TEOG kalksın dememiş miydim!
Gündem çok sıcak. Eğitim, siyaset, ekonomi her alanda son dakika gelişmeleri mevcut.
Liselere giriş sisteminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kalksın dediği TEOG kalktı mı, kalkmadı anlayamadık. TEOG gitti ama yerine başka bir isimle yeni bir sınav geldi. Oysaki liselere girişte sınav olmayacak demişti Cumhurbaşkanı.
Liselere giriş sistemi değişti. Sınavla öğrenci alan liseler açıklandı. Yeni sınavla ilgili kılavuz yayımlandı. Yine stresli günler sürüyor. Veliler paniklemiş durumda. Zira TEOG sisteminde sınavla öğrenci alan lise sayısı fazla idi. Her öğrenci, seviyesine uygun bir okula yerleşiyordu. Yeni sistemde yüzde onluk bir kontenjana girmek gerekiyor. Kısacası liselere girişte uygulanacak yeni sınav ve sistemde öğrencileri yorucu bir süreç bekliyor.
"Gelen gideni aratır." dedirten bir durum var. Liselere girişte iş daha da zorlaştı. Bu stresi ortadan kaldırmayı amaçlayan Cumhurbaşkanı TEOG kalsın, demişti. Bu talep sonrasında hızlı bir çalışma yapıldı ve TEOG kalktı. Evet, TEOG kalktı! Cumhurbaşkanı Erdoğan ister de olmaz mı, dedi vatandaş. TEOG kalktı ama yerine yine bir sınav geldi. Burası Türkiye!
Eğitimde uzun vadeli stratejiler ve planlar olmalı. Değişen dünya, gelişen teknoloji filan güncellenmek lazım ama "milli eğitim" diye bir derdiniz varsa sabretmek zorundasınız. Gelenek oluşturmak zorundasınız. Mazisi olmayanın atisi olamaz! Eğitim sistemimizde maalesef gelenek oluşturamadık.
Liselere giriş sisteminde aslında taşlar yerine oturmuştu. Yılların emeği, birikimi ve markası haline gelen birçok Anadolu lisesi yeni sistemde sınavsız öğrenci alacak. Tarihinde birçok alanda başarılar elde etmiş, Türkiye dereceleri çıkarmış Anadolu liseleri şimdi gözden düşmüş oluyor.
Bir ilde yüzde onluk kısmın dışında kalan ama akademik anlamda başarılı olan birçok öğrenci bu durumda özel liselerin kapısını çalacak. Sınavla öğrenci alan liselerin açıklanmasından sonra bir özel okul işletmecisi dostum şu ifadeleri kullandı: "Bakanlığın bu kararı bizi sevindirdi. Rekabet ettiğimiz bazı Anadolu liseleri sınavla öğrenci alan okullar listesinde yok. Ek derslikler yapmayı planlıyoruz. Aşırı talep olacak." Hayırlı işler dostum!
Liselere girişte Cumhurbaşkanı, "TEOG kalksın, bizim zamanımızda TEOG mu vardı?" derken neyi amaçlamıştı? Anladığımız kadarıyla TEOG yerine başka bir sınav getirin demedi. Liselere girişte hiç sınav olmasın anlamında konuştu.
Oldu ki oldu fen liseleri de olmak üzere hiçbir liseye sınavla giriş olmasın! İyi okulu, nitelikli okulu sınavla belirlemeyelim. Bir okulun kalitesini seçilmiş öğrenci belirlememelidir. Öğretmenlerdir okulları başarılı kılan. Keşke tüm liselere sınavsız girilse! Çalışkan, özverili ve hedefi olan öğretmenleri olan okullar en iyi öğrencileri çekecektir. Böyle bir rekabete ihtiyaç var. Bazı okulların öğretmenleri daima şanlıydı. Yıllardır fen lisesinde çalışan bir öğretmen, nasıl olsa öğrencilerimiz zeki ve çalışkan anlayışı ile kendini yenilemiyor. Bu öğretmenler, akademik olarak alt seviyelerdeki liselerin öğretmenlerine göre başarıya ulaşmada daha şanslı. Öğrenci hazır geliyordu.
Sınavlar tamamen kaldırılmalı. Öğrenciler, okulların kadrolarına göre hareket etmeli. Zira özel okullar böyle yapıyor. Bir özel okula gittiğinizde öğretmen kadrosunu soruyorsunuz. Öğretmen kadrosuna göre özel okul seçiyorsunuz.
Sevgili öğretmen arkadaşlar, okulumuz sınavla öğrenci alan okullar listesinde yok diye üzülmeyin! Mesleğinizde, branşınızda çok iyi olun, inanın en iyi öğrenciler size gelecektir.
Bir gerçek de var ki MEB yükünü azaltıyor. Bu gidişle özel okullar, MEB'in elinden öğrencileri alacak! İşte o zaman eğitimde hedeflenen noktaya ulaşmış olacağız! Çünkü ne demişti geçmiş zamanda bir bakan, "Şu mektepler olmasaydı, ben bu maarifi ne güzel idare ederdim"
Liselere girişte yeni sistemi hep birlikte test edeceğiz. Umarız şu ikaz gelmez: "Ben, size TEOG kalksın dememiş miydim!"