Temizliğe karşı hijyen (2)
Yine aynı mantık bize tek bir ağacı kurtarmak için bütün ormanı, tek bir canlıyı kurtarmak için diğer bütün canlıları, tek bir Avrupalı’yı kurtarmak için diğer bütün insanları yok etmenin meşruluğuna götürmektedir. Dilimizde böylesi genelleyici yaklaşımları ifade eden harika bir söz var: Pire için yorganı yakmak…
Bu durum, son birkaç yüzyıldır artık mutat hale gelen toplu katliamların, bombalamaların, toprağı bile işlevsizleştiren nükleer icatların mantığını da izah etmektedir. Bu manada Batı’nın Doğu’yu, Güney Amerika’yı, Afrika ve Ortadoğu’yu kir olarak görmesinden kaynaklı bütün kitlesel katliamların nasıl bir temizlik anlayışıyla yok edildiğini de göstermektedir. Hitler’in Yahudilere yönelik bakışında da aynı temizlik anlayışının total enerjisinden hareket edildiği ortadadır. Bütün bunların bizi getirip bıraktığı yer şudur: Hijyen temizlik olmadığı gibi temizliğe karşıdır da. Beden temizliği ruh temizliğinin garantisi değildir. Temizlik yok etmek anlamına gelmemeli, temizlemek yok etmeyi kışkırtmamalıdır. Batılı anlamdaki temizlik karşılığı kullanılan hijyen kelimesinin çıkış noktası ne teolojik ne de ahlaki gerekçeler taşımamaktadır. Hijyenin bu süreçte ortaya çıkmasının, yaygınlaştırılmasının temel gerekçesi birkaç yüzyıldır insan ruhunu rahatsız eden temizlik anlayışının hala bir adım hijyenin önünde durması idi ve salgın sürecinde yapılmak istenenlerden biri de hijyeni temizliğin paravanı olarak görmek, temizliği hijyenin gerisine atarak ruhu alınmış nesillerin eksiklerini tamamlamaktır. Eğer salgın sürecini başlatan zenginler insanı robot ile değiştirme amacında ruhu bedenden uzaklaştırmayı bir strateji olarak gördü ise, yeryüzünün tıbbileştirilmesi üzerinden nesillerin robotlaştırılması bir tarafa bırakılsa bile, bu stratejinin birincil aşaması karaktere maske takılması, ikinci aşaması da makinenin yağlanmasının parçalarını ışıldatmasında olduğu gibi hijyenin parlaklık verdiği bedenin göz kamaştırıcı hale getirilerek gözün ruhu görmesini engellemektir.
Varılan süreçte yeryüzünün tıbbileştirilmesi yani Aydınlanma felsefesinden başlayarak hayatın metafizikten arındırılması sürecinin bir parçası olarak hijyen fetişleştirilerek temizlik büsbütün yürürlükten kaldırılmak istenmektedir. Hijyen alanı ne kadar genişlerse temizlik alanı o kadar daralacaktır. Hayat ne kadar tıbbileşirse beden o kadar öne çıkacak, ruh o kadar geriye çekilecektir. Geleneğin bugüne ulaştırdığı madde dışı paradigmalar o kadar uzaklaşacak, yabancılaşacak, vakti geldiğinde topluca sözüm ona bir temizlik operasyonu ile yok edilecektir. Bütün bu çağrışım alanlarıyla bağı bahçeyi temizlemek, bu yönüyle faydalı görünen her türden bitkiyi, ona zarar verdiği düşünülen haşereden ayıklamak nasıl bir tarım politikası olarak temellendirildi ve toprağın ruhu yok edildiyse Avrupalılığı insanlıktan arındırmak, insanın yerine robotu koymak da benzeri bir politika olarak temellendirilmektedir. Yine bunun devamı olarak nasıl yerel tarım ürünleri yok edildi, onun yerine iğdiş edilmiş fidanlar dikilerek Avrupa’ya bağımlılık süreklileştirildi ve hatta onların bile ağzının tadı kaçtı ise hijyen üzerinden ruh ölümü de aynı şekilde ruhsuz kalmış bedenlerin Batı’ya bağımlılığını beraberinde getirecek ama nihai aşamada Batı’nın robota bağımlılığı ile birlikte bu strateji bumerang gibi dönüp dolaşıp onları da vuracaktır.
Temizlik iyi, hijyen kötüdür. Bedenin temizliği ruhun temizliğinin önsözüdür. Diğer sayfalar okunmadan hiçbir kitaba hakkı verilmez. Hayat kitabının önsözünü okutup geriye kalan sayfaları silmek, en azından görünmezleştirmek istiyorlar. Hijyeni temizliğin emrinde olmaktan çıkarıp köleyi efendi yapmak istiyorlar. Bedeni ruhun hakimi kılıp ruhun özgürlüğüne pranga vurmak istiyorlar. Ruhun prangaya girmeyeceğini, girse bile kolayca kırabileceğini, bedeninse ruh gidince nasıl da patates çuvalı gibi yere düşeceğini biliyorlar. Temizliğinizi alıp hijyeni, ruhunuzu alıp bedeni veriyorlar. Bedeni yönetmenin ruhu yönetmekten çok daha kolay olduğunu biliyorlar. Ruha pranga takılamayacağını, arındırılmış ruhun asla pes etmeyeceğini biliyorlar. Bedenin ölümünün ruhu öldürmekten geçtiğini bildikleri için hijyen üzerinden ruha operasyon çekiyorlar.