu insan olma durumu her ne zaviyeden bakarsanız bakın doğrudan doğruya nefs terbiyesine çıkar. İster bireysel ister toplumsal olarak nefs terbiyesinin olmadığı insan ve toplum, hiç fark etmez barışta ve savaşta, afatta ve sakinlikte can sıkacak, toplumu karıştıracaktır. Hatta her daim hakkı söylemeyip gıybet, iftira, fitne ve fesadı yayacaktır.

Bunların olmaması için insanda bir terazinin mevcut olması gerekir. Terazi Hak üzere olmalı, edep ve ahlak üzere olmalıdır. Kınayanın kınamasından korkmadan, doğruya doğru yanlışa yanlış diyebilme şeklinde olmalıdır. Ancak bu halini asla ve asla zemin, zaman ve mekân gibi hususlar dikkate almadan yapmamalıdır.

İnsan eleştirisini de övgüsünü de edep ve ahlakından asla taviz vermeden yaşamalıdır. Tenkidini de Hak üzere yapmalıdır. Hak terazisinden asla şaşmamalıdır. Terazinin kefesinin bir ucunda iyi, doğru, faydalı ve adalet olmalıdır. Ki diğer ucunda kötü, yanlış, faydasız ve zulmü tartmalıdır. Hayatta var olan ve var olacak neye denk gelmişse ancak terbiye edilmiş nefs ile edep ve ahlak üzere sıhhatli bir tartı yapabilecektir.

Eğer terazi Hak yolundan şaşarsa insan ve toplum bozguna uğrayacak, ülkeye cehennemi yaşatacaktır. Bunların olmaması için insan ve toplumu doğru bilgi sahibi yapmak, nefs terbiyesi ile edepli, ahlaklı ve akıllı yapmak gerekir.

Böyle olmazsa sevgi elini de uzatsanız, merhamet elini de uzatsanız nefsini terbiye etmemiş insan ve toplum, ülkeye asla huzur vermeyecek, fitne ateşini yakacak, bol gıybet, bol iftira ve bol ifsat yapacaktır. İnsan ve toplum nefsi, eğer terbiye edilmemiş, meziyetler ve akıl noktasında ilerlememişse hayatın her alanını olumsuz görecek ve gösterecektir.

İnsan ve toplum nefsi; bir söz, bir iş ve bir amele özellikle olumsuz konularda taktığı zaman sadece nefsin maddi tatmin olabileceği şeyler ortaya çıkarsa ilgi gösterip kabul edecektir. Aksi bir durumda siz ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın durmadan kendi dediğini doğru kabul edecek ve asla vaz geçmeyecektir.

Bazı çalışmaları yapmak koca bir ömür alır. Çünkü bin bir zorluklarla karşılaşılır. Ömrü boyunca insan ve insanlığın hilafına olmayan, insanların zararına değil faydasına olan çalışmaları yapanlar vardır. İşte bu yaptıkları çalışmalardan ve insan hayatına kattıkları değerlerden dolayı bazılarını büyük insan kabul eder, saygı duyarız.

Bu bazıları bazen ülkelerini büyük bir savaştan zaferle kurtaran kahramanlardır. Bazıları çöken devletleri, dağılan ülke birliklerini yeniden ayağa kaldıran, bir araya getirenlerdir. Bazıları koca bir milletin üzerine serilmiş ölü toprağını kaldırıp millete can veren, heyecan katanlardır. Çünkü onlar sadece edep, ahlak, meziyet ve akıllarıyla beraber öldürülme tehlikesi dâhil türlü türlü zorluklarla uğraşırlar.

Bunun için milletçe, kurumlarca ve devletçe toplumu bilgilendirecek, edep ve ahlakını arttıracak yüzlerce, binlerce kurumlar kurulmalı, milletin her bireyini edepli, ahlaklı ve akıllı yapmak gereklidir. Beraberinde ise üstün yetenekli siyasetçiler, din adamları ve münevverler yetiştirilmeli ve millete öncülük etmeleri sağlanmalıdır.

Çünkü bunlar, bir saniye bile durmadan ülkesinin, bölgesinin ve dünyanın nabzını tutar, tehlikeler büyümeden, terbiye edilmemiş nefsler devreye girmeden, o nefsler ateş yakıp toplum ve ülkeyi yangın yerine çevirmeden müdahil olur, toplumunu ve ülkesini sıhhatli tutar, geleceğe umut aşılar.