Dolar (USD)
35.33
Euro (EUR)
36.76
Gram Altın
3021.95
BIST 100
10054.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Ocak 2025

​TDED 9. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED), 9. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için şubeler, 2-5 Ocak 2025 tarihlerinde Sakarya'da bir araya geldi.

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, açılışta yaptığı konuşmada, derneğin dil bilincini geliştirmek ve bu alanda çalışanlarla iş birliği yapmak amacıyla kurulduğunu belirtti. “İnsan kendini, dünyayı ve nesneleri dille anlamlandırır. Dil, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda hem milli hem şahsi kimliğimizdir.”diyen Erdem, dilin milletlerin devamlılığındaki rolüne dikkat çekti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Burak Erken de kısa bir selamlama konuşması yaptı ve dil, kültür ve sanat çalışmalarına her zaman destek olmaya hazır olduklarını söyledi. Burada bir hususa dikkat çekmek gerekir. Yaklaşık yirmi beş şubenin katılımıyla gerçekleşen istişare toplantısına Sakarya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapıyor. Sosyal belediyecilik noktasında verilen bu emek değerlidir. Yurt dışında olduğu için programa katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ı da tebrik ediyorum.

Sakarya Valisi Rahmi Doğan ise dilin kültür ve kimlik üzerindeki etkisine dikkat çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sosyal medya ve küresel iletişim çağında dilimiz büyük tehdit altında. Türkçeyi korumak, nesillerimizi korumanın en temel yollarından biridir."

Programın ikinci bölümünde şube başkanları çalışmalarını anlattı. Daha sonra yapılan çalışmalara ilişkin görüşler sunuldu. Genel Merkez tarafından hazırlanan Ödül Yönetmeliği tartışmaya açıldı. Şube yönetimlerinin görüşlerine sunulan uygulama ve esaslar üzerine yapılan istişare sonrasında ödüllendirmenin çalışanları teşvik edeceğine dair fikir birliğine varıldı.

Cumartesi günü devam eden toplantıda TDED Genel Merkezi tarafından çıkarılan dergiler üzerine dergi editörleri tarafından sunumlar yapıldı. Zafer Acar, Olağan Şiir; Yunus Emre Özsaray, Olağan Hikâye; Elif Tokkal, Kardelen Çocuk; Ahmet Koçak, Dil ve Edebiyat Araştırmaları dergisi hakkında bilgi verdiler.

Genç yazarların yetişmesinde öncü olduklarını dile getiren Olağan Hikâye dergisi Editörü Yunus Emre Özsaray, dergi bünyesinde yazıları yayımlanan yazarların her birinin saygın yayınevleri tarafından eserlerinin çıktığını bildirdi.

Zafer Acar ise genç şairlere kapaklarında yer verdiklerini belirterek geleceğin şairlerinin sesini şimdiden duyurduklarını ifade etti. Her sayıda Filistin ve Gazze gibi insanlığın imtihan verdiği mazlum coğrafyalardaki dramlara Kardelen Çocuk dergisinde yer verdiklerini ve böylece çocuk yaştan itibaren bir bilinçlenmeye vesile olduklarını ifade eden Elif Tokkal, çocuk edebiyatı yazarlarıyla ve birçok kurumla iş birliği içinde olduklarını açıkladı. Dil ve Edebiyat Araştırmaları dergisinin saygın akademik bir yayım olduğunu bildiren Editör Ahmet Koçak, dergiye oldukça fazla talep olduğunu, altı aylık makale sınırının dolduğunu bildirdi.

TDED Genel Merkez yöneticilerinin idari konularda yaptıkları açıklamalar sonrasında Genel Başkan Ekrem Erdem yaptığı değerlendirme konuşmasında şu hususlara dikkat çekti: “Türkçenin fakirleştirilmeden zenginleştirilmesi, Türkçede karşılığı olan yabancı kelimelerin kullanılması; ihtiyaç hâlinde alınan yabancı kelimelere Türkçe seslerin verilerek telaffuz edilmesi; Türkçeleşmiş yabancı kelimelerin kullanılması; dil ayrıştırma sebebi değil, birleştirme sebebi; dil konusunda yapılan bütün iyi niyetli çalışmalara destek verilmesi.”

2008 yılında "Dilimiz Kimliğimizdir" düsturuyla İstanbul'da kurulan ve o günden bu yana dil, edebiyat, medeniyet ve kültür merkezli çalışmalarıyla ülke insanımızın ve kültür dünyamızın meselelerine eğilen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 25 şubesiyle faaliyetlerine devam etmektedir. Başta Genel Başkan Ekrem Erdem olmak üzere, tüm yöneticilere, dil emekçilerine, kültür ve sanat insanlarına, yerel yöneticilere Türkçemiz için verdikleri destek ve çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.

Dil yoksa yoksunuz; Türkçe varsa Türk milleti vardır. TDED yaptığı projelerle varlığımızı, kimliğimizi koruma ve yaşatma uğrunda tarihe not düşmeye devam ediyor. Var olsunlar!