Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Eylül 2024

Tedavide nosebo engeli

Hekimlik mesleği sadece diploma ile değil, sanat olarak yapıldığı zaman umulmadık olumlu sonuçları ile yüz güldürür.

Ölümcül denen hatalıklara şifa olur, çaresi yok denen hastalıklarinda çaresi olabilir.

Günümüz modern batı tıbbı sadece bilimsel verileri referans aldığı için birçok hadtalık için maalesef çare ve çözüm üretemiyor.

Hekim hasta diyaloğu olumlu olduğunda tedaviler genellikle olumlu sonuçlanırken tersi durumda da maalesef akla hayale gelmeyecek olumsuzluklara şahit oluyoruz.

Hasta iletişiminde olumlu kullanılan her bir kelime ve beden dili ile ifade edilen herbir olumlu duruş tahminlerin çok ötesinde şifa yolunun öünü açma gücüne sahip.

Tersi bir durumda ise maalesef kaş yapalım derken çıkarılan gözleri saymakla bitirmek mümkün değildir.

Böyle bir sorunla karşılaşan çok sayıda hasta tanıyan bir hekim olarak bu durumu biz helimler nosebo etkisi diyoruz.

Kişi zararsız bir madde veya tedavi aldığını bilmesine rağmen olumsuz yan etkiler yaşaması halidir nosebo .

Bu durum, kişinin beklentilerinin negatif yönde olması nedeniyle, gerçek bir biyolojik neden olmaksızın ortaya çıkan fiziksel veya psikolojik semptomlarla karakterizedir. Kısaca, bireyin olumsuz bir sonuca inanmasının bu sonucun ortaya çıkmasına yol açmasıdır.

Nocebo etkisi, çoğunlukla kişinin tedavi hakkında olumsuz beklentilere sahip olmasından kaynaklanır. Örneğin, bir hasta tedavinin yan etkileri olacağına inanırsa, gerçekten o yan etkileri yaşaması mümkündür, bu yan etkiler biyolojik olarak açıklanmasa bile. Bu durum, bireyin inanç ve beklentilerinin, algıladığı semptomlar üzerinde ne kadar güçlü bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Nocebo etkisinin ortaya çıkmasının ardında psikolojik ve nörobiyolojik süreçler yer alır. Beyin, beklenti doğrultusunda stres, anksiyete veya korku gibi durumlar karşısında vücuda belirli kimyasallar salgılayabilir. Bu kimyasallar, bireyde gerçek fiziksel semptomlara neden olabilir. Örneğin, ağrıya dair olumsuz bir beklenti, vücudun ağrı hissini artıran mekanizmalarını devreye sokabilir.

Nocebo etkisi, özellikle klinik deneylerde ilaçların yan etkilerinin incelenmesi sırasında dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Bir hastaya, aldığı ilacın ciddi yan etkileri olabileceği söylendiğinde, nocebo etkisiyle bu yan etkileri yaşaması daha olası hale gelir. Bu nedenle, hastaların bilgilendirilmesi sırasında dikkatli bir dil kullanılması gerekmektedir.

Nocebo etkisi, tıpkı plasebo etkisi gibi, etik tartışmalara yol açabilir. Sağlık hizmetlerinde hastanın güvenini zedelemeden bilgilendirilmesi önemlidir. Nocebo etkisini en aza indirmek için sağlık profesyonelleri, hastalara tedaviyle ilgili dengeli bilgi sunmaya özen göstermeli ve olumsuz beklentilerin önüne geçmeye çalışmalıdır.

Sonuç olarak, nocebo etkisi, insan psikolojisinin tedavi süreçlerinde ne kadar önemli olduğunu ve inançların bedensel tepkiler üzerindeki büyük etkisini vurgulayan bir olgudur.

Günlük pratikte özellikle arama motorları ve sosyal medya platformlarında yüzen gezen hastalarımın büyük bir kısmını nosebo etkisine karşı ikna etmekte zorlanan bir hekimim.

Amalı fakatlı cümlelerle tedavi protokollerime karşı dik duruş sergileyen hastalarım her geçen gün çoğalmakta ve tedavilerimizden beklenen olumlu sonuçları almakta da zorlandığımı ifade etmek istiyorum.

Yol yakınken dönülmesi gereken bu yanlışta israr hem maddi hem de manevi kayıpları ile günümüz tıbbının önemsenmesi gereken bir açmazı olmaya devam ediyor.

Hastalarımızın güven duydukları hekimlere müraccat etmeleri ve şifa aramaları kendi menfaatlerinedir.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.