Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.49
Gram Altın
2475.42
BIST 100
9636.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ekim 2020

TBMM yüz yaşında…

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan Kovid-19 salgınından dolayı ağzımızın tadı, tuzu kalmadı. Millet olarak ‘maske, mesafe ve temizlik’ uyarılarına uymaya gayret ederken sosyal, siyasî ve kültürel anlamıyla etkisini hissettiğimiz salgın günlerimizin de bir an önce son bulması için dua ediyoruz.

Hayat devamı söz konusu olduğundan kurallara uymak şartıyla sürdürülen etkinlikler olmaktadır. Düğün, nişan, asker uğurlaması gibi geleneklerin farklı icra edilmesi, sokak, cadde ve meydanlardaki kalabalığın dikkatli, titiz ve uyarılı şekilde sürmesi yanında işi hafife alanların olduğu da gerçektir. Devlet yönetiminin aldığı kararlarla bu günleri atlatacağımıza inanıyorum.

Bu sene TBMM’nin açılışının 100. Yılı.

Böylesi kutlamaların sıfırlı ve beşli yıllarda farklılaşması teamüldür.

TBMM’nin 85. Yılı etkinliklerinde Meclis Başkanı Sayın Bülent Arınç’tı. Kutlama etkinlikleri için oluşturulan heyette görev yapmıştım. TBMM bütçesinden harcama yapılmaksızın vatandaşın TBMM ile yakınlaşması adına seçilmiş büyük il merkezlerinde ünlü sanatçıların konseri, meclisin arşivinden tarihi değeri olan resimlerden oluşan sergiler ve çocuklara yönelik çeşitli gösteriler yurt geneline yayılmıştı. Programların yayınlarla desteklenmesi ile hafızalarda yer tutması ve kalıcılığı esas alınmıştı.

90. Yılında düzenlenen etkinliklerde TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan’dı. TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Koordinatörü olarak TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’le birlikte çalışmaya başladığım tarihlerdi. Sene içerisine yayılan farklı etkinlere imza atılırken gayemiz 85. Yılda olduğu gibi TBMM ve vatandaş arasındaki mesafeyi kısaltmak olmuştu.

Sayın Mustafa Şentop’un TBMM Başkanı olduğu günlere denk düşen TBMM’nin açılışının 100. Yılı etkinliklerinde görevimiz ‘TBMM Başkan Müşaviri’ olduğundan, eski dönemlerden tecrübemiz ve bilgimizden istifade edeceklerini düşünerek bekledik. Bürokrasinin ayak oyunları içinde böylesi bir çalışma imkânı verilmeyeceğini bildiğimden susmuştum.

O günler geride kaldı…

TBMM açılışının 100. Yılına bir göz atalım.

1984 yılında kurulan TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu TBMM Başkanının verdiği vekâletle bir TBMM Başkanvekili ve TBMM Divanından 3 üye ve siyasi partilerin belirlediği birer isimle faaliyetlerini sürdürürken sekretarya görevi TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı üzerindedir. 100. Yıl ile ilgili TBMM’nin yapacağı faaliyetler bu kurul marifetiyle yürütülmektedir.

Yapılan hazırlıkları ve düzenlemelerle ilgili olarak TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık 2019’da basınla paylaştığı etkinlik takvimi maalesef süregelen hastalık dolayısıyla ertelenmiş oldu. Çok güzel etkinliklere imza atılacaktı. Bir kısmını sosyal medya üzerinden takip edebildiğimi söyleyebilirim. Mesela bilim adamları, sanatçılar ve halkın teveccühünü kazanmış isimlerle kısa yapılan görüşmelerin televizyonlarda kısa aralıklarla verilmesi olumlu yansıma olarak dikkat çekmiştir.

En dikkat çekici olanı Hacı Bayram Üniversitesi ile ortaklaşa düzenledikleri parlamento geleneğimiz ve tarihinin alanında uzman akademisyenlerce konu ve yöntem birliğine dikkat edilerek hazırladıkları 2 ciltlik ’Yüzüncü Yılında TBMM’ eseridir. Kaynak kitabın dijital ortamda paylaşılmış olması yanında siyaset bilimi ve anayasa hukuku gibi alanlara ilgi duyanlarca da takip edilmesini sağlar diye düşünüyorum.

Kitap her ne kadar TBMM’nin 100 açılış yılı başlığını taşısa da Meşrutiyet’e uzanan birlikteliklerden söz ederek demokrasi tarihimize ışık tutmaktadır. Bölümler halinde farklı başlıklara anlatılan konularla bazı bilinmeyenlerin gün yüzüne çıkacağı ve tekrar düşünüleceğinden yararlı bir çalışma olduğunu belirtmek isterim.

TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek döneminde ‘İstiklal Mahkemeleri’ arşiv kayıtları ve Sayın İsmail Kahraman’ın başkanlığında Dolmabahçe Sarayı ve TBMM’de düzenlenen etkinleri başka yazılarımızda anlatmak üzere…